Prokletí brněnských řeholníků

Prokletí brněnských řeholníků https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/298004/bmid_prokleti-brnenskych-reholniku-sek-298004.jpg 4 557 100

Jedním z osobních nepřátel Oldřicha z Chlumu byl olomoucký biskup Bruno ze Schauenburku. Proto správce Bezdězu nesmírně překvapí, když biskup požádá krále Přemysla II. Otakara, aby Oldřicha poslal vyšetřovat do Brna. A ještě záhadnější je údajný důvod jeho cesty - krádež v klášteře tamních minoritů. Oldřich z Chlumu navíc dostává od olomouckého biskupa rozsáhlé pravomoci a je tedy zřejmé, že jde o nesmírné vážnou záležitost. Toto podezření se záhy potvrdí. Ihned po jeho příchodu do Brna je brutálně zavražděn celerárius minoritského kláštera. Smrt hrozí i Oldřichovi a jeho pomocníkům panoši Otovi a veliteli Divišovi, neboť se ukáže, že ve hře je cosi velice znepokojivého.... celý text

Přidat komentář

HáMaPé
04.04.2024 4 z 5

Spletenec intrik církevních i světských úspěšně rozmotá prokurátor Oldřich z Chlumu se svými pomocníky. Tři brněnské řády Premonstráty, Dominikány a Minority - spojuje záhadná ztracená kniha, která v sobě ukrývá dávné tajemství. Takové, které stojí život několika lidí a přes své stáří má moc měnit běh dějin.

Mája777
23.02.2024 4 z 5

Dobře napsané, tak jako vždy. Mám tuhle trojici ráda. Skvěle vyšetřuje a dovede i pobavit. Tentokrát se podíváme do Olomouce s Otou a do Brna s Oldřichem a s Divišem. A tajemství je opravdu hodně zamotané.
(23. 2. 24 - 5 554 - 13)


m_martina
25.04.2023 5 z 5

Pan Vondruška je pro mne vždy zárukou příjemného, oddechového čtení, u kterého si hezky odpočinu. Také tento případ, který řeší Oldřich z Chlumu spolu se svými pomocníky, se mi líbil a nemám k němu žádné výtky.

drakamena
25.11.2022 4 z 5

Ačkoli v knize bylo několik zápletek, které autor použil už dřív, líbilo se mi, jak je tentokrát vyřešil, kupříkladu Otovo dobrodružství v Olomouci. Musela jsem ale skutečně protáčet oči nad nevraživostí jednotlivých řádů. Křesťanský Bůh je jenom jeden a jít si po krku kvůli tomu, jak si kdo vykládá jednotlivá evangelia a další drobnosti, mi připadá nesmyslné.

JancaMia
09.11.2022 4 z 5

Historické romány od paní Vaňkové miluju, tak jsem zkusila i pana Vondrušku a jsem velice mile překvapená .

Iki1
07.07.2022 4 z 5

Výborně napsaný a hodně čtivý příběh z dob panování Přemysla Otakara. Autor dokáže čtenáře napínat postupným gradováním děje. Čtení knihy mě bavilo, život ve středověku je tu parádně přiblížený. I když na druhou stranu mi vadila neustávající akcentace sexu a sexuálního chování.

May
16.03.2022 3 z 5

Knihu čtu kvůli letošní výzvě (2022), protože pan Vondruška je o dvaadvacet let starší než já .... Když jsem hledala knihu, kterou bych z toho skutečně obdivuhodného množství knih vydaných autorem chtěla číst, sáhla jsem po "brněnské", jelikož v blízkosti Brna celý život žiji. Mně osobně udělala v knize největší radost zmínka o mé rodné vsi (nyní již městě) a jeho nádherném historickém kláštěru Benediktýnů. A je milé jednou číst knihu, která popisuje Brno a tím pádem místa, která skutečně znám ....

zelda7
08.02.2022 3 z 5

Napínavý, hodně čtivý příběh. Zápletka byla zajímavá, bylo ale třeba dávat pozor o jakého z mnichů zrovna jde, minorité, premonstráti, dominikáni.... Díl bych tedy označila spíš za komplikovanější a více zamotaný. Ale líbil se mi.

Riccia
02.02.2022 5 z 5

Jak to tak vidím, asi si budu muset udělat trošku pořádek v minoritech, františkánech, dominikánech, premonstrátech, opatech, biskupech, převorech, kvardiánech a jiných prelátech a řeholnících. Jinak to bylo opět prima čtení :-)

JAnlauf
26.01.2022 3 z 5

Nepatřím k Vondruškovým fanouškům, přesto však přiznávám, že tahle kniha mě celkem bavila. Je trochu jiná než ostatní a historie zde výjimečně netvoří jen kulisy, ale opravdu má v ději nějaký význam. Na druhou stranu je to klasická Vondruškova pornopohádka, takže velké literární umění nečekejte. Z toho, co jsem od autora četl, bych ji však jako jedinou doporučil i ostatním

willy9203
16.12.2021 5 z 5

Absolutní finále mohlo být trochu méně vyhrocené, ale jinak celý ten příběh byl skvělý.

Turlogh
10.10.2021 5 z 5

Všechno co má být ve správném historickém dobrodružném románu zde najdete... včetně dávného tajemství spojeného s příchodem slovanských bratří ze Soluně na Moravu a jejich boj o křesťanství se západními kněžími. Jeden ze špičkových páně Vondruškových románů v této sérii. Howgh.

Ava365
21.08.2021 5 z 5

Pan Vondruška opět nezklamal. Kniha mě moc bavila, i když jsou si jedna druhé velice podobné.

PREBURDA
27.06.2021 5 z 5

Detektivní příběh odehrávající se na Moravě ( již druhý v sérií a také velmi napínavý jako první ), od první stránky až do závěru příběhu mě držel v napětí. Velmi spletité pátrání a zajímavé odhalení. Zařazuji tento díl mezi nejlepší a doporučuji.

oolinkaa
15.05.2021 2 z 5

Bohužel nedotčeno . Dej nezaujal

Kakho-Oto
05.05.2021 4 z 5

(SPOILER) Velmi zamotaný a spletitý detektivní příběh z vrcholného českého středověku. Líbilo se mi to o trošku více než Olomoucký bestiář (zatím zřejmě jediné příběhy Oldřicha z Chlumu, které se odehrávají na Moravě). Čtenář se nesmí zapomenout orientovat mezi příslušníky tří řádů v Brně, do toho se objevují tři povedení bratři, vyslanci a pomocníci tří biskupů a přirozeně i Oldřich z Chlumu, Ota ze Zástřizl a Diviš. V závěru se Oldřich dostane do konfrontace s olomouckým biskupem Brunem ze Schauenburku i králem Přemyslem II. Otakarem. Velkou roli v příběhu hrají odkazy na Velkomoravskou říši, na soupeření mezi latinskou a slovanskou liturgií.

eltondo
11.04.2021

Udělal jsem v půlce knihy neplánovanou pauzu a pak už jsem se moc nechytal :)
Preláti, minorité, dominikáni, premonstráti, benediktíni, skriptória, bibliotékáři, diecéze, řeholníci, převorství, konventy, refektáře, celeráriové, dormitáře, presbyteria, terciáři, kvardiáni...
Akorát se tu dokonce hned dva dny po sobě potvrdilo pravidlo, že když nějaký svědek řekne Oldřichovi, že mu něco důležitého prozradí až později, tak je jasné, že se rána nedožije.

hnatlubo
08.12.2020 4 z 5

Vondruška opět nezklamal. I když mám tuto sérii velmi rád musím si od ní na chvíli dát pauzu. Nebude to, ale na dlouho.

Vestička
18.09.2020 4 z 5

Jeden z nejlepších dílů série, řekla bych. A jako audiokniha ještě o něco lepší. Být Oldřichem z Chlumu, na takovýho krále se ale vykašlu, a být Vondruškou, vykašlu se na ty sklepnice.

Angelicca
17.05.2020 1 z 5

Přestože mám historické knihy ráda, tahle mě vůbec nenadchla a nebavila, nedočetla jsem.