Projít ohněm

Projít ohněm https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445538/bmid_projit-ohnem-FtE-445538.jpg 4 84 28

Strašák série

< 2. díl >

Rok 2030. Budoucnost není zrovna radostná. Evropská unie je minulostí. Na části německého území se roztahuje sjednocený chalífát. V militarizované České republice panuje klid. Nemá však trvat dlouho. V tajném společenství, které vidělo už mnoho vzestupů a pádů lidských civilizací, znovu propuká nelítostný boj o moc. Žádná ze zúčastněných stran se neštítí využít jakýchkoliv prostředků. Bývalý armádní specialista na černé operace pomůže krásce v nesnázích a tím se zaplete do kolotoče událostí, ze kterého žádný člověk nemůže vyváznout živý. Některý oheň je zkrátka příliš žhavý na to, abyste jím mohli projít. Prastaré kulty, zbraně velkých kalibrů, ostrá slova, a ještě ostřejší meče, to vše naleznete v této knize.... celý text

Přidat komentář

panPatejl
08.02.2024 5 z 5

Nejlepší novodobá Kulhánkovina, které může směle konkurovat leda pan Brožovský. Kyštleta se může jít se svojí dnešní tvorbou leda klouzat do školky.
Knížka je nacpaná vtipnou brutální akcí, neotřelým humorem, nekorektními narážkami i odkazy na kultovní díla kulhajícího mistra. Oceňuji, že autor i přes dekadentní blízkou budoucnost vykreslil přeměnu naší zemičky ve velice optimistickém duchu. Kdyby jsme se dokázali ubírat alespoň z půlky tak dobrým směrem jak je uvažováno v Dojení ohněm, hned by se nám tu žilo líp.
Když přimhouřím oko nad pár trochu přehnanými českými vynálezy, které i v rámci vykresleného světa trochu vyčnívají, tak je to v podstatě plných 5. Určitě se brzy vrhnu na prequel a další díly.

Terva
04.02.2024 5 z 5

„Neskutečný.
Ať se vrhnu
kamkoliv,
furt se mě někdo
pokouší zabít.“

Když jsem přečetl všechny tři knihy o Strašákovy, furt mi v hlavě strašila jedna věc. A tou byl fakt, že Strašák sice vládne jakýmsi plamenem a nevadí mu „oheň“ Nikde však nebylo pořádně vysvětleno, jak k tomu sakra přišel. No a pak jsem na to přišel. Jedna z předcházejících spisovatelovo knih „Projít ohněm“, (to je ona) je právě tím chybějícím puclíkem ve formátu. Jen jí nikdo tak nějak nezařadil do série „Strašák“. Je to hlavně dáno faktem, že sem všichni vkládají knihy, nikdy je nečetly a navíc jen okopírují anotaci z nakladatelství. (Já dělám to samé) No a tam o nějakém Strašákovi není ani zmíňka. (tak jsem to napravil)

Malá ochutnávka:
Nakonec jsem jeho tělo potopil pod hladinu v korytě říčky a zatížil pořádným balvanem. Hlavu jsem vrazil pod jiný kámen o kus dál.
No dobře, přiznávám, že jsem mu pro jistotu probodl srdce zahroceným klacíkem. Když to mělo podle pověstí zabírat na upíry . . . Jeden nikdy neví. Ale česnek jsem mu do pusy necpal (hlavně proto, že jsem ho neměl).

Projít ohněm, jak už nám tvrdí název knihy samotné, je tedy prvním Strašákovo příběhem. Nastal tedy čas nejsvětějšího rituálu. A Strašák to zvládnul. (Neptejte se jak, přečtěte si knihu) Není to taková sranda, jako pozdější knihy, ale i tak jsem se u některých scén řezal smíchy. Třeba scéna s hlavou, oddělenou od těla – to jsem fakt brečel – slzel. (neplést s jedním nejmenovaným Stronciem) Další veselou vložkou je ta o jednom nejmenovaném spisovateli, který zabil svého kritika. Shodou okolností (že jo pane Hoza) si na jednom nejmenovaném záchodě Strašák do jedné jeho knihy pustí. A prý je to docela dobrý. Jmenuje se to „Theatre Macabre“. Tak necháme reklamu reklamou, než mě spisovatel umlátí, v sebeobraně, svou novou devítiset stránkovou knihou a letíme dál.

Citát: I nesmrtelného chlapa zpomalí, když kolem sebe musí plivat štětiny z notně opoužívané záchodové štětky.

Je to celé akční, dobrodružné se spoustou ironických poznámek a sem tam i černého humoru. Opět tu najdeme spousty popkulturních odkazů na filmy, postavy i hudbu. Příkladem je třeba správný návod na doskok při dopadu. „Na jednom koleni, jednu ruku opřenou o zem, druhou nataženou za sebe a do strany. Hlavu skloněnou. Zkuste přistát jinak a jste za kokota, a ne za hrdinu“. Je toho tady spousta. A jsou tu i ženy, to ne že ne. Dokonce i na ty mimozemšťany přijde (zase). Pardon, já jen, že jsem nejdřív četl ty pozdější příběhy, tak se mi to trochu motá. Snad to nebudete brát jako spoiler. Tak že u mě dobrý. Za plný počet Hetešovo plamenných žlutých . . .
( ƸӜƷ ƸӜƷ ƸӜƷ ƸӜƷ ƸӜƷ )

Citát: Sáhnout poslepu řezníkovi do zásuvky s noži bývá stejně bezpečné, jako ponořit ruku do akvária s piraňami.

PS – Ta nová devítiset stránková kniha se z logiky věci bude jmenovat zajímavě. Když vezmeme pořadí knih Strašák1 (plamenný) přichází, Strašák2 Do pekla a zpět, Strašák3 se vrací (kniha první), Strašák4 se zase vrací (kniha druhá) no a pak asi ten logický postup (nebo vzlet) Strašák5 ve vesmíru. Prosím vás, tu poslední jmenovanou nikde nehledejte. Pravděpodobně je ještě od krve jednoho kritika (dostal s ní přes hlavu - opakovaně) a je schovaná v důkazním archivu na Pankráci. Možná tedy nejdřív na Pankrác? Budoucnost je nejistá.

Citát: Pokusil jsem se zvednout pohled k její tváři, ale bohužel jsem to vzal přes prsa. Další zdržení.


MartinProtschke
09.10.2023 5 z 5

Tak tahle kniha o Strasakovi byla z celé série nejlepší. Bohužel jsem četl první Spalenou zemi, tak to mám trochu prohazene...

mi-380
06.09.2023 4 z 5

Highlander je zpátky, jen si říká jinak a místo skotských hor brázdí hlavně ty české. V dramatickém a humorem prošpikovaném ději plném akce nemohou chybět souboje všeho druhu, pak také něco jako X-Meni různých typů na obou stranách bitevní linie, a samozřejmě zbraně: střelné, sečné, bodné, dokonce i jaderné. Řízná a zábavná četba, oživená vizí Evropy za pár let, v níž v mnoha zemích probíhá občanská válka: zoufalí domorodci se brání sílící moci evropských muslimských kalifátů.
...
Pozor letí! upozornil jsem je těsně před dopadem granátu česky.
Po výbuchu, který se rozlehl mezi skalami, se ze zákrutu vyvalilo mračno prachu. Podle výkřiků, které následovaly těsně po explozi, mi zasažení nerozuměli. Jejich chyba, měli se učit světové jazyky.
...
Ve spíži jsem našel kromě sucharů také lančmít. Naštěstí to byl starý čínský lančmít, tj. z pravého vepřového masa, a nikoliv nový čínský lančmít, pravděpodobně vyráběný čínskými dětmi ze separátu z jiných čínských dětí.
...
Jak jsem zjistil, ten milý, laskavý a chápající pán, se kterým jsem si tak hezky popovídal, mě označil za vražedného sociopata. Něco na tom možná bylo, ale stejně nemusel být hned tak sprostý...

80 % (zatím 65 hodnotících, průměr je 87 %).

nero 13
27.06.2023 5 z 5

Moje druhá kniha od pana Jakuba Hozy, a opět slušnej nářez určený hlavně čtenářům kteří nemají rádi EU, Bruselské Marxisty, gender pošuky, ekologické teroristy myslící si že znovu budou poroučet přírodním zákonům, a i jiné druhy sluníčkářů, kteří si o lidech kterým se tato kniha a tento druh literatury líbí, myslí že jsou dezoláti, kterým je potřeba časem všechno normální zakázat.
Tímto si autora dávám do oblíbených, protože mně jeho myšlení a fantazie baví a budu si muset sehnat jeho další knihy než se dostanou na nějaký index knih zakázaných.

Patrik02
19.05.2023 5 z 5

Svižná akční jízda plná rozstřílených a rozsekaných těl, nechybí spousta zbraní a vozidel, se kterými si autor obzvláště vyhrál. A bez trefných hlášek by to nebylo to pavé ořechové. "Když jsem tě opuštěl, byl jsem učedník. Nyní jsem mistr." Skvělá jízda v Kotletově stylu.

John6900
20.03.2023 5 z 5

Ač napsána dříve, děj se odehrává 2 roky po knize Do pekla a zpět. A je to sakra dobré akční béčko, které jsem proletěl za pár večerů. Akce střídá akci, hláška hlášku a jste na konci. Těším se na další Strašákovo pokračování.

Gracian1964
20.12.2022 4 z 5

Dobrodružný príbeh plný akcie a hlášok. Hodnotím v rámci daného žánru takmer piatimi hviezdičkami.

maluck
20.10.2022 4 z 5

Čtivý příběh z nedaleké budoucnosti po rozpadu EU. Hlavní hrdina je sympaťák, který nešetří vtipnými hláškami a především municí.

Solverino
23.09.2022 5 z 5

Za mě hodně dobrá a zatím i čtivá braková literatura. Ideální záchodové čtení pro chlapce a muže! Snad se to nezvrhne do moc velkých nesmyslů, jako se to nakonec stalo u Kulhánka. Vřele doporučuji!

morpheus
15.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Kniha doctena, je v tom trochu citit Kulhanek, nejaka pikosekunda, nebo identifikator, diky kteremu nemuze byt automatickym palebnim systemem zasazen konkretni clovek, neco jako ovladac k Saladinu v Ceste krve. Uz nejsem zadny harant, ale asi nejvic me bavily zbranove systemy z budoucnosti, ktere autor popisuje, napriklad gaussova puska, nebo letadlo "Kristyna" jakozto vznasedlo diky "docela malinkym" cernym diram, ktere jsou pohaneny energii z reaktoru studene fuze :) Urcite se po case ke knize vratim a verim, ze pan Hoza napise jeste hodne dalsich pribehu se Strasakem, vzdyt je teprve na zacatku, tak at ho psani dal bavi :) Diky !

Pedrysek
18.08.2022 3 z 5

Mozna jsem se nechal az prilis nadchnout hodnocenim a sel do toho s prilisnym ocekavanim, ale na to, ze napad byl zajimavy a styl psani nebyl spatny, byla nektera mista tak kvalitativne horsi, ze me uplne vyhodila z rytmu cteni a knihu jsem odkladal. Nakonec jsem byl rad, ze jsem ji s mirnym (ale opravdu jen mirnym) donucenim docetl. V prubehu cteni jsem si pohraval s myslenkou na dve hvezdicky, s odstupem mesice po docteni zaslouzene tri.

Potencial tam je zcela bezpochyby, ale asi by to chtelo ostrejsi sebekontrolu co do staveni vypraveni.

K panu Hozovi se asi jeste vratim a zkusime to znovu a bez ocekavani, Projit ohnem ale uz znovu cist nebudu.

rouzi62
29.05.2022 5 z 5

Velmi svižný a čtivý příběh budoucnosti v Evropské unii. Doporučuji

palec
02.04.2022 5 z 5

Velmi nadějný nástupce pana Kulhánka tenhle Jakub Hoza.

Jaruš7
27.02.2022 5 z 5

Superčtivo.
Dočteno před týdnem, v jiné době. To se mi dralo do mysli v hodnocení ústřední postavy, krásnému, hrdému, českému jménu Ctirad přívlastek "bohatýr - geroj" (dnes slovo skoro k popotahování).
Celý týden jsem to pročítala znovu, neboť jsem si v tom akčním rozpoložení nezapsala čísla stránek, těch nápadů, které mi braly dech.
Zlodějských trik s mobilem na slizáckém dealerovi a jeho smyslová odúmrť byla dokonalost sama.
Vzpomínka na školní CO byla po akci "áčkového satanu" před týdnem jaksi pro povzdych, dnes by se dril hodil.
Citace:" Co se děje?"
"Někdo na tebe vypsal odměnu."
"Kolik?"
Helmut nestačil odpovědět.
Nejdřív pan Plukovník zpozorněl a upřel zrak na stěnu do ulice. Potom jsem uslyšel hluk silného motoru a škrábání kovu o kamenný obrubník. Pak vjel do hospody skrze stěnu tank. "

Fajnovost, jisté výhrady by se k sci-fi našly, ale po cestě "Do pekla a zpět" je hrdina Ctirad mým dalším favoritem v ranku poutavé četby s ************.

vlkodlaq
10.12.2021 5 z 5

Ok, uznávám, tohle už je páně Kulhánkovi podobné. U Do pekla a zpět jsem jakoukoli podobnost s páně Kulhánkem jednoznačně odmítl, tady už je to ovšem jiné, superschopnosti, suché hlášky a bitky, které by zabily desítky obyčejných lidí, ale tady se jen opráší omítka z ramen a jede se dál, dávají tušit silnou inspiraci páně Kulhánkem a možná i páně Žambochem. Velmi slušná čtivost a spád poskytují příjemný čtenářský zážitek a uvolnění pocuchané psýchy.
Opráším omítku z ramen a jedu dál.

Eyghon
06.12.2021 5 z 5

Kombinace Highlandera a Cesty krve. Kulhánek a Kotleta mají v Jakubu Hozovi zdatnou konkurenci. Jen tak dál :).

m@jkl
01.12.2021 5 z 5

odrostl jsem na Mr. Kulhanek, následně Mr. Kotleta, čímž chci říct že tohle dílo jim zdatně sekunduje možná i překonává. Aspoň z mého pohledu... Výborná akce plná hlášek u kterých jsem se hlasitě zasmál.
Více knih z tohoto světa Mr. Hozo, prosím :)

Merlin_CZ
19.11.2021 5 z 5

pokračování "do pekla a zpět" a docela zajímavě se to zvrhlo :D
vidím tam inspiraci kulhánkem, ale to vůbec nevadí, hlášky jsou skvělé, akce taky. Prostě parádní oddychovka :)

orson
07.11.2021 4 z 5

Moc pěkná "kulhánkovina"... dobře se to četlo, mělo to spád, jakž takž i logiku, snad jen ta originalita trochu chyběla, je to pořád to samé dokola s malými obměnami.

Štítky knihy

české sci-fi česká fantastika

Autorovy další knížky

Jakub Hoza
česká, 1978
2021  83%Do pekla a zpět
2020  87%Projít ohněm
2022  87%Jako sama smrt
2017  83%Okovy osudu
2014  77%Theatre Macabre

Kniha Projít ohněm je v

Právě čtených2x
Přečtených104x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených8x
Knihotéce71x
Chystám se číst47x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x