Projekt Athena

Projekt Athena https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385520/bmid_projekt-athena-VET-385520.jpg 4 4 2

Kateřinu Čapkovou drží vážná duševní porucha už několik let zavřenou v sídle vlastní firmy. Zrazená svým osobním géniem kdysi zapříčila hroznou tragédii, která otřásla celým jejím životem. V jednom okamžiku málem ztratila jak příčetnost, tak i stěžejní projekt, do něhož investovala veškeré prostředky. Jeho záchrana stála hodně, ale může se ukázat zbytečnou, pokud neuspěje v testu, jenž má rozhodnout o budoucí podobě armády Spojených států. Zkouška má však nové a velmi znepokojivé podmínky. Poručík Tamara Holsterová prožívá v africké Riadě své osobní peklo. Komáry, nepřátelské milice a horko by ještě skousla. Horší je narůstající frustrace, která ji dusí jako všudypřítomný prach. Svůj dosavadní život touží pohřbít hluboko do země, jenže na takovou změnu postrádá odvahu. Proto skončí coby nedobrovolná účastnice polních testů nového robotického vojáka. To může způsobit víc než jen předčasný konec kariéry. Pod horkým africkým sluncem propuká střet dvou zarputilých osobností. Zvítězí intriky, nebo z popela raněných duší vyklíčí láska?... celý text

Přidat komentář

petak1873
02.11.2018 5 z 5

Jen tak dál...

Rinoa18
27.07.2018 5 z 5

Svěží a velmi čtivé dílo se zajímavým nápadem.

Hlavní postavy jsou vlastně tři, byť jedna představuje stroj. Tento stroj, Athéna, je jedním z prvních robotických vojáků. Tedy minimálně jedním z prvních zdařilejších pokusů o robotického vojáka. I když jí duši přičarovala geniální a tak trochu šílená vědkyně Kateřina, Athéna sama občas bere situaci do vlastních "rukou" bez ohledu na řízení své stvořitelky. V lepším případě to končí poměrně komickými situacemi. V tom horším jde o životy… a nikdo nemůže přijít na to, kde je chyba.

Byť to může znít jako ohrané klišé – válka, roboti, umělá inteligence –, příběh je opravdu neotřelý. Místy jsem se královsky bavila, jinde jsem napětím skoro nedýchala. Na své si přijdou také romantické duše, byť tu zrovna tento aspekt příběhu nijak výrazně nevyčnívá ani nepobuřuje. Při zvoleném tématu je to z mého úhlu pohledu docela rozumné.

Když vezmu v úvahu mnohá překladová dílka daleko znělejších názvů a pod hlavičkou známějších nakladatelů, tak tady ani na chvíli nelituji, že jsem právě této knize věnovala svůj čas. Myslím si, že prvotina českého autora už nemohla dopadnout o moc lépe. :) Těším se na další tvorbu.


Autorovy knížky

Jaroslav Kmoníček
česká, 1983
2018  85%Projekt Athena

Kniha Projekt Athena je v

Přečtených4x
Chystám se číst6x