Profesor na frontové linii

Profesor na frontové linii https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349469/mid_profesor-na-frontove-linii-rozhovor-Esa-349469.jpg 3 16 3

O dětství, kde se vzpomínalo na první republiku a večeřelo přesně v šest. O tom, kdy člověk dospěje a za jakou cenu. O zakázaném studentském časopise a univerzitě povrchní i podzemní. O tom, proč na komunismu a normalizaci není vůbec nic dobrého, ale Husák je zajímavější než Dubček. O svobodě v listopadu 1989 získané a postupně ztrácené a co přinesli a odnesli Václav Havel a Václav Klaus. O tom, že kauza Nagyová znamená konec jedné epochy a jak to bylo a je s ODS. O nesvobodě, do níž se dobrovolně řítíme, a proč je nutné připravovat válku, když chceme uchránit mír. O tom, že brexit je šance a Trump může být naděje. A že politika má smysl, pokud člověk zůstane sám sebou.... celý text

Přidat komentář

8520L
28.05.2022 4 z 5

Překvapivě čtivé a překvapivě hluboké povídání jak o Fialově životě, tak o jeho pohledu na českou politiku a její směřování.

Myslím, že většina čtenářů, ať už pravicových nebo ne, si z četby této knížky může odnést jen posílený respekt směrem k Fialovi.

gimli35
02.12.2018 3 z 5

Dosud jsem žádnou knihu rozhovorů nečetl a Profesor na frontové linii je tak dílem, které se velmi vymyká tomu, co čtu obvykle.
Musím říct, že ačkoli je rozhovor veden skutečně skvěle (tazatel se např. nebojí přejít do opozice vůči tázanému, přestože jsou to přátelé), takto dlouhé interview je literárním žánrem, který mne opravdu příliš neuchvátil.
Ty tři hvězdičky tedy prosím berte s rezervou - a holdujete-li rozhovorům více než já, směle se do PNFL pusťte. :)


Metcheque
15.04.2018 3 z 5

ODS se absolutně nepoučila. Čteme-li trochu mezi řádky, záhy pochopíme, že Petr Fiala je vlastně jen starý dobrý (nebo špatný?) Václav Klaus v novém kabátě. Občan má chodit k volbám, jinak má mlčet, zejména pak nesmí ovlivňovat politiku prostřednictvím neziskových organizací. Klientelismus je přirozená součást systému, mají ho všude na Západě. Migraci vyřešíme návratem k národním státům, musíme více zbrojit. Všude je diktát EU a neomarxisté… bla bla bla. ODS je prostě taková umírněnější strana euroskeptických populistů, umírněná proto, protože prostor napravo (i nalevo) od ní je již vyplněn jinými, konzervativnějšími subjekty.

Petr Fiala zkrátka balancuje na hraně zákona. Snaží se „rozlišovat, co je morálně špatné a co je trestné, což není totéž.“ A tady naráží hřebíček na hlavičku. Pokud chce Petr Fiala v čele ODS coby praktikující křesťan zlepšovat politickou kulturu v ČR, nemůže obhajovat nemorální jednání jen proto, že není vyloženě trestné. S takto nastavenou politickou linií může ODS čekat maximálně to, že její vládu budou chtít občané za nějaký ten pátek opět svrhnout.

Víc moje recenze v záložkách.

Štítky knihy

rozhovory Indiáni

Autoři knihy

Petr Fiala
česká, 1964
Miroslav Balaštík
česká, 1971

Kniha Profesor na frontové linii je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst2x
dalších seznamech1x