Profesionální pomáhání - rozhovory napříč pomáhajícími profesemi

Profesionální pomáhání - rozhovory napříč pomáhajícími profesemi https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468633/bmid_profesionalni-pomahani-rozhovory-na-oJk-468633.png 5 1 2

Knížka rozhovorů přibližuje vybrané pomáhající profese. Nabízí pohledy pomáhajících profesionálů na tyto profese, ale i jejich vhledy do pomáhání. Odkrývá podstatu pomáhajících profesí, předpoklady profesionálů pro vykonávání profesí i možnosti, jak se stát pomáhajícím profesionálem. Umožňuje tak pronikat pod povrch obsahu profesí i do vnitřního světa pomáhajících profesionálů.... celý text

Přidat komentář

Vesmich
28.08.2022 5 z 5

Na knihu jsem narazila v knihovně a protože jeden z rozhovorů byl s někým, koho znám, začetla jsem se do ní už tam. Potom jsem šla na oběd a četla to u oběda, potom doma, potom.....Všichni, jak tam jsou, srozumitelně popisují svůj obor a bez výjimky náramně!

Magdík
31.01.2022

Jak definujeme profesi? A které profese jsou pomáhající? Co všechno pomáhající profesionál musí ovládat, zvládat a kde a jak pomáhá? Na tyto a další otázky odpoví kniha Profesionální pomáhání.
Do světa pomáhajících profesionálů se vydal pedagog prof. PhDr. Vlastimil Švec, CSc.
Konkrétně nahlédneme pod pokličku profese chirurga, paliatra, všeobecné sestry, psychoterapeuta, učitele, sociálního pedagoga, sociálního pracovníka a trenéra.
Rozhovory představují osobní pohled vždy jednoho profesionála v dané oblasti, jeho zkušenosti, názory na jeho práci, její radosti i úskalí. Charakter rozhovorů je většinou osobní, díky tomu vás rozhovory vtáhnou, jsou čtivé a mnoho otázek vám zodpoví, ale také mnoho otázek ve vás vyvolají.
Jeden rozhovor se však velmi odlišuje, a to rozhovor zastupující profesi učitele. Rozhovor s pedagožkou doc. PhDr. Michaelou Píšovou, PhD., M.A. je zcela teoretický, neosobní, zaměřený zcela na teoretickou stránku profese, nikoliv na osobní zkušenosti zpovídané, jak je to u ostatních rozhovorů. Tuto jasně čitelnou změnu přikládám ke skutečnosti, že spolu hovoří dva odborníci z pedeutologie (teorie učitelské profese). Sám autor na konci knihy tento fakt reflektuje.
Osobně jsem se těšila na pohled pedagožky na její profesi z každodenní praxe. Bohužel ani v této knize se takového pohledu nedočkáme. Právě s touto profesí se všichni setkáváme od dětství až po dospělost, každý na ni máme nějaký názor, ale ne často vyslechneme samotné učitele. Osobně bych uvítala ještě jeden bonusový rozhovor s učitelem/učitelkou základní nebo střední školy jako náhled do každodenní praxe zástupce této náročné pomáhající profese.
Samozřejmě profese učitel by vystačila na celou jednu knihu rozhovorů. Nejen díky nárokům na učitele a šířkou náplni práce, ale také různorodosti jejich posluchačstva od těch nejmenších v mateřských školách po seniory z univerzit třetího věku, nesmíme však zapomenout ani na umělecké školy, kroužky etc.
Avšak každá pomáhající profese, která se objevila v této knize je velmi barevná a dalo by se s profesionály hovořit velmi dlouho a jistě bychom nacházeli stále nové pohledy, zkušenosti přístupy…
Knihu doporučuji všem, kdo mají zájem se dozvědět něco o profesích, pomáhajících profesích ať už zájmu osobního, profesního, praktického i teoretického.
Vlastimil Švec působil ve Vojenské akademii v Brně, ve Středisku pro výzkum učebních metod a prostředků v Brně, je spoluzakladatelem Fakulty humanitních studií na UTB ve Zlíně. Dlouhodobě se věnuje vzdělávání pedagogů, v současnosti pracuje v Institutu výzkumu školního vzdělávání na Pedagogické fakultě MU, zde se zaměřuje právě na pomáhající profese. Díky spolupráci s profesionály pomáhajících profesí vznikla tato kniha rozhovorů.


Štítky knihy

pomáhající profese

Kniha Profesionální pomáhání - rozhovory napříč pomáhajícími profesemi je v

Přečtených1x
Čtenářské výzvě1x
Chystám se číst1x