Prodaná nevinnost

Prodaná nevinnost https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35929/bmid_prodana-nevinnost-QA8-35929.jpg 4 56 19

Somaly se narodila v malé kambodžské vesnici, ale své pravé rodiče nikdy nepoznala. Žila střídavě u cizích lidí, na něž musela pracovat, a nakonec se jí ujal snad ten nejhorší z nich. U "dědečka" ji čekal osud podobný životu tisíců ostatních dívek v této části světa, kde ženy slouží mužům jako otrokyně. Somaly vykonávala nejtěžší práce, a přitom sklízela jenom rány. Jedinou světlou stránkou jejího dětství byla škola, kde se naučila číst a psát. Avšak už ve dvanácti ji "dědeček" prodal kupci, jemuž dlužil peníze, a o tři roky později potom "manželovi", který ji rovněž pouze bil a týral. Somaly si našla práci v nemocnici, kde pracovala jako ošetřovatelka v neuvěřitelně primitivních podmínkách. Všechno se léčilo aspirinem, hygienické podmínky strašlivé, ošetřovatelky byly pravidelně znásilňovány lékaři, ale všechno strpěly, protože za práci dostávaly odměnu v naturáliích, což jim umožňovalo přežít. Somaly se dlouho nevzdávala naděje a s nevídanou odvahou a silou bojovala s nepřízní osudu. Když ji však zradil i přítel, jemuž věřila, ztratila chuť žít...... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Le Silence De L'Innocence , 2006


více info...

Přidat komentář

Ivka82
14.11.2023 3 z 5

Určitě zajímavé téma, ale pro mě velmi nezajímavě podané. Kniha mě bohužel nebavila.

Palorizek85
05.01.2022 3 z 5

Kniha zpracovává zajímavé téma - zneužívání dětí a hlavně žen pod dohledem veřejné správy v Kambodži. Je vidět, že tamní prostředí je ještě hrůzostrašnější, než si kdo představuje. Nicméně je to napsáno poměrně chaoticky, nelineárně a vzhledem k tomu, co jsem si o autorce dohledal i z jiných zdrojů nemusí být vše pravdivé, což, alespoň za mě, snižuje hodnotu knihy. I tak ale věřím, že podobná zvěrstva se dějí i nadále a ti, kteří by to mohli ovnlivnit, i nadále jen "mluví" o tom, jak to zlepšit.


sissina
11.08.2019 5 z 5

Kdo ma rad skutecne pribehy,je pěkně citelny

Péťa1950
16.08.2018 4 z 5

Zneužívání dětí a mladých dívek, kruté týrání, obchod s dětmi,matky a další příbuzní,prodávající děti. Korupce, do nejvyšších míst, zkorumpovaná policie, vláda peněz. Na druhé straně boj s touto mašinérií, zdá se, že jen částečně úspěšný. Vykreslení mezinárodní organizace, která se snaží podmínky zlepšovat, je to nekonečný boj. Literární zpracování slabší, přišlo mi neurovnané. Vše se děje v současné době. Autorce dík za zveřejnění i za její neúnavný boj.

Renčes
10.10.2017

Na můj vkus se autorka příliš litovala(není divu)Přesto mi to nějak nesedělo.

VladkaBU
07.09.2017 4 z 5

... i kdyby to nebyl autorčin příběh, život v Kambodži autorka vystihla úplně. Jak se tam zachází s dětmi, s ženami mnou otřáslo. Zaujala mě tam jedna věta, a sice ta, že si snacha musí nechat od své tchýně líbit naprosto všechno, aniž by si stěžovala, a její manžel se musí své matky proti své manželce zastat. Hodně žen u nás tohle řeší, ale tam je to dané.

mane.n
14.06.2017 3 z 5

Ke knize jsem přistupovala jako k životnímu příběhu ženy, která vytrpěla hodně "příkoří". Kniha je spíše o její organizaci a problémech s tímto spojených. Netvrdím, že kniha není zajímavá, i tak jsem si ji ráda přečetla, ale jako autobiografii nemohu nějak docenit.

maličkán
25.04.2016 3 z 5

Trochu slabší. Docela čtu hodně knih s touto tematikou, ale zrovna tato mě moc nenadchla.Měla jsem problém, ač byla tenká, ji dočíst.

Jirinamac
15.02.2016 4 z 5

I když tu píšou, že je knížka smyšlená, tak já myslím, že je to více pravdivých příběhů, které jsou přisouzeny jedné ženě

Zorka
29.06.2015 4 z 5

Děsivá výpověď autorky o životě a údělu dívek a žen v Kambodži. Zaznamenala jsem, že autorka údajně to, co popisuje, neprožila. Je mi to tak nějak jedno, pokud opravdu činí to, co píše. Je vidět, že prostředí, z něhož pochází, minimálně dobře zná a snaží se díky své organizaci bojovat proti krutému zacházení s ženami a zamezit znásilňování dívek, prodávání do nevěstinců a šíření pohlavních chorob. Nehodnotím knížku jako literární dílo, ale jako osvětu, které není v tomto směru nikdy dost.

bookemma
19.05.2015 5 z 5

Silný životní příběh ženy, která se, navzdory nepřízni osudu, vzepřela zažitým konvencím a chtěla žít. Ještě teď mi běhá mráz po zádech, když si vzpomenu na způsoby trestání dívek, zarážení hřebíků do hlavy, bití kabely s elektrickým proudem... Nejsmutnější na celé knize je fakt, že takto se se ženami a dívkami skutečně v některých částech světa neustále zachází a nikdo o tom nemá ano ponětí, nebo to taktně zametá pod koberec. Kniha mi dala hodně. A ty probdělé noci po jejím přečtení, několikahodinové hledání v knihovně a na internetu více informací o obchodě se ženami, nedobrovolné prostituci a dalších příbězích a způsobech, jak ženám pomoci, za to rozhodně stály. I za mnohem více.

Aiwa
10.06.2014

Jak jsem nedávno psala v komentáři u autorky: Somaly Mam si svůj příběh vymyslela (a velmi dobře ho prodala). Časopis Newsweek provedl šetření a zjistil, že její životní příběh se odvíjel úplně jinak. Vše si nechala následně prověřit nadace Somaly Mam Foundation, kde působila. Výsledek - Somaly rezignovala a ředitelka nadace prohlásila, že ji výsledek vyšetřování zarmoutil, ale děkuje Somaly za práci, kterou odvedla v boji proti obchodu s lidmi. No, nadace se asi přejmenuje. Podle CNN měla navíc Somaly Mam podněcovat další dívky, aby šířily smyšlené příběhy o tom, jak se staly obětmi sex traffickingu. Smutné...

dadukoblih
03.06.2014 5 z 5

Také tuto ženu obdivuji, silná žena, silný příběh.

shabby
26.09.2013 5 z 5

Neskutečně silná žena! Která znás by všechnu tu bolest dokázala tak dlouho snášet? Je úžasná, má můj obdiv!

danae1515
25.09.2013

nezapomenutelný příběh, statečná žena, přečteno jedním dechem

denniska
09.01.2013 5 z 5

je to hodně autentické, autorka musela strašně trpět, skvěle napsané...

Lenka 13
22.05.2012 5 z 5

Kniha je pěkně napsaná,čte se velmi dobře,...naprosto otřesné příběhy dětí - dívek
....

andrejs
08.06.2011 3 z 5

Mimořádně depresivní kniha, ne snad pro svůj styl, ale pro příběhy, o kterých vypráví. Několikrát jsem ji chtěla odložit, často jsem si říkala, že už se o horším příběhu nemůžu dočíst, ale další a další stránky mě přesvědčily o opaku. Nesmírný obdiv patří autorce, která se všemu dokázala postavit, jako jedna z tisíců zneužitých dívek.

Ivik774
21.03.2011 5 z 5

Člověk by řekl, že v dnešní ,,moderní" době už se toto všechno děje jen vyjímečně, ale opak je pravdou. Po přečtení této knížky, tedy hned prvních pár stran stačí,a dostanete se do reality! Faleš, nevěra, bolest, utrpení, ponížení, násilí....