Proces (komiks)

Proces (komiks) https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21238/proces-komiks-21238.jpg 4 84 16

Adaptace Chantal Montellierová a David Mairowitz. Proces, slavný Kafkův román skvěle adaptovaný do komiksové podoby, je ponurým příběhem prokuristy Josefa K., kterému v den jeho třicátých narozenin vniknou do bytu dva neznámí muži a zatknou ho pro neznámé provinění. Ze začátku pokládá celou věc za nedorozumění, ale postupně poznává zkorumpovanost a nepostižitelnost soudu, jehož případy uzavírá pouze smrt obžalovaného. Kafkův portrét byrokratického soukolí, které drtí životy svých občanů, je dnes bohužel stejně aktuální jako v době svého zrodu. Jednomu nakonec nezbývá než smířit s poměry. Hlavně nevzbudit pozornost! Držet jazyk za zuby, i kdyby to člověku bylo hodně proti srsti! Pochopit, že ten velký soudní organismus setrvává věčně ve stavu pružné rovnováhy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , BB art
Originální název:

The Trial: A graphic novel , 1925


více info...

Přidat komentář
Kanylka
Kanylka
04.03.2024 2 z 5

Budu se muset polepšit a sehnat knihu v originálu, tenhle komiks mě nebavil

jirijanovotny
jirijanovotny
18.12.2023 3 z 5

Budu teď znít jako barbar, ale originál jsem nečetl.
První se mi dostal pod ruky tento komiks a upřímně celé mě to nijak zvlášť nenadchlo. Kresba byla ucházející. Pro kvalitnější děj asi budu muset sáhnout po originále. Jedině tak zjistím, jestli se něco podstatného ztratilo, nebo to není dílo pro mě.


jarynek
jarynek
11.01.2023 3 z 5

Kniha pokrývá celkem věrně děj románu, ale díky rozsahu komiksu došlo k určitému zkracování a zjednodušování a nějak se z toho vytratila všechna ta atmosféra stísněnosti, nevyhnutelnosti, ta úporná byrokracie, která hlavním hrdinou vláčí a nenechá ho vydechnout. Toto jsem četl poněkud nezaujatě, nevtažen do příběhu. Je jasné, že takovéto adaptace to mají těžké, protože se neubrání srovnání s výbornými originály, ale třeba Matyáš Namai v 1984 dokázal, že i adaptace může být na vysoké úrovni. Tady se to úplně nepovedlo. Kdo ale nechce číst originál a seznámit se s Kafkou, tak toto postačovat bude.

Jackline5
Jackline5
07.04.2022 5 z 5

Další z povedených grafických románů v mé sbírce.
Celý komiks je černobílý s velice propracovaným stínováním. Do rámečků kreseb jsou šikovně vmontovány i různé doplňkové motivy jako třeba kostlivci či hodiny, které ovšem také pracují s příběhem.
Příběh bohužel nemohu porovnat s originálem, protože jsem ho zatím nečetla. Je v něm ovšem shrnuto asi vše o čem jsme se učili ve škole: K. a jeho slečny, jeho dilema s právníkem, i úvahy o konci procesu (které jsou ke konci knihy zpracované zajímavými surrealistickými kresbami).

Inozuka
Inozuka
24.12.2021 5 z 5

Podle mého, se převod slavné Kafkovy novely do komiksu povedl. Kresba vystihuje tíživost cesty obviněného Josefa K. procesem, někdy je sice až moc hravá, ale přesto atmosféře věrná. Scénář zachycuje základní linku a umně děj zjednodušuje při zachování jeho absurdity a brutality. Kafka není pro každého a nejsem si jistý, zda tento komiks dokáže k četbě jeho knih někoho přitáhnout, obráceně ale funguje dobře a jako zpestření pro již obeznámeného čtenáře dokáže pobavit a možná i nabídnout zajímavé interpretace některých částí knihy.

tomexx
tomexx
14.11.2021 2 z 5

Originál je originál. Nedočítal som to.

Schamila
Schamila
19.04.2019 3 z 5

Těžké - hodně těžké tohle pochopit. Čtete téměř pořád o něčem, o čem nevíte, zda se vůbec stalo či nestalo. Ale jsem ráda, že jsem si díky ČV přečetla něco, co bych asi nikdy nečetla, teda si myslím :-)

Mánička178
Mánička178
25.11.2018 3 z 5

Temné, temné, temné... Někdy si tak připadám na úřadech, kde mě honí od čerta k ďáblu a pak si vždycky vzpomenu na Proces.

novecento
novecento
07.10.2018 3 z 5

Někdy je méně daleko více. V případě ilustrací Chantal Montellier to dle mého názoru platí. Jaromír Švejdík dovede ve svých komiksech minimalizovat a zdařile vystihnout obsáhlou složitost daných témat: Kafka-Zámek, Zátopek, A. Nobel... Platí zde stejně jako u Zámku, doporučuji půjčit v knihovně. Prolistujete a navždy odložíte. Kafka byl chytrý spisovatel s přehledem světové literatury. Věděl, proč se to má spálit, akorát nám čtenářům to nedochází, stále volíme podvodníky, kteří žijí ve svých zámeckých vilách a při tom vedou nekonečné soudní procesy o tom, co oni nakradli a my v daních nakonec zaplatíme.

puml
puml
21.05.2018 4 z 5

Myslím, že se jedná o dobrý komiks. Občas se autoři odchylují od originálu a posouvají vyznění románu do realističtější, ovšem o to přízračnější roviny, která občas sklouzává do grotesky. Ale i tak se jedná o jednu z těch lepších komiksových adaptací literární "klasiky". Jediné mínus je závěrečný medailon autora, kde pisatel na poměrně malé ploše hledá paralely Procesu snad až příliš v autorově životě, což je v případě Kafky poměrně častý nešvar.

vandislav
vandislav
24.02.2017 3 z 5

Nejspíš chtěnou drásavě stísněnou atmosféru mi bohužel komiks dostatečně nepředal. Nemohu porovnat s knižní předlohou, tak netuším, jak moc vynikla tato verze oproti originálu, či naopak.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
04.02.2017 5 z 5

Chvilku mi trvalo, než jsem si zvykla na kresbu. Na mě místy nepřehledné kvůli jednomu odstínu černé a ne různým odstínů, ale chápu, má to působit depresivně, což účel splnilo. Načíst Kafku mám teprve v plánu, takže tohle beru jako vhodný start.

@tan@
@tan@
10.09.2016 5 z 5

Opravdu zajímavá kniha

Bbbutterfly
Bbbutterfly
19.12.2013 5 z 5

Velmi zdařilé...už jsem na cestě půjčit si Zámek od Davida Mairowitze a Jaromíra 99, to prostě musím "vidět"!

evickakyticka
evickakyticka
25.04.2013 4 z 5

Kresba se mi zpočátku moc nelíbila, ale v průběhu jsem se zadívala i na spoustu detailů kolem, takže nakonec ano. V příběhu jsem se musela párkrát vracet, ale nevadilo mi to. Knihu (originál) jsem nečetla, proto mi byl příběh pana K. neznámý a závěr samotný překvapil.

Miss Utahraptor
Miss Utahraptor
13.01.2013 4 z 5

Proces se mi dostal do ruky dvakrát. Poprvé v podobě tohoto grafického románu. Příliš jsem od toho neočekávala- "komiksový" Hamlet, kterého jsem četla předtím byl minimálně úděsný. Tentokrát to bylo naopak. Černobílé obrázky se kupodivu držely předlohy zuby nehty, zároveň ale výborně vynikla (ne)příjemně stísněná atmosféra. Vše si zachovávalo patřičnou vážnost narozdíl od již zmiňovaného díla Shakespearova. A výsledný dojem byl vynikající.
Kdybych se někdy k Procesu potřeboval vrátit, rozhodně sáhnu po této versi.

Štítky knihy

komiksy Franz Kafka, 1883-1924 grafické romány

Autorovy další knížky

David Zane Mairowitz
anglická, 1943
2013  65%Zámek (komiks)
2009  71%Proces (komiks)
2003  85%Kafka

Kniha Proces (komiks) je v

Právě čtených1x
Přečtených125x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených3x
Knihotéce21x
Chystám se číst12x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x