Proč volíme psychopaty a jak to zastavit

Proč volíme psychopaty a jak to zastavit https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490617/bmid_proc-volime-psychopaty-a-jak-to-zas-WrR-490617.png 4 14 6

Terapeut, právník a mediátor Bill Eddy popisuje, jak nebezpečné a vysoce konfliktní osobnosti (HCP) získávají moc ve vládách po celém světě – a co mohou občané udělat, aby se tito lidé nedostali do úřadu. Demokracie je totiž v ohrožení. Příliš mnoho zemí se dostalo pod nadvládu problematických lidí, kteří se stali politiky. Většina jich má rysy narcistické či antisociální poruchy osobnosti, případně rovnou obojí. Autor, který je přední světový odborník na HCP, vysvětluje, proč jsou tito lidé tak svůdní, a popisuje čtyřicet jejich typických vlastností. Čerpá přitom z příkladů od Hitlera, Stalina, Maa a Nixona po Trumpa, Madura a Putina a ukazuje, jak problematičtí politici vymýšlejí nepřátele a vyrábějí falešné krize, aby se mohli vykreslit jako jediná hrdinská postava, která se s nimi dokáže vypořádat, a to navzdory vlastní neschopnosti problémy skutečně řešit. Autor také popisuje nejlepší způsoby, jak odhalit HCP jako šarlatány, jak reagovat na jejich prázdné a zavádějící sliby a jak najít opravdové lídry. Přitom využívá svou hlubokou psychoterapeutickou zkušenost, aby se dostal na kloub dosud neidentifikovanému jevu, který představuje skutečnou hrozbu pro svět.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Why We Elect Narcissists and Sociopaths -- And How We Can Stop , 2019


více info...

Přidat komentář

bigbabe
03.04.2023 2 z 5

Jo, bohužel pravdivá kniha, ale i v tom, že tomu nikdo nezabrání, buď ze stranu z toho psychopata nebo proto, že to prostě včas nerozezná a je pozdě.

kikies
18.02.2023 4 z 5

Aktuální a tak bolestně potřebná analýza a vysvětlení mnohého, doložené příklady z historie i současnosti z celého světa. Mělo by se předčítat ve školách a udělat z toho román na pokračování v hlavním vysílacím časem. A některým jedincům to možná cpát do hlavy násilím... jinak netuším, kam tahle společnost dospěje!


hu_87
20.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Srozumitelně sepsané dílo, kterému se, tuším (bohužel) nedostane tolik pozornosti, jako by mělo. Protože to, o čem se tu píše, je neskutečně aktuální a ukazuje to, k čemu máme my lidi tendence.

Aktuální hlavně kvůli válce na Ukrajině nebo pro příznivce Trumpa či Orbána (a dalších - teoreticky i Zemana).

hungryreader00
02.12.2022 4 z 5

Souhlasím, že knihu budou číst hlavně ti, kteří ji nepotřebují, ale na druhou stranu je zde spousta dobrých argumentů nebo důkazů, které se dají při nějaké debatě využít. Kniha je návodem jak takového (potenciálního) lídra rozpoznat a proč ho nevolit. Vše doloženo konkrétními případy, na nichž to lze snadno ukázat.

Metroušek
09.09.2022 4 z 5

Trochu suchopárné, ale podnětné čtení. Akorát to zase nebudou číst ti, kteří by měli. Je neuvěřitelné, že se během informační revoluce může vyskytnout období, kterému říkáme doba postfaktická, a že si naše sympatie stále dokáží získávat tak nebezpečné a vysoce konfliktní osoby, jako je třeba XY (jistě si dosadíte správná jména sami). Tedy tvory, charakterizovanými podle autora hledáním viny u druhých, černobílým myšlením a řešením situací, nezvládnutými emocemi a extrémně negativními projevy chování. Tato kniha nám psychopaty a sociopaty pomůže rozeznávat a asertivně jim čelit, protože s nimi svět nebude lepší, ale jen a jen horší, než by mohl být bez nich.

8422
19.06.2022

Náš nejpopulárnější psychiatr Radkin Honzák někde napsal, že když se zeptal svého známého, proč volil za prezidenta Miloše Zemana, známý mu odpověděl: "Když ten Drahoš byl takovej nevýraznej…".
Je vidět, že voliči chtějí "výrazné osobnosti". Nejvýraznějšími osobnostmi 20. století byli Adolf Hitler, Josif Stalin a Mao Ce-tung. Druhou světovou válku chtěl pouze Adolf Hitler, kolektivizaci zase Josif Stalin, Mao Ce-tung vymyslel Velký skok. Tyhle zvrácené myšlenky dokázali díky své moci, kterou získali, zrealizovat. Výsledkem bylo 55 milionů, 20 milionů, respektive 40 milionů ztracených životů.
Kniha se zabývá i dalšími "výraznými osobnostmi" aktuálního dění: Nicolás Maduro (Venezuela), Rodrigo Duterte (Filipíny), Vladimir Putin (Rusko), Viktor Orbán (Maďarsko). Nejvíce pozornosti věnuje pochopitelně Donaldovi Trumpovi na němž lze nejlépe prezentovat charakteristiky jedince s konfliktní poruchou osobnosti HCP (High Conflict Personality).
Publikace vznikla nepochybně před osmým lednem 2021, kdy se důsledky Trumpovy osobnosti stoprocentně potvrdily útokem jeho příznivců na Bílý dům.
Autor samozřejmě v době psaní netuší, že jeden ze jmenovaných HCP politiků Vladimir Putin se rozhodne napadnout Ukrajinu a nikdo není schopen mu v tom zabránit. Kniha se zaměřuje na analýzu HCP politiků, jejich společné rysy, způsob, jak se dostali k moci a jak se tomu mohlo zabránit. V tom je kniha nesmírně aktuální.

Autorovy knížky

Bill Eddy
americká
2022  79%Proč volíme psychopaty a jak to zastavit

Kniha Proč volíme psychopaty a jak to zastavit je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce4x
Chystám se číst17x
Chci si koupit10x