Proč tak snadno... Některé rodinné důvody sametové revoluce

Proč tak snadno... Některé rodinné důvody sametové revoluce https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505915/bmid_proc-tak-snadno-nektere-rodinne-duv-7vO-505915.jpg 4 21 2

Sociologický esej, psaný v dějinotvorných měsících roků 1989 a 1990, vychází po dvaatřiceti letech od svého vzniku ve čtvrtém vydání. Vypráví příběh o tom, jak despotický socialistický stát v padesátých letech nejprve vyvlastnil rodinu, tedy soukromou sféru života, aby se nakonec dočkal toho, že rodina kolonizovala stát. Přenáší nás do myšlení přelomové doby svého vzniku a přináší stále platná vysvětlení nejníže položených příčin pádu starého režimu, tedy soukromých aspirací a vynucených strategií velmi různých skupin bezejmenných sociálních aktérů starého režimu, těch dole i těch nahoře, které vedly nakonec k tomu, že tu nezbyl téměř nikdo, kdo by měl zájem na jeho dalším udržení.... celý text

Žánr:
Literatura naučná

Vydáno: , Karolinum
více info...

hanak_v_exilu
hanak_v_exilu
08.03.2023 5 z 5

Brilantní kniha, která zaujme svou výmluvností, stručností a přesvědčivostí. Není divu že se dočkala čtyř vydání. Ivo Možný nabízí neotřelý výklad kolapsu komunistického režimu. Netvrdím že jsem jeho argumentaci pochopil beze zbytku, ale dává větší smysl, než obecně přijímané vysvětlení, že všeobjímající totalitní stát zbortila skupinka od společnosti izolovaných disidentů a jedna malá demonstrace ze 17. listopadu.

Hobo
Hobo
11.06.2019 5 z 5

Kdyby Možný psal možná s méně odborným slovníkem, byla by studie asi známější více i mezi laickým čtenářstvem, takto jsem na začátku četby několikrát čelil pokušením to vzdát. Že jsem to nevzdal, vděčím své pověstné trpělivosti. Nebo zvědavosti? Jo, a je to asi jediná kniha, kde jsem nakonec přeskočil i předmluvu (ke druhému vydání), abych se k ní nakonec dostal až na samý konec, kdy jsem byl schopen ji pochopit.
Obsahově je tato sociologická esej poměrně svěží a zajímavá. Nebudu opakovat slova z anotace a omezím se pouze na uznalé pokývnutí. Ani sociologie ale podle mého nemůže zcela abstrahovat od politiky, zejména té vnější, takže není všechno jen dílem "rodinných sítí". Respektive vliv těchto vnějších sil je v tomto směru značně, značně upozaděn, v zásadě označen jako marginální, lze si tak pouze domýšlet, že byl podobně marginální, jako dnes při "žalobách" těchto kruhů do Bruselu.