Proč sníme?

Proč sníme? https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413601/bmid_proc-snime-o-transformacni-sile-nas-jpZ-413601.jpeg 4 20 6

Kdo jsme, když spíme? Novinářka Alice Robbová se na jedné výzkumné výpravě v Peru naučila lucidnímu snění, při němž si spící člověk uvědomuje svůj stav, a dokonce může ovlivňovat podobu vlastních snů. Pro Robbovou to byl matoucí a zároveň povznášející zážitek. Následující měsíce zasvětila studiu současného vědeckého poznání snů a nemohla si vybrat lepší chvíli: kognitivní vědci a psychologové se v současnosti začínají znovu zajímat o sny a snaží se pochopit, proč se nám zdají. Nesníme totiž náhodně, sny zjevně mají svůj účel. Pomáhají nám učit se, a dokonce i překonávat traumata. Robbová čerpá z historických i aktuálních výzkumů, z vlastní i cizí zkušenosti a ukazuje, proč má snění pro naše duševní i tělesné zdraví zásadní význam. Rozměr: 135×210 mm... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Zdraví

Vydáno: , Host
Originální název:

Why We Dream , 2018


více info...

Přidat komentář

katka3993
19.02.2023 3 z 5

Vpodstatě se jedná o soubor výzkumu, který se zaměřoval na snění. O lucidních snech (jste si vědomi že sníte) tam je opravdu minimum. Chtěla jsem hlavně informace o lucidních snech, těch tam moc nebylo ale bylo zajimave a někdy až fascinující číst kolik výzkumu proběhlo a co se zjistilo. Věřím že na toto téma se dá najít zajímavější kniha ale jelikoš to byla má první kniha o tématu snění, jsem rada že jsem si ji mohla přečíst. Četla jsem ji teda asi 2 měsíce.. žádná oddychovka za mě ale určitě mi něco dala ;)

knihyKeMne
25.03.2021 4 z 5

Příjemná monotematická vědecko-empirická knížka, na kterou se autorka pořádně připravila. Stala se členkou snové skupiny, aby o její funkci mohla své čtenáře pořádně zpravit, stejně tak se zúčastnila kurzu lucidního snění se Stephenem LaBerge. Pokud to šlo, diskutovala o tématu s vědci, o kterých psala. Líbí se mi ta živost, to zapojení se.

Zajímavým doplňkem byl též návod, jak na lucidní sny.

Za mě dobrý, myslím, že na americkou knížku je téma zpracované maximálně pečlivě.


Sova15
16.03.2021 3 z 5

Po pravdě, kniha mne zklamala. Ale čekala jsem asi víc, než by se dalo napsat. Některé pasáže byly dlouhé a nepřehledné. Někde mi zas chybělo víc návodu.
Ale je pravda, že na základě knihy si sny ráno zapisuji, a od té doby i víc pamatuji. Nechce se mi 1/3 života jen tam prospat a na nic si nevzpomenout. Ale jak nastolit lucidní snění nevím. A to by mě lákalo.

LadyLane
26.10.2020 2 z 5

Autorka sa veľmi osobne zaujíma o spánok a snenie, čo preniká aj do jej knihy. Venuje sa viacerým oblastiam- histórii skúmania spánku, lucidnému sneniu, dennému sneniu, spojitosti snov a kreativity, umeleckým dielam inšpirovaných snami autorov, zvláštnostiam snov pri rôznych ochoreniach, nočným morám a na záver opisuje pre mňa absolútne nezáživnú skúsenosť viacdňového workshopu „snívajúcich nadšencov“.
Takto vymenované oblasti snenia vyzerajú ako detailne spracovaná téma a ona je... až príliš. Stovky výskumov, niektoré bližšie rozobrané, pri niektorých len spomenutý záver- síce písané s vnútornou konzistenciou, ale bez pridanej hodnoty- rozdiely s kontrolnými skupinami nevýrazné, výsledok nezaujímavý. Príklad kvantity na úkor kvality, osobne by som ju kľudne skrátila o polovicu.

Parwana
04.05.2020 1 z 5

Čekala jsem od knížky hodně, a byla jsem jen hodně zklamaná. Polovinu obsahu knihy tvořila historie zkoumání snění, druhou polovinu zase novodobé techniky pro vytěžení ze snů co nejvíc, v jejichž účinnost nevěřím, a sem tam zkušenosti autorky, co se týče lucidního snění. Ze začátku jsem čekala na čtivější pasáže, kterých jsem se nedočkala ani ke konci - naopak ještě přituhlo a posledních dvacet stran jsem s knihou těžce bojovala. Dočetla jsem ji jen proto, abych ji mohla zařadit do čtenářské výzvy. Nejhezčí byly obrázky.

salamandrina
26.02.2020 4 z 5

Pro mě zajímavé téma, takže bavilo. Nicméně je to takový úvod, no a asi by nevadilo to ještě propracovat. Myslela jsem, že lucidnímu snění tam bude věnována větší část - takže za tohle lehké zklamání. V zásadě je totiž kniha rozdělena na delší část popisující různé výzkumy snů a na závěr je velmi krátce popsán autorčin zážitek z jednoho programu o snech. Osobně by mi vyhovovalo víc, kdyby ten poměr byl naopak. Ale zajímavé čtení o tom žádná.

Autorovy knížky

Alice Robb
americká
2020  70%Proč sníme?

Kniha Proč sníme? je v

Právě čtených4x
Přečtených29x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst72x
Chci si koupit25x
dalších seznamech1x