Proč se cítíme špatně, když se máme tak dobře?

Proč se cítíme špatně, když se máme tak dobře? https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512107/bmid_proc-se-citime-spatne-kdyz-se-mame--IDJ-512107.jpg 5 22 4

•Cítíte se občas mizerně, přestože k tomu nenacházíte objektivní důvod? •Míváte pocity úzkosti nebo vás někdy přepadne ochromující panika? •Zažíváte rána, kdy si říkáte, že nedokážete ani vstát z postele? Lidský mozek je doslova biologický zázrak, jak je tedy možné, že nezvládne zařídit zdánlivě tak jednoduchý úkol, abychom se cítili skvěle? Žijeme v nejlepší éře lidských dějin, přesto se zdá, že prohráváme boj s vlastními emocemi. Odpovědi neleží před námi, ale naopak daleko v minulosti. Biologické naprogramování našeho mozku je z velké časti stále nastaveno na přežití. Jenže stav pohotovosti, nezbytný pro přežití, vyvolává v lidském těle stres, úzkost a strach. A tím se dostáváme k podstatě problému. Autor se v této knize zabývá emocionálním životem z neurologického hlediska. Nabízí nový úhel pohledu, ze kterého lze některé emoční pochody považovat nikoliv za příznaky nemoci, ale naopak za projevy normálního a zdravého fungování našeho organismu. Díky novému přístupu k vlastnímu emocionálnímu životu zjistíte, zda se skutečně cítíte hůře než dříve, jak to pomocí biologického pohledu můžete změnit, na co je důležité se soustředit a co vás skutečně činí šťastnými.... celý text

Žánr:
Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Grada
Originální název:

Depphjärnan - varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? , 2021


více info...

kedlis
kedlis
29.02.2024 5 z 5

Autor se k problematice staví otevřeně a nabízí pohled do možného vysvětlení našeho prožívání. Píše o tom, že náš mozek je nastaven na přežití a rozmnožování a zatímco my žijeme v roce 2024, kde se neustále kvůli technologiím a sociálním sítím vše mění závratným tempem, náš mozek je stále v době lovců a sběračů.
Líbilo se mi, že to opravdu nebylo ve stylu "začněte cvičit a bude vám líp" bez vysvětlení nebo kontextu, ale zároveň často upozorňuje že na všechny tohle samozřejmě neplatí a vyzdvihuje terapii, jelikož není deprese jako deprese. Dále mluví třeba o osamělosti nebo vlivu sociálních sítí. Také často upozorňuje na to, že každý mozek je trochu jiný a to, že někdo prožívá určité situace citlivěji nebo kritičtěji neznamená, že je vadný.
Možná se to lehce v určitých pasážích opakuje, ale je to psáno opravdu pro laiky, takže je vše srozumitelené a stravitelné.

"Nedostatek spánku, dlouhodobý stres, sedavý způsob života a prohlížení si cizích, k dokonalosti upravených fotek na sociálních sítích, to vše může vysílat signály, které si mozek chybně vyloží jako hrozící nebezpečí nebo důkaz naší osobní nedostatečnosti. V reakci vyšle mozek příkaz, abychom se stáhli, a my začneme mít špatnou náladu."

"A především - pokud se necítíte dobře, měli byste vyhledat pomoc. Je to stejné, jako když máte zápal plic nebo alergii. Pomoc je tu pro vás a vy v tom nejste sami."

charlizee
charlizee
26.02.2024 3 z 5

Proč se cítíme tak špatně, když se máme tak dobře?
Protože jsme pořád lovci a sběrači,
kteří jsou naprogramovaní k přežití a reprodukci, ne k tomu, aby se cítili v pohodě a šťastní.
Tušili jste, že za úzkostmi a depresemi stojí v podstatě tak jednoduché vysvětlení?
Autor se v knize věnuje předkládání argumentů, které tvrzení potvrzují, tyto hromadí a vrší na sebe.
Upřímně by mi k dostatečnému pochopení stačila tak čtvrtina rozsahu. Mám dojem, že se na těch dvě stě stranách opakuje stále dokola totéž, a co se nějaké užitečné rady týče, tak zní přibližně:
Když porozumíte a pochopíte, stanete se vyrovnanějšími a smířenějšími.


Aneleh
Aneleh
13.02.2024 4 z 5

Velice zajímavý pohled na úzkost a depresi, mně osobně vadilo až příliš časté zmiňování úlohy covidu.

AltaMari
AltaMari
04.07.2023 5 z 5

Tak tohle byla láska od první stránky! Nalákal mě provokující titul - stejnou otázku Proč... si kladu docela často. Kniha se dívá na naše "depky", dnes tak rozšířené, z jiného pohledu než duševního; propojuje je s fungováním našeho mozku z pohledu evoluční biologie. Vše je velice čtivé a přehledné, autor představuje nové souvislosti a budí zvědavost. A na pocity "depky" nabízí velice jednoduchý recept... Doporučuji!

Autorovy další knížky

Anders Hansen
švédská, 1974
2020  85%Doběhni svůj mozek
2023  90%Proč se cítíme špatně, když se máme tak dobře?
2021  86%Instamozek
2022  83%Dobrá správa o úzkosti
2022  20%Dobehni svoj mozog junior

Kniha Proč se cítíme špatně, když se máme tak dobře? je v

Právě čtených2x
Přečtených32x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených5x
Knihotéce16x
Chystám se číst73x
Chci si koupit23x
dalších seznamech1x