Proč máma pije

Proč máma pije https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381903/bmid_proc-mama-pije-MJ8-381903.jpg 3 311 116

Deník rozčilené matky série

1. díl >

Máma slaví devětatřicáté narozeniny. Před sebou má vidinu hrozivé budoucnosti plnou lidí, kteří ji zvou na kurzy jógy a večírky, kde každý prohlašuje, že se „líznul“ po skleničce vína. Ale máma nechce trávit čas tam, kde dobrou noc dávají ženy, které žijí JEN pro své děti a snaží se jedna druhou trumfnout mimoškolními aktivitami svých potomků. Místo toho svírá sklenici vína a mumlá: „Život je na h…“ Pořád dokola. Dokud si nevzpomene na ten výborný nápad…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Motto
Originální název:

Why Mummy Drinks , 2017


více info...

Přidat komentář

yonda
14.08.2023 3 z 5

Zmatená,naivní, dětinská , život nezvládající matka/,manželka je už tak trochu klišé. Přesto, že mě tenhle typ postavy tak trochu štve, příběh měl spád a párkrát jsem vyprskla smíchy.Myslím, že by knize prospělo tak o 100stran méně.

parvitas
17.06.2023 4 z 5

Toto bola tak vtipná a nenáročná kniha! Dávno som sa pri čítaní nesmiala nahlas, ale pri tejto aj niekoľkokrát. Pobavila ma neskutočne trefnými postrehmi zo života matiek. Kto sa nad veci, čo tam boli popísané, nevie odosobniť, mal by sa jej vyhnúť. Nadáva sa tam každú chvíľu, alkohol tečie prúdom a zhadzuje sa tradičná rola rodičov, deti sú opisované ako usoplení prdiaci kazisveti. Hlavne to neberte všetko smrteľne vážne. Už len ten neustály manažment okolo rodiny, nečakané situácie, vyčerpanosť, nestíhanie, porovnávanie a potom odsudzujúce pohľady, ak si ako matka dovolí dať o deci vína viac. Nie, nie je to oslava alkoholizmu, ale taká každodenná životná rutina matky pracujúcej na pol úväzku, aby stíhala aj rodinu, plus prekážky v podobe detí a manžela . Btw, tiež by som rada zaviedla piatky, keď na všetko prdím... Zabudnite na idylické predstavy o manželstve a materstve, je to ako hra, kde sa treba vyhýbať premotivovaným matkám a chia semienkam. V denníku si hlavná hrdinka naplánuje ideálny deň, no realita je o dosť drsnejšia. Ale tú jej appku by som si zahrala tiež.


Eorin
03.06.2023 1 z 5

Sama, coby vyčerpaná matka, jsem se s chutí a vysokým očekáváním pustila do čtení... Drhlo to a drhlo, kousala a překusovala jsem stránky, až jsem to vzdala s tím, že takovou nesympatickou blbostí se nebudu okrádat o čas, který můžu strávit s daleko lepší knihou, než je tato..
Nedočteno, nepřišlo mi to vtipné, spíš ke zděšenému pláči. Ne, tohle se fakt nepovedlo..

Gi-Gi
30.04.2023 1 z 5

šmankote to mi to nešlo a to se mi to nelíbilo, teda, abych byla upřímná, některé pasáže byly vtipné, ale celkové vyznění mě tak deptalo. jako pravdivá byla asi ta stránka s Katie, jsme v tom všechny a každá nějak bojujeme, ale .... její řešení/neřešení mě spíš odrazovalo a už vůbec nebylo vtipné...Prostě finální nespokojenost.

sgjoli
23.04.2023

Začala jsem poslouchat jako audioknihu, ale nedoposlouchala jsem, tudíž nehodnotím ani hvězdami.
Uff, kde začít. Začnu u Zuzany Slavíkové, která namlouvala audioknihu. To se mi líbilo moc. Paní Slavíková se mi tu nějak hodila, její přednes se poslouchal vlastně dobře, bylo to svižné, mělo to švih a díky vypravěčskému umění paní Slavíkové to mělo zase o nějaký ten humorný prvek navíc. Jenže - obsahově jsem z toho trochu na rozpacích.
Sice nemám děti, ale myslím, že i tak jsem uměla docela dobře odhadnout, na čem paní autorka ten humor staví. A ano, přiznávám, že jsem se na řadě míst docela bavila. Jenže průšvih pro mne byl v tom, že jsem v půlce knihy najednou měla pocit, že poslouchám pořád to samé dokola. Pořád ty stejné či podobné situace, hlášky a nikam se neposouvající příběh. Ten se prostě zasekl v kruhu na tom, jak hrozný má hlavní hrdinka život. Rozjívené děti, manžel na houby, nic moc práce, zatímco jiné matky jsou dokonalé až k zbláznění - a jediné, jak to lze řešit, je jít se zchlastat skoro do bezvědomí.
To, co je vlastně hlavní pointou knihy, hlavním vyprávěcím stylem a hlavním zdrojem humoru - to bylo po mne bohužel zároveň i tím, co tu knihu pro mne podkopalo. Celkově jsem si z knihy vlastně odnesla to, že hlavní hrdinka je vychlastaná hysterka, která by se potřebovala sama usebrat někde u psychologa, aby si dala život do kupy, protože má chudina dost solidní problém. Asi zním teď hrozně přísně, ale takový dojem to na mne prostě dělalo.
Teď se na mne možná někteří jiní čtenáři sesypou - nemáš děti, tak nemáš co kritizovat, když nevíš, jaké to je těžké vychovávat potomstvo. Jasně, možná v tom je kus pravdy a od stolu se mi to radí snadno. Ale tady se bavíme prostě o knize a jako čtenářka jsem prostě s tou hlavní hrdinkou trochu bojovala. Jako řešit problémy chlastem, když má dvě malé děti... nevim, no.
Nakonec tedy nedoposlechnuto. Skončila jsem cca ve 3/4, hvězdami nehodnotím a do dalších knih paní autorky se pouštět nebudu.

marky2558
28.03.2023 2 z 5

Na dlouhé večery ke sklence vína, když se člověk nudí..proč ne. Ale kniha mě osobně nebavila, nutila jsem se do čtení. Něco bylo vtipné, něco bylo těžko uvěřitelné.. Další díly číst nebudu. Možná až budu mít děti a budu vyčerpaná matka..

pige
19.03.2023 3 z 5

Místy vtipná, občas přitažená za vlasy. Ale pobavila, takže naplnila mé očekávání.

SuperSojka
02.11.2022 3 z 5

Tato kniha má omezený okruh vhodných čtenářů, což ji dost limituje. Doporučuji pro pracující matky s minimálně pětiletým dítětem, nejlépe dvěma, a lehkou vyhořelostí. V některých aspektech jsem se s hrdinkou velmi identifikovala. Pro všechny ostatní je to ztráta času, protože kniha sama o sobě zas tak vtipná není.

Janizoun
04.09.2022 3 z 5

Tak tato kniha mě nijak zvlášť nenadchla. Trochu mě sice i pobavila, ale jinak nic moc. Sama mám čtyři děti, ale asi kniha není určena pro matky již dospělých dětí a k tomu ještě malých dětí :-) Kdybych si pokaždé měla dát "skleničku" , teď skoro v padesáti letech bych byla dávno alkoholičkou :-) Kniha je pravděpodobně určena mladším maminkám, těm se třeba bude líbit víc :-)

slawa.cap
09.08.2022 5 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu.
Takže můj život je vlastně skoro stejný jako u Ellen. Jasně, nejsem ženská. Moje sestra nemá tolik dětí. Nejsem programátor. A taky nemám milióny bot. Ale to ostatní sedí.
Chia semínka bych do huby nestrčil a poměrně často si opakuju "Život je na hovno". A nakonec jsem, škodolibě, rád když to tak mají vlastně všichni. Dlouho mi nic nezvedlo náladu tak jako tato kniha.
Dost jsem váhal jestli je autor muž nebo žena, ze jména to vlastně nejde poznat. Humor mi přijde na ženu trochu ostřejší, ale to z ženské možná udělá rodičovství. Rozhodně o moc lepší než stejný pokus Dominika Landsmana.
A doufám že do čtyřicítky taky dostanu spásný nápad který ze mně udělá milionáře.

Michaela91
29.07.2022 2 z 5

To nejde číst. Už to mám rozečtené snad rok. Dávám kapitolu pokaždé když otevřu čtečku ale musím se přemáhat. Čekala jsem vtipnou knihu ale přijde mi hodně depresivní. Vše je podle hlavní hrdinky špatně a navíc pořád pije. Taky jsme máma dvou dětí, zlobí, neposlouchají ale takovou potřebu pít teda nemám. No snad to dočtu. Těším se na to. Další díl číst nehodlám.

Nikusha
12.07.2022 odpad!

Naprostá ztráta času. Nevkusný vyblitek zamindrákované "matky". Čekala jsem humor, nadsázku a nějaké vtipné, klidně i dojemné situace. Dostala jsem kolotoč chlastu, závisti, nechuti k čemukoliv, parchantu a život stojí za hovno. Přišlo mi to smutné až zoufalé.

majdulína13
08.05.2022 4 z 5

Jako audiokniha je při práci na zahradě fajn.

elsch
18.04.2022 4 z 5

Nenáročná a oddechová knížka, která pobavila a to i když vůbec nezapadám mezi sortu "věčně nestíhajících matek". Navazující knížky už jsem nečetla, trochu jsem se obávala, že první knížku nepředčí..

Aknel26
17.01.2022 3 z 5

Nemohu říct, že bych se nezasmála. Nemohu ani říct, že bych nenašla žádné paralely s tím, co na mateřské dovolené prožívám já. Bylo toho ale mnohem méně, než jsem čekala - jednak je to dáno tím, že Ellen má děti o něco starší než já a už pracuje na zkrácený úvazek, problémy s dětmi byly často odsunuty na vedlejší kolej. Hlavně ale Anglie není Česko a opravdu platí rčení jiný kraj, jiný mrav. Nahlas jsem se smála jen při líčení návštěvy Elleniny švagrové s rodinou, to byli dobří exoti. Líbil se mi postřeh, že každému připadají ti druzí dokonaleší, ale často tak působí jen navenek a ve skutečnosti se s něčím perou stejně jako vy. Na konci mi Ellen přišlo líto, na jejím místě bych v tom dotyčnou nechala trochu plácat, takhle vyšla příliš lacino, když za ni potíže vyřešil někdo jiný.

adela2230
15.01.2022 1 z 5

Kniha je asi cílená na pobavení matek, vzhledem k tomu, že nemám děti, to asi není přímo pro mě. Ale aby hlavní hrdinka se absolutně nesnažila a raději byla permanentně v lihu, je zajímavé. Děti jsou poměrně dost nevychované a manžel, taky žádná sláva. Ovšem "hrdinka" z toho moc nevychází dobře. Kniha je dost roztáhlá a v podstatě by se dala shrnout do dvou až čtyř vět.

Johana
26.12.2021 2 z 5

Dočíst tuto knihu jsem si předsevzala z naivního důvodu: abych letos dokončila čtenářskou výzvu. Je potom moje chyba, že čtu knihy, za jejichž hlavní přednost považuji pruhovanou obálku.
Ale vážně - chvílemi jsem se od srdce zasmála, celkově vzato se to dalo přečíst a nemuselo, předně není to román a vlastně nevím, co je to za útvar, no a taková legrace se zase nekonala, abych knihu doporučila.

NikolOt
15.12.2021 3 z 5

Jakož to i jiné knihy této podobné, jde opět o klasiku o tom , jak zaměstnaná matka nestíhá péči o domácnost, děti a manžel ji poněkud taky už s.re. Tak tato uštvaná matka plná nesplněných snů o dokonalých dětech a životě kolem ní chlastá první ligu. Ale o tom asi tento žánr je. Odlehčené humorné čtení, aby si čtenářka v podobně vyhlížející situaci řekla, že není na světě sama, kdo se v tom rodinném životě občas takto plácá. A nakonec po přečtení zjistíte, že ještě na tom nejste tak špatně, a že se Vám vlastně žije dobře.

Kája95
07.11.2021 3 z 5

Kniha působí dokonale antikoncepčně, po její přečtení nejenže mám pocit že mít děti je peklo, ale taky, že je absolutně normální u toho v jednom kuse popíjet nebo alespoň chodit do hospody/baru ...
Ellen a její nevychované děti - asi se to dá čekat když ona sama se neumí chovat ani ke svému manželovi natolik slušné aby jej alespoň neustále nenazývala idiotem a blbem. Stále se opakující věta "křičím...." . Působí to na mne jako chlubení se tím ,že nezvládá své děti a nic okolo a následně se všechny matky přidají, že to taky nezvládají a cha cha chi chi je to super ..... nebo si to asi autorka myslela když tohle psala
Knize se nedá upřít spád a stylisticky docela dobrý výkon -spousta přirovnání a opravdu dlouhých vět. Nic méně zápletka žádná ani děj.

Madelisi
02.10.2021 3 z 5

Pěkná oddychovka. Ellen si proplouvá životem, sama je napůl šílená případně má ještě šílené okolí. Manžel je navysost tolerantní, ona vypadá, že je na něj naštvaná jen tak, aby se neřeklo. I když kolikrát byla v právu - kterak ji nadával po Vánocích kvůli velké útratě. Dětičky jsou hrozné, Ellen vůbec nemá vztah k penězům. A ke konci jsem ji rozuměla, taky by mi byla zatěžko vzdát se svého domku kvůli takové osobě.

Palec nahoru za to, čím se Ellen živí. Žena v IT oboru není moc častá hrdinka (přestože u mne je to Po jak hacknout zlomené srdce již druhá ajťačka). Taky se mi moc líbilo propojení jména knihy s dějem.