Proč je vzduch zadarmo a panenství drahé

Proč je vzduch zadarmo a panenství drahé https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122582/proc-je-vzduch-zadarmo-a-panenstvi-drahe-122582.jpg 4 49 11

Proč jsou obézní dívky svolnější k rizikovému sexu než jejich atraktivnější vrstevnice? Proč fyzicky atraktivní lidé dostávají půjčku na nižší úrok než ti méně vzhlední? Proč se metrosexualita finančně vyplácí a proč se modroocí muži ze severu Evropy v baru zpijí spíše než Španěl či Ital? I na tyto otázky dnes hledají odpovědi ekonomové – a kniha Proč je vzduch zadarmo a panenství drahé je plná odpovědí. Ekonomie je často vnímána jako potřebná, nicméně poněkud „sucharská“ věda. Lukáš Kovanda nechce bořit mýty. Možná je jen lehce nabourat. Cílem jeho „učebnice pop-ekonomie“ je dokázat, že ekonomie je vlastně docela zajímavá a třeba i vzrušující věda, která má hodně co říci k celé škále společenských otázek.... celý text

angloumene
angloumene
31.07.2022 4 z 5

Mám ráda ekonomii a Lukáše Kovandu uznávám, od knihy mě ale dlouhodobě odrazoval její název. Jasně, snaží se provokovat a tím na sebe upozornit, ale nebude stejný i zbytek knihy? Vlastně ano i ne, ale už v úvodu se dozvídáme, že taková vlastně populární ekonomie je. Takže pokud si chcete zpříjemnit den o pár ekonomických hříček Proč je vzduch zadarmo a panenství drahé není špatná volba.

Metroušek
Metroušek
28.08.2019 3 z 5

Takový ekonomický exhibicionismus. Ale proč ne.


ZuzikNike
ZuzikNike
02.06.2019 4 z 5

I pro laika bez ekonomického vzdělání jsou uvedeny pochopitelné příklady ze života, které jsou vysvětlovány optikou ekonoma.

syskas
syskas
21.07.2016 4 z 5

Fajn oddychové čítanie, ale núti aj zamyslieť sa nad tým, ako sa ovplyvňujú veci, ktoré na prvý pohľad nemajú nič spoločné.
Najviac ma pobavili dve kapitoly: Prečo šéfujú neschopní a prečo nemehlá s MBA znižujú HDP a Prečo boli piráti v skutočnosti racionálni. Musím uznať, že tie výskumy a ich výsledky majú niečo do seba.

balrock
balrock
21.11.2015 2 z 5

Zajímavé pro mě byly pouze nadpisy, v textu jsem se dozvěděl, že daná skutečnost platí podlé nějaké analýzy a nic víc.
Čekal jsem, že autor půjde trochu víc do hloubky.

Komls
Komls
07.11.2014 3 z 5

Oddychove cteni s poucnym presahem...Clovek si rozsiri obzory, mozna spoji urcite souvislosti, do ranni predpracovni tramvaje urcite prinosnejsi cteni nez Metro. Slohove by se urcite dalo povidani vybrousit, ale na to ma jeste autor casu...:)

LordBexr
LordBexr
20.07.2014 3 z 5

Velká spousta tvrzení v jednotlivých kapitolách knihy mi přišla argumentačně nedostatečně podložená a přitažená za vlasy. Chápu, že se autor snaží ekonomii popularizovat, ale místy možná až příliš tlačí na pilu a všelijaká překvapivá tvrzení se nedaří dostatečně obhájit. S takovou může za chvíli skončit u ekonomických beletrií určených pro děti (což možná není úplně nejhloupější nápad). Naštěstí ke konci kniha nabírá dech i tempo, argumentační konstrukce nabývají na logice i uvěřitelnosti a já jako čtenář jsem se začal při čtení dobře bavit. Závěr knihy je již slušně zvládnutý a čte se jedním dechem. Celkově tedy dávám za 3. Kniha je čtivá a zábavná. Krátká délka jednotlivých kapitol a jejich četnost nabádá spíše k oddychovému čtení tam, kam si sebou člověk obvykle bere spíš noviny :-)

chamyl
chamyl
17.07.2014 3 z 5

Smíšené pocity. Na jednu stranu vcelku čtivý styl se zajímavými postřehy, které zejména neekonomy mohou upozornit na méně zřejmé souvislosti. Na druhou stranu ovšem otravný autorův exhibicionismus (s kým vším se setkal a u koho byl i doma) a přílišné zevšeobecňování statistik a nejrůznějších průzkumů. A jelikož je mi blízký klasikův – snad Churchillův – bonmot, že „důvěřuji pouze statistice, kterou jsem sám zfalšoval“, tak mě jejich nadužívání coby důkazního břemene docela unavovalo. Takže jak jsem napsal v úvodu: smíšené pocity a pro mne spíše zklamání.

_sjuu_
_sjuu_
26.01.2014 5 z 5

Ke knize jsem se dostala díky prezentaci spolužáků v hodině, kniha působila velmi zajímavě, ale bylo prezentováno bohužel jen pár článků a tak jsem si knihu musela jít hned půjčit.

Kniha mě hrozně bavila, je velmi čtivá a je v ní spousta zajímavostí, opravdu mohu jen doporučit! :)

Honey0105
Honey0105
07.01.2013 4 z 5

Musím přiznat, že jsem vůbec nevěděla co od knihy čekat. S populární ekonomií jsem se již setkala, ale ještě jsem nečetla přímo nějakou knihu (teď to byl můj první zážitek). I když ekonomie není zrovna mé extra oblíbené téma, tak musím přiznat, že mě tahle kniha opravdu příjemně překvapila a v mnohých částech i nečekaně pobavila.
Jestli se dostanete ke čtení, tak určitě nepřeskakujte úvod. Sice se vleče, ale mě osobně zaujal a řekla bych, že autor podotkl mnoho zajímavostí. Dále můžu doporučit poslední kapitolu (hlavně první dva články z ní), která mě zaujala asi nejvíc z celé knihy.
A ještě musím pochválit, že součástí každého textu byl i slovníček pojmů, takže jsem si nemusela zdlouhavě vyhledávat na internetu slova, která jsem v životě neslyšela (přeci jen jsem mladá a v některých věcech se ještě vůbec neorientuji).

dalimoni
dalimoni
06.08.2012 5 z 5

Velmi zajímavá kniha. Otázky běžného života jsou vysvětlovány ekonomickými zákonitostmi. Jde o populární ekonomii, která může zaujmout odbornou i laickou veřejnost. Autor logicky argumentuje a čerpá z mnoha zdrojů. Určitě doporučuji.