Proč je v noci tma?

Proč je v noci tma? https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136908/proc-je-v-noci-tma-136908.gif 4 17 3

Otázka "Proč je v noci tma?" vypadá na první pohled banálně až hloupě. Ve skutečnosti jde o mimořádně plodnou otázku, kterou si kladli nejzvídavější duchové již od počátku novověku, a to nejenom hvězdáři, kterým to nejvíc přísluší, ale také fyzikové, filosofové a dokonce i básníci. Předmluvu ke knize napsal Jiří Grygar.

Přidat komentář

los
12.06.2020 3 z 5

velmi přístupný výklad o dějinách zkoumání vesmíru, zejména o fotometrickém paradoxu, text bych doporučil spíš pro starší děti

LyttaNeyd
01.12.2017 4 z 5

Jednou jsme ve škole na hodině fyziky probírali, proč je vlastně v noci tma (přišel s tím učitel sám – jinak by asi nikoho ani nenapadlo se na něco takového ptát, i když vlastně nikdo z nás neznal odpověď). Zaujalo mě to a chtěla jsem se o tom dozvědět něco víc, a našla jsem tuhle knihu víceméně náhodou v knihovně, když jsem pátrala po něčem jiném. Náhoda? Nemyslím si! :D

Co by mohlo lépe odpovědět na otázku, než kniha, jež má otázku přímo v názvu? Odpověď je nic. Po přečtení si přijdu jako odborník na paradox tmavé oblohy. Navíc při vysvětlování takového problému je nutné čtenáře seznámit i s dalšími nepřímo souvisejícími fakty a tím se vzdělává i v dalších oblastech astronomie. Jinými slovy dozvíte se, co chcete, a ještě víc.

Líbilo se mi, že to nebylo jen takové suché povídání, pan Zamarovský umí věci pěkně podat a sem tam se objevily i nenápadné vtipné poznámky, což tomu celému dodávalo švih.

Rozhodně jsem se dozvěděla i hodně o slavných i méně slavných fyzicích a astronomech, a to i v trochu jiném světle než se o nich někdy vypráví ve škole – je zajímavé vidět i jejich životy a nejen teorie, které vymysleli. Co mi trochu vadilo bylo, že seznam osobností byl seřazen podle příjmení. Možná by bylo lepší je řadit podle období, kdy žili, takhle to bylo trochu chaotické, jak se pořád skákalo stoletími (Galilei Galileo nebo Brahe Tycho mě trochu zmátli :D). Ale to je jen detail.

Zkrátka knížka vhodná i pro laiky (jako já), kteří se zajímají o astronomii jako takovou, nebo i o lidi, kteří se o její vývoj v minulosti zasloužili.


kktnk
26.08.2015 4 z 5

Ctive podana historie a nakonec i vysvetleni Olbersova paradoxu.

Štítky knihy

noc tma

Autorovy další knížky

Peter Zamarovský
česká, 1952
2011  79%Proč je v noci tma?
2005  93%Příběh antické filosofie
2018  90%Mýtus nekonečno

Kniha Proč je v noci tma? je v

Právě čtených3x
Přečtených21x
Čtenářské výzvě6x
Knihotéce11x
Chystám se číst17x
Chci si koupit3x