Proč je noc černá

Proč je noc černá https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76632/bmid_proc-je-noc-cerna-b2f-76632.jpg 4 7 3

Tato kniha je autentickou výpovědí přírodních lidí Nové Guineje. Lze ji symbolicky považovat za sondu do duší posledních divokých kanibalů na této planetě předtím, než je ovlivní naše civilizace. Protože vnitřní krajina duše je utvářena vlivem prostředí krajiny vnější, jsou zde zkonfrontovány výpovědi dvou kmenů, žijících ve zcela odlišných přírodních prostředích. Vyprávění horských kmenů Yali Mek, obývajících ve vesnicích většinou hřebeny vysokých vnitrozemských hor, porovnáváme s nomády Korowai Batu, žijícími osamoceně v rodinných klanech hluboko v nížinné rovinaté džungli.... celý text

Přidat komentář

liamka76
30.06.2022 5 z 5

Zajímavé rozhovory, dozvíte se způsob uvažování lidí, kteří nikdy nepoznali moderní civilizaci. Součástí jsou i delší příběhy, vyprávěné domorodci, které sice občas nedávají moc smysl, ale člověk se u nich občas i zasměje a odráží se v nich způsob života a mitologie domorodých lidí. Musím však upozornit, že se často vyskytují i témata, která nejsou lehká na čtení, od zabíjení dětí až po kanibalismus, takže pro slabší povahy je lepší tyto kapitoly přeskočit (i když se ochudíte o vcelku velkou část knihy).

Jelitovna
22.11.2017 5 z 5

"Rozhovory s přírodními lidmi Nové Guineje
NEJVĚTŠÍ A NEJCHYTŘEJŠÍ ZVÍŘE
My: Které je největší zvíře na Zemi?
Salmon: Největší žijící zvíře, jak nám to vždycky povídali naši dědové a předkové dědů, je had. Obrovský had. Tohle zvíře je obyčejně schované dole pod zemí. A když lidé uvidí celé jeho tělo, lidé, vesnice zmizí. Všichni onemocní a umřou. Je to špatné znamení.
Simon: Tohohle hada pod zemí nikdo nikdy neviděl celého, celé jeho tělo, celého toho obrovského hada. Když ho někdo z nás viděl, byl to vždycky jen malý kousek jeho těla, ocasu nebo hlavy na povrchu země. Kdyby ho celého jednou lidé spatřili, to by bylo velké neštěstí, pohroma pro všechny lidi.
My: Co jí tenhle had? Je chytrý?
Saulus a Simon a Salmon: Nikdo nevíme, co ten had jí. Je to nejchytřejší zvíře na Zemi.
My: Je tenhle had schopen cestovat z prvního do druhé a třetího patra Země?
Saulus a Simon a Salmon: Ano, může. Může jít do světa pod zemí i do světa nahoře v nebi. Ona je ta, kdo vládne těmhle třem různým patrům.
My: Had je ona!?
Saulus: Ano.
My: Máte nějaký obřad, kterým si ji udobřujete?
Saulus: Děláme to, co dělali ve starých časech naši rodiče a jejich předkové. Přinášíme oběti tomuto zvířeti. Jak vidíme to zvíře, jenom malý kousek jejího těla, zabijeme prase a vylijeme jeho krev na to místo a potom tuk položíme taky na to místo.
My: Je tenhle had nesmrtelný?
Simon: To nevíme. Ani naši rodiče nám neříkali, jestli umře."


konicekbily
11.04.2016 3 z 5

Spoustou dialogů se autoři snaží ukázat život jedněch z posledních volně žijících lidí, než je pohltí naše civilizace.

Štítky knihy

Papua-Nová Guinea (Oceánie) Magnesia Litera

Autoři knihy

Barbora Šlapetová
česká, 1973
Lukáš Rittstein
česká, 1973

Kniha Proč je noc černá je v

Přečtených8x
Doporučených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst13x
Chci si koupit3x
dalších seznamech3x