Probuzení bohové

Probuzení bohové https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/370815/bmid_probuzeni-bohove-lri-370815.jpg 4 246 50

Akta Themis série

< 2. díl >

Rose Franklinová učinila v dětství ohromující objev – nalezla obří kovovou ruku, pohřbenou hluboko v zemi. Celou svou pozdější vědeckou kariéru věnovala Rose objasnění záhady s tímto artefaktem spjaté: Proč byly po celém světě zakopány části gigantického robota neznámého původu? Léta pátrání přinesla fascinující odpovědi – a ještě více otázek. A pak se zničehonic zhmotní další robot, mnohem větší a s mnohem ničivější silou. Když po něm začnou na zeměkouli přistávat další a další stroje, je jasné, že lidstvo čelí invazi z vesmíru. Rose a její tým budou muset přijít na to, v čem tkví podstata pokročilé mimozemské technologie, aby lidstvo mohlo vyhrát bitvu o to, komu připadne Země... a dokonce i hvězdy.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Waking Gods , 2017


více info...

Přidat komentář

OndraMergl
25.10.2022 3 z 5

Jestli byl pech, že jste našli na dvorku rozloženého válečného robota z jiné galaxie, tak jste kompletně v loji, když vám jich na prahu domova přistane celá kupa připravená k vyhlazování. Můžete jít pěstmi proti plátové zbroji, nebo to zkusit očůrat, ale reálně nezmůžete nic, protože jste jen maličcí hloupoučcí človíčci z naprosto primitivní planetky. Tak to prostě ve vesmíru chodí...

work
11.05.2022 4 z 5

Je zajímavé že dvojka (Probuzení bohové) mají ve zdejší databázi průměrné vyšší hodnocení, než jednička (Spící obři). Asi to i chápu, přesto měla jednička něco, co dvojka nemá.
U prvního dílu trilogie se mi líbila forma (přepisy rozhovorů a reportů) a určitá dávka tajemna, kdy člověk nevěděl, co se z toho vyklube. I dvojka je v první polovině ´rozhovorová´, ale už to nepůsobí přesvědčivě, zejména proto, že se všichni aktéři rozhovorů a výslechů už dávno znají a vědí, co od sebe čekat, takže je to celé ve familiérním duchu a mizí z toho dokumentární střih. V druhé polovině (bohužel) zmizí i hlavní tahoun celého formátu, a ten se tak zhroutí. Nahradí jej ale větší akčnost, rychlejší spád, větší thrillerovitost. Tam kde jednička působila někdy moc zpomaleně, je dvojka svižnější. Asi odtud pramení ono na začítku zmíněné vyšší hodnocení.
Sám se tak nedokážu rozhodnout, každá z obou knih má svoje plusy a mínusy. Obě jsem četl v originále, a tak netuším, jak se s překlady poprali překladatelé, ale angličtina vyprávění nadmíru sluší. Pochopil jsem, že poslední díl trilogie je kvalitativní sešup, takže nemám odvahu si ho pořídit a zůstanu pouze u prvních dvou, které naopak vřele doporučuji.


chaera
10.03.2022 5 z 5

(čteno v originále) Přečteno téměř během jediného dne. U druhých dílů v trilogiích jsem většinou skeptická, protože se často jedná o jakousi "výplň" mezi začátkem a finálem. Jsem ráda, že tady se žádná nepotřebná vycpávka nekoná - naopak, během 400 stran se celý děj posune kvapem dopředu. Tento díl se mi líbil více než první, je zde o hodně více akce a zvratů (autor se nebojí ani drastických změn v postavách, což oproti běžným YA s nezdolnými a nesmrtelnými hlavními hrdiny velmi oceňuji). Já jsem nadšená, už se nemůžu dočkat, až se pustím do závěrečného dílu. 4.5/5

haannyys
17.02.2022 5 z 5

(SPOILER) Trochu jsem se bála, aby druhý díl nebyl slabší než první. Není. Je jiný, ale není slabší. Čte se skvěle, na chvíli se člověk začte a najednou je na konci. Líbí se mi, že se autor nebojí zabít jedny z hlavních postav, i když jsem trochu čekala jejich návrat jako v 1. díle, ale jsem ráda, že to tak nebylo.

FireOfFilth
19.09.2021 5 z 5

Na pokračování Spících obrů jsem se těšil, protože záhady v podobě obřích robotů mě baví.
Opět tu máme rozhovory s panem bezejmeným, o kterém se v této knize dozvíme docela dost informací.
Celkově tu máme vysvětleno relativně dost věcí, které nás zajímali. Přesto musím říct, že jsem čekal ještě větší detaily o původu oné rasy, která vytvořila obry.
Nejzajímavější částí jsou rozhovory s panem Burnsem, který nám toho hodně poví.
Čeká nás tu dost akce a hlavně zajímavých zvratů.
A samozřejmě na konci je dost boží cliffhanger, který prostě navnadí na další díl. Pecka prostě.
Hodnotím 85%

Shaxx
11.05.2021 4 z 5

Oproti prvnímu dílu to trochu ztratilo kouzlo.
Uvidíme, jaké bude finální zakončení, ale dvojka pro mě byla slabší než jednička, proto jednu hvězdu musím dát dolů.

Luigi1
31.03.2021 5 z 5

Velice pěkné pokračování.Moc se mi líbil Jak slohový styl tak navázání na první díl.

janyska13
03.03.2021 5 z 5

Víc zvratů, víc akce, víc bohů. Tohle bylo lepší než jednička. Hodně jsem si oblíbila Vincenta a Karu.

Padla Hvezda
22.01.2021 3 z 5

(SPOILER) Jsem teprve v polovině knihy, ale musím začít psát komentář už teď.
Čte se to dobře a příběh je zajímavý - ale už zase se projevuje autorova naivita. Když někdo "daruje" vajíčka tak to z toho někoho nedělá matku, ale darkyni. Zvláště když se dotyčná o mateřství ani neprosí. Tahle příběhová linka se mi teda nelíbí. Obávám se, že to bude uměle hrát na city bez budování nějaké gradace, ale ještě uvidíme...

EDIT
2,5* Syndrom druhého dílu?
První díl byl na 3,5* uvidíme co třetí díl. Autor upustil od akce a věnoval se spis mezilidskym vztahům mezi postavami. Což byla nuda - přišlo mi to dost na sílu a stereotypní. Taky umřela asi ta nejzajímavější postava.

Knihu nicméně doporučuji. Je hodně čtivá a přívětivá pro někoho, kdo zatím moc sci-fi nečetl. Pro mladší čtenáře určitě taky vhodná - ti knize nedostatky odpustí.

Prince_of_book
08.08.2020 5 z 5

Druhý díl je za mě ještě lepší než první díl, ale bohužel také ne perfektní. Příběh navazuje na první díl a přidávají se nám nové problémy, jež postavy musí řešit. Od smrti postav přes objevení se nových až po intriky těch starých. Všechno to do sebe půvabně zapadá až do určitého momentu, ve kterém autor trošičku změní styl rozhovorů a nezvýrazňuje jednoho z účastníků rozhovoru, což mě neskutečně mátlo vzhledem k tomu, jak jsem byl navyklý na nějaký styl.

Druhým problémem, který bude u každé knihy série je její obálka. Je krásná, ale zvolený styl a tvrdost papíru jí dodávají na křehkosti a dost se ničí, což ovšem nijak nesouvisí s dějem, ale mě to mrzí :/.

Hodnotím opět 9,5/10 a kdyby autor trochu nepozměnil ke konci knihy styl rozhovorů, tak dávám jasnou 10.

nada3314
02.08.2020 5 z 5

Tohle je fakt boží. Ja, ktera moc sci-fi nectu jsem nadsena!

Selket
17.06.2020 5 z 5

Jsem ze série opravdu nadšená (podotýkám, že nejsem vyloženě scifař), má to náboj, spád a přeci je tu dost místa na zamyšlení. Forma rozhovorů by mohla navodit dojem, že půjde o jakési odosobnění, ale například scéna v New Yorku mě doslova rozsekala - bylo to jako v nějakém psychedelickém snu. Určitě je tu i několik mínusů, jako je smrt mého oblíbence (ale to je samozřejmě můj problém), malý obsah děje (občas působí jako rozpracovaná povídka), opakování na konci bylo v rámci napětí strašně zdržující a epilog byl jako z jiného světa, ale jak je vidět na mém hodnocení, nic z toho mi to nezkazilo. Já to prostě beru všemi deseti jako zamilovaná - takové, jaké to je.

B4LU
12.05.2020 3 z 5

V podstatě stejný dojem jako z předchozího dílu. Nádherná obálka, zajímavý styl, jakým je to napsané (stále pouze dialogy), ale příběh samotný docela nic moc.
Hlavní problém je, že je to celé takové nijaké. Ano, na Zemi je jeden (a později i víc) obří robot a potomci mimozemšťanů, ale nikdo to neřeší, nic o tom nezjišťuje a zdá se, že to ani nikoho nezajímá. Hlavní postavy jsou ještě protivnější než posledně - Rose, která pořád fňuká, že není Rose a není spasitelka; pan tajemný, který stále pronáší urputně cynická prohlášení, i když o něm už stejně víme, že se sice tváří jako tvrďák, ale v jádru má vlastně zlaté srdce; Kara, o které můžeme říct vlastně totéž; a mohli bychom pokračovat. V určitý moment si člověk uvědomí, že mu je jejich osud vlastně ukradený. Příběhová linka se tak nějak sune svým tempem, a když už si člověk začne říkat, jak z toho asi autor vybruslí, tak přijde s úhlednou deus ex machinou.
Stále se to čte překvapivě dobře... ale to je tak asi, bohužel, všechno. Třetí díl si přečtu jen proto, že mi už leží v knihovně.

wotana
06.04.2020 5 z 5

No tak tohle byla jízda jinak to popsat nejde. Fakt doporučuji přečíst si celou sérii, hodně dlouho jsem nečetla takhle dobou sci-fi. Hned jdu na poslední díl. Jen ta obálka je fakt hrozná :-(

certik003
31.03.2020 5 z 5

Druhý díl je rozhodně akčnější a napínavější než ten první. Ubyly politické pletichy, přibylo víc vědeckých vysvětlení, která jsou pro čtenáře pochopitelná, i když netuším, jestli můžou být i reálná. Překvapilo mě, že autor nechal několik hlavních postav zemřít a nedokážu si představit, že v dalším díle nebudou.  Ale po přečtení poslední kapitoly bych se divila, kdyby se někdo vzdal přečtení posledního dílu.

stejcz
29.12.2019 4 z 5

Pan Burns a pan neznámý jsou nejvíc!

bibi.r
28.11.2019 4 z 5

Tento druhý díl byl ze začátku takový pomalejší/nudnější, ale pak se to teda rozjelo a já se nestačila divit. A velmi mě překvapil závěr a to co se stalo s jednou z hlavních postav.
Druhý díl se mi prostě líbil víc než první.

ivana02
05.10.2019 4 z 5

Do druhého dílu se mi nechtělo, ale kamarádka mě přesvědčila. Udělala jsem dobře, dvojka se mi líbila víc, což většinou nebývá. Dál nic prozrazovat nebudu, když je to další díl. Pro ty, kdo nečetli první, už i anotace napovídá až moc.

Romča11
01.09.2019 5 z 5

Probuzení bohové jsou druhým dílem knižní, sci-fi trilogie Akta Themis.

Děj navazuje na první knihu s časovým odstupem deseti let a i když se v prvním díle zdá, že už vše bude v pořádku a klidu, tak tomu tak není a hlavní hrdinové z prvního dílu musí čelit dalším problémům spojeným s tím, že doktorka Rose Franklinová objevila robotku Themis.

Tahle kniha a vlastně celá série je tak neskutečně promyšlená! Naprosto obdivuji do jakých detailů v oblasti chemie, biologie a fyziky se dokázal autor rozepsat, i když je vystudovaným lingvistou.
Kniha je také neskutečně dobře napsaná. Právě všechny vědecké složitosti jsou tu vysvětlovány postavám, kteří jsou laici v oboru, do kterého problém spadá, takže čtenář všechny tyto složitosti dokáže nadno pochopit.
Také se mi neskutečně líbí jakým zpúsobem je kniha zpracována. Naprosto jsem si zamilovala knihu napsanou pomocí různých dokumentů, záznamů a rozhovorů. Kniha se tak čte rychleji a působí mnohem dynamičtěji.
Postavy jsou zde vykresleny velice dobře. Naprosto jsem si zamilovala Vincenta, Karu a i jejich bezejmenného přítele. Jediný, kdo mi neseděl, byla Eva. Na desetileté dítě byla taková až moc vyspělá, chovala se moc dospěle. Měla jsem spíše dojem, že je jí 16 a ne 10, ale to byla jediná chybička.
Celý děj je naplněn akcí, v knížce se pořád něco děje, déj prostě nestojí a to je skvělé. Stránky vám prostě mizí před očima a pod rukama a ani nevíte jak.
Navíc pro mě byl děj dost často nepředvídatelný, což je za mě velké plus.
Tuhle knížku jsem si jednoduše řečeno prostě zamilovala. Není to jednoduchá, přeslazená romaťárna, kde náctiletá holka rozebírá jen svoje city, ale je to kniha plná strategie, boje, vědy, vědeckých zkoumání... Kniha je prostě komplikovaná a tím mě učarovala a vtáhla. Celkově miluji poslední dobou žánr sci-fi a tahle kniha je toho dost velkou příčinou.
Musím přiznat, že kniha také obsahuje vztahové a osobní problémy až krize, ale vše je tak dobře zakomponované, ze mi to ani nevadilo.
Pokud hledáte kvalitní literaturu, která je složitá a komplikovaná tak akorát, abyste se mohli odreagovat a ještě milujete sci-fi, tak je tahle kniha přesně pro vás.
Miluju to! Miluju tuhle trilogii!

Hellrampage
12.08.2019 4 z 5

K tejto knihe by sa hodil výrok Stalina: „Keď zomrie jeden človek, je to smutné, keď zomrú milióny, je to štatistika.“
V druhej knihe autor konečne pritvrdil, konečne čitateľ dostal poriadne post-apo a prekvapivo zomrie aj zopár hlavných postáv. Neuvel pridáva do knihy množstvo detailov, dozvedáme sa minulosť niektorých hlavných postáv a už to nie je len o "prázdnych" dialógoch. Záverečné strany ma navnadili na ďalšiu knihu. 90%

Štítky knihy

roboti mimozemšťané deníkové záznamy sci-fi mimozemská invaze

Autorovy další knížky

Sylvain Neuvel
kanadská, 1973
2017  79%Spící obři
2018  87%Probuzení bohové
2019  79%Jenom lidé

Kniha Probuzení bohové je v

Právě čtených3x
Přečtených309x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených18x
Knihotéce184x
Chystám se číst108x
Chci si koupit57x