Pro práci zabíjet

Pro práci zabíjet https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42142/po-praci-zabijet-42142.jpg 3 14 3

Děj knihy Stanislavy Nopové Pro práci zabíjet je situován do malé politicky nestabilní země. Před volbami slibují usměvaví kandidáti nulovou kriminalitu, prosperitu a sociální jistoty pro všechny. Zvítězí, ale po volbách je všechno jinak… Ruší se tisíce pracovních míst, mizí lidé, objevují se hromadné hroby. Nově vytvořený Ochranný program má být záchranou pro všechny, ale skutečnost je temná a nikdo se o skutečném poslání podivné organizace neodvažuje hovořit nahlas. Hlavní hrdina Johan se dlouho tváří, že se ho nová doba netýká. Dál cvičí, běhá, plave, pečuje o své dokonalé tělo jako dřív. Ale náhle je i on bez práce. Nejsou peníze, není na účty, není naděje, že se to změní a manželka Adriana je náročná a bezohledná. Johan obětuje dceru, zbaví se manželky, nedbá na přátele. Nebojuje s diktaturou, on chce přežít za každou cenu.... celý text

Přidat komentář

TyraB
27.07.2015 3 z 5

Dobrý děj. Příliš mě nebavil styl, jakým je kniha psaná. Ale samotný příběh Johana (jehož osobnost mi mimochodem není moc sympatická) a všech lidí kolem něj je celkem poutavý. V knize vylíčená politicko-společenská situace je děsivá a některými rysy opravdu připomíná ne až tak vzdálenou realitu. Jo a na konci mě trochu mrzelo, že jsem se ani náznakem nedozvěděla o osudech některých vedlejších postav, které v knize sehrály svou roli.

Jaruška
13.11.2011 5 z 5

Je ekonomická krize, není žádná práce. Johan chce přežít, obětuje přátele, rodinu, udělá cokoliv…

Pro práci zabíjet je až nebezpečně realistický thriller inspirovaný politickými hrátkami, které drtí běžné občany bez naděje uniknout systému, který se čím dál víc vymyká normě. Kam se až člověk nechá zahnat? Jak může uniknout systému? Rozhodne se zbourat svá morální pravidla?

Akční příběh se spoustou překvapivých zvratů a napětí. Je to fikce, pohled na blízkou budoucnost anebo spíše varovné literární memento, které umí autorka vidět dříve než ostatní?


Zlatinka
16.09.2011 4 z 5

Hodně drsná .. skoro česká realita.