Pro každého nebe

Pro každého nebe https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16445/bmid_pro-kazdeho-nebe-Fng-16445.jpg 4 58 5

Osm dialogů, jak je autorka sama nazývá, vznikalo v průběhu celé druhé poloviny dvacátého století. Dialogy představují autorku jako vášnivou diskutérku, která má na věci jasný názor: Svým nosem se dotýkáme zrcadla, v němž se odráží naše lidské slabosti, pochybnosti, touhy a pokrytectví. Předmluva Ludvík Kundera, fotografie na obálce Miro Švolík. V knize jsou texty z původních rukopisných verzí (v závorce rok vzniku), kromě dvou výjimek byly všechny tyto texty odvysílány jako rozhlasové hry: • Sestra (kolem r. 1949) • Ta vteřina (kolem r. 1944) • Pro každého nebe (1990-91, cena Prix Bohemia) • Superkočka (1993) • Třetí planeta (kolem r. 1952) • Zajatec (1968) • Triumf Razumova (kolem r. 1962) • Ostrov slušných lidí (1993)... celý text

Přidat komentář

Iki1
08.11.2021 4 z 5

Tak takovéto povídky psané formou dialogu jsem ještě nečetl. Díky nadčasovému vyznění a poučení pro čtenáře je kniha určená pro každou generaci. A to zhuštění je jen ku prospěchu věci, protože se více pracuje s charakteristikou postav.

meluzena
31.03.2021 5 z 5

Dokonalé. Tyto dialogy připomínají spíš povídky ve formě scénářů pro 2–4 herce. Tím, že tu chybí jakákoli popisná „omáčka“, působí silně zhuštěně, (úplně se vidíte, jak máte ucho přilepené na rádiu :), za každou replikou tušíte celý příběh, který postavu dovedl právě k této jedné větě/slovu. (následuje trochu SPOJLERU)

● SESTRA a TA VTEŘINA jsou z doby fašistické okupace a neobsahují žádné režijní poznámky, takže nevíte, v jakém rozpoložení je co vyřčeno. Texty tak působí jaksi úsečně, což jim dodává zvláštní atmosféru.
● PRO KAŽDÉHO NEBE je příběhem sobeckého papaláše, který se po autonehodě dostane do „nebe“, kde už ovšem nemůže nikoho obelhávat. Ani sebe. Není to ale žádná agitka ani politická satira jak by se mohlo zdát, ale v podstatě velice inteligentní zamyšlení na téma svědomí. Autorka využívá reálie své doby jako srozumitelné zkratky, díky nimž tehdejší posluchač rychle pochopil, oč tu běží. Díky nim ale příběh trochu postrádá nadčasovost, což jsem mu pro jeho jiné kvality ráda odpustila.
● SUPERKOČKA je kočkoidní „člověk“, vysoce inteligentní výsledek genové manipulace, jenž nyní ve výzkumném ústavu zahajuje nový experiment na nových pokusných „zvířatech“ – kterými tentokrát mají být vědci, kteří zde dosud prováděli své pokusy na kočkách, psech a krysách. Role se ale nyní obrátily…
● TŘETÍ PLANETA je rozhovorem člověka, který nezáměrně přistál na neznámé planetě, a místního „mezičlověka“, který jej má co nejvíc prozkoumat. Tento sci-fi příběh přivádí k zamyšlení nad rychlostí technického rozvoje a morálními vlastnostmi lidí.
● ZAJATEC je rozhovorem zajatého barbarského chlapce a římského vojáka, který jej chce dovést do tábora a předat svému veliteli. Setkávají se tu dva světy – svět domorodých „primitivů“ žijících v souladu s přírodou a sebevědomých římských světovládců.
● TRIUMF RAZUMOVA je mikropříběh tak přelíbezně ruský, že by ho snad ani Rus nemohl napsat ruštěji – všechny ty zdrobněliny a metafory, jednání postav a celková atmosféra je prostě dokonalá :). Razumova navštíví jeho manželka s žádostí, aby vyřešil zapeklitou situaci: jejího milence čeká souboj, v kterém bude zcela jistě zabit. Razumov je ale moudrý muž a rozuzlení nemůže na vaší tváři nevyloudit úsměv.
● OSTROV SLUŠNÝCH LIDÍ je nádherný příběh o ostrově, kde žijí jen slušní lidé, a my se postupně dozvídáme, jak toho dosáhli. Příběh mistrovsky graduje až k milé pointě.


saruse
20.12.2016

Naprosto úchvatné hry - dialogy. Byla jsem paf s každou další, říkala jsem si, že už mě nic nepřekvapí - a ona další hra zase skvělá. Nadčasové, k zamyšlení, k zastydění... překvapivé konce, stručné a přesto hutné rozhovory. Doporučuji!

martas006
01.01.2016 5 z 5

Velice zajímavé, tuto knihu by si měl každý přečíst a zamyslet se nad jeho obsahem.

Ladys
28.02.2014 5 z 5

Po přečtení této sbírky bych nenechal na lidstvu nit suchou. Každá povídka, byť z jiné doby, nebo prostředí se vztahuje k tématům dekadence společnosti, mravů a zásad. Výborná kniha, co se čte s pachutí hořkosti

Autorovy další knížky

Květa Legátová (p)
česká, 1919 - 2012
2002  93%Jozova Hanule
2001  89%Želary
2003  85%Pro každého nebe
2006  80%Nic není tak prosté
2009  75%Návraty do Želar

Kniha Pro každého nebe je v

Právě čtených1x
Přečtených99x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených12x
Knihotéce26x
Chystám se číst53x
Chci si koupit11x