Pro blázny smrt

Pro blázny smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31660/pro-blazny-smrt-31660.jpg 4 199 18

Příběh začínajícího spisovatele se odehrává v atraktivním prostředí heren, barů, literárních společností i pozlátkovém světě hollywoodských filmových ateliérů.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Votobia
Originální název:

Fools Die , 1979


více info...

jana14
jana14
29.03.2022 5 z 5

Kromě Kmotra a Siciliána další kniha od Puza, ke které se občas vracím. Spousta zajímavostí okolo herního průmyslu v Las Vegas, temné lidské příběhy, nekonečná ctižádost a chamtivost. Dokonce se mi podařilo jednoho nečtenáře se zájmem o hazardní hry přesvědčit, aby si knihu přečetl. Byl spokojený.

Christo
Christo
25.12.2021 5 z 5

Blázni umírají. Já byl spíše blázen, že jsem tak dlouho tento román míjel. Je to možná tím, že jsou jen dvě vydání (1989 a 1992) a k tomu, není tak titul profláknutý. Každou kapitolou jse se nestačil divit umu vystavění děje a propracovanosti jednotlivých postav. Tento román je promyšlený svět sám pro sebe (stejně jako Kmotr) a já moc děkuji, že jsem mohl být chvíli jeho součástí. A už i teď po přečtení se těším, že ho znovu časem navštívím.


Helejna
Helejna
23.04.2021 4 z 5

Moje první kniha od M. Puzza. Začátek knihy mě nijak neoslovil, ale pak mě kniha začala víc a víc vtahovat do prostředí Las Vegas a Holywoodu. Čím víc jsem byla blíž konci knihy, tím víc mě bavila. Hodně zajímavé pohledy na vztahy mezi muži a ženami. V dnešní genderově kontrolované době by se knihu asi báli vydat.

Eclend
Eclend
20.03.2019 5 z 5

Úplně fantastická od začátku až do konce. Řekl bych že o malinko lepší než kmotr.

sabina5156
sabina5156
10.03.2019 5 z 5

Ocitáme se v Las Vegas, malé planetě ležící v Nevadě, kam se sjíždějí lidé přesně proto, proč jiní berou drogy. Ve městě, které nikdy nespí, není nouze o krásné ženy a peníze kolem Vás doslova létají vzduchem se na realitu a smutek z běžného dne zapomene velice rychle. Barová stolička, Martini na pultu a krásné ruce obtočené kolem stopky. Muži v oblecích a žetony na zeleném povrchu herních stolů. Krásný hotel a saténové povlečení, povlečení a revolver. Hotelový pokoj, v němž si právě jeden velmi okouzlující muž vystřelil mozek z hlavy. Bez vysvětlení, bez smutku a s takovou samozřejmostí, s jakou dal hodinu před tím tuzér krásné volavce na baru. Tohle je svět, který nám Mario představuje na necelých 400 stranách. Bohužel ale hlavní postava Johna mi přišla natolik nesympatická, že ač několik pasáží doslova volalo po soucitu s ním - já v jeho příběhu byla absolutně nezúčastněná.

ynot
ynot
15.03.2018 2 z 5

Kniha je to možná dobrá, ale takhle zmršený překlad jsem dlouho neviděl. Úplně mi to knížku zkazilo. To se nedalo dočíst, zvlášť když ani samotný děj mě zase tolik nechytnul - skrz Vegas jsem se prokousal, ale na začatku Hollywoodu jsem to vzdal. Každý tvrďák je "tuhý chlapík" (že by tough guy?) a podobné pitomosti. Slovosled, jak kdyby to napsal tatar a obrovské množství chyb. Při slově "načeš" místo načež jsem už nevěřil vlastním očím. Týká se vydání z roku 89 (Československý spisovatel). Překladatel Jungwirth a hlavně odpovědná redaktorka Ruxová by zasloužili ... vy víte co.

MirekMM
MirekMM
05.02.2018 5 z 5

Nejlepší kniha Maria Puza. Celý příběh má několik vrstev, od vyprávění života jednoho spisovatele, přes popis "podsvětí" Las Vegas, Hollywoodu i Japonska, až po metafory s Artušovskou legendou a vymyšlené úvahy, ke kterým příběh směřuje. A všechno do sebe skvěle zapadá, i díky snad nejuvěřitelnějším postavám, jaké jsem kdy na stránkách knih potkal.

ViktorieMars
ViktorieMars
29.10.2017 5 z 5

Nemyslím si, že každý tuhle knihu zvládne pobrat. Aniž by měla napínavý děj se strhující zápletkou, má tak hlubokou myšlenku... Dál nemám slov. Snad jen, že tohle je umění nejvyšší.

ElGreco
ElGreco
30.09.2017

Ze začátku trochu nezáživné. Mnoho podrobností, lidí, osudů. Postupně vše začne dávat smysl. Chce to jen vydržet a neodkládat knihu.

Marbo
Marbo
02.08.2017 3 z 5

Puzza jsem vášnivě četl na střední škole, pak jsme si dali delší pauzu a znovu se potkáváme.
První stránky mne nechytly, ale poté jsem už byl opět polapen poválečnými USA, plné špíny, dolarů a krás - což Puzzo umí vykreslit jako nikdy jiný. Asi to není žádná velká literatura, ale řemeslně je to skvěle napsáno a hlavně, není to hloupé a nenudí. Zkrátka takhle nějak má vypadat oddechová literatura.
Silné *** a vězte, že jsem oprášil Kmotra, neb Puzzo je návykový.

Langosh
Langosh
28.06.2017 4 z 5

Kniha zajímavá, čtivá. Nejdřív jsem myslel, že bude hlavním hrdinou Jordan, nakonec to byl Merlyn a za ním Cully. Merlyn mi byl dlouho sympatický, ale zkazil si to u mě tím, jak přišla Janelle. Kniha možná trochu víc o sexu, každý spí s každým, věrnost se moc nenosí (nevím jestli to byla přehnanost díla nebo to tehdy takové v té Americe bylo, ale nelíbí se mi to).
Nicméně zajímavě vykreslené prostředí jak heren, tak Hollywoodu. Meziobdobí Merlynova podvodů taky zajímavé a napínavé.

syskas
syskas
21.06.2017 4 z 5

Kniha sa dobre a ľahko čítala. Zaujímavé prostredie kasína a pohľad do jeho zákulisia.

iva23
iva23
08.08.2016 4 z 5

Výborně napsané, prostředí Las Vegas pro mě zcela neznámé, takže jsem se bavila.

R0RI
R0RI
11.03.2016 4 z 5

Toto nie je príbeh lásky :) takto Mario Puzo začal rozprávať tento príbeh a našťastie som mu uverila a čítala ďalej.Hlavný hrdina začínajúci spisovateľ Merlyn sa prediera svojím životom a veľmi sa mu nedarí.I keď nie je dej z prostredia mafie ale je vsadený do kasína v Las Vegas tak ma kniha zaujala.Sem-tam ma čítanie pobavilo a bolo aj že ma hnevala..len blázni zomierajú..

Peleus
Peleus
08.03.2016 4 z 5

Kniha mě, navzdory zmatenému a absolutně nezajímavému rozjezdu, naprosto pohltila. Pokud přistoupíte na pravidla hry, tj. že jde o "nemafiánsky" laděné dílo z prostředí showbusinessu, budete si vše napsané užívat stejně jako já.

Pominu-li mezilidské vztahy v prostředí velkých peněz, o čemž nemohu z vlastní zkušenosti soudit, musím souhlasit a pochválit, jak trefně autor zachycuje systém "ruka ruku myje" - "dlouhodobě spolupracujeme, já vím něco na tebe, ty na mě, všichni jsme v balíku a máme na svůj kaviár vezdejší. Jestliže se rozhodneš opustit kolotoč, nezaváhám použít vše, co vím, každou tvoji slabost, proti tobě."

Ve výsledku je to skutečně o tom, zda si vyberete možnost, kdy někomu "budete dlužit pozornost", která, oproti očekávání, vůbec nebývá malá, nebo se rozhodnete jít vlastní cestou s jen mlhavou vidinou konečného úspěchu.

Note
Note
16.08.2015 4 z 5

Kniha je pútavá, číta sa ľahko a po prečítaní cca dvoch tretín som bol pripravený udeliť lepšie hodnotenie. Ale predsa, po prečítaní celej knihy som mierne sklamaný záverom, najmä osud Cullyho sa mi zdal príliš urýchlený a nezaujímavo podaný. Kniha v podstate len plynie, niektoré časti a príbehy postáv sú zaujímavé iné menej, ale chýbal mi tam nejaký hlbší dej. Knihy od Puza mám veľmi rád, ani táto nie je zlá a za prečítanie rozhodne stojí, ale pre mňa zatiaľ najslabšie autorove dielo. Možno som len mal príliš vysoké očakávania vzhľadom na autorove ostatné diela.

monikaKU
monikaKU
11.06.2015 5 z 5

Výborná oddychovka, zaujímavé rozprávanie o procesoch v herniach Las Vegas. Trochu ma nudili popisy praktik vo filmovom priemysle, ale inak výborné - pri historkách Janelle som sa pristihla, že sa smejem nahlas.

Phaennomen
Phaennomen
03.11.2012 4 z 5

Kniha nedosahuje kvalit Kmotra, nicméně řadí se k povedenějším dílkům. Nejde zde tentokrát o čistě mafiánské prostředí, autor popisuje temná zákulisí heren v Las Vegas a prostopášný život Hollywoodu. Takový předkrm ke Kmotrovi.