Přízraky, zázraky & spol.

Přízraky, zázraky & spol. https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61238/prizraky-zazraky-spo-61238.gif 4 75 10

Sborník převážně anglosaských strašidelných a duchařských příběhů bude potěšením pro každého milovníka literárního strachu a tajemna. Vedle velkých jmen tohoto stále oblíbeného žánru, jako jsou Ambrose Bierce, Walter Scott, William Hodgson či Robert E. Howard, zde najdeme i literární rarity z pera zapomenutých autorů – Richarda Middletona, Margaret Olliphantové či Edwarda Lucase Whitea. Většina povídek vychází v češtině poprvé. Sborník je doplněn komentářem k jednotlivým povídkám a pojednáním o strašidelné literatuře, a navazuje tak na úspěšnou antalogii Strašidla, duchové & spol.... celý text

Přidat komentář

Stromm
14.10.2022 4 z 5

Celkem nesourodá směska, ale nic tam není vyloženě slabýho. Za mě vedou Údolí ztracených, Soudcův dům, Příběh ze školy a Žluté znamení, pro odlehčení pak Přízračný koráb. Jednotlivé povídky jsou skvěle doplněny informacemi o autorech a souvislostech v rámci žánru.

666Jitka
08.05.2020 5 z 5

Skvělá antologie převážně duchařských povídek - to je můj šálek kávy ...


Zemiakol
11.09.2019 4 z 5

Skvělá sbírka duchařských povídek. Některé lepší, některé horší. Nejlepší asi Soudcův dům, Zařízený pokoj a povídky od M. R. Jamese.

OSTROVID
05.02.2016 5 z 5

Další z výborných hororových sbírek obsahující parádní povídku Soudcův dům a mnoho dalších. Jedná se převážně o duchařinu.

jardadr
14.01.2014 3 z 5

Tuto sbírku považuji za poněkud slabší, než předchozí Strašidla, duchové a spol. (Navíc mě přijde, že muselo dojít k nějaké záměně titulů knih, protože rozhodně tato kniha by se více měla jmenovat výše zmíněným názvem, protože prakticky celá se zabývá duchařinou). Možná mohl být Ondřej Muller trochu přísnější při výběru povídek. Osobně si tedy myslím, že u W. Hope Hodgsona by rozhodně šlo najít lepší práci než Hvízdavý pokoj a Otevřené dveře Margharet Oliphantové také nepovažuji za nějaké mistrovské dílo - ty strašně natahované dialogy a monology, kdy se např. nejméně desetkrát zmiňuje, že jestli se to hrdinovi nepodaří, jeho synek zemře, i když nevíte proč by měl umírat, když se mu nic neděje, neuvěřitelně nudí. Naštěstí její druhá povídka Okno se mi zase naopak velice líbila svojí podivnou atmosférou a skvělým nápadem, jako by ji ani nepsal stejný autor. Takže mám za to, že by se i u této autorky dalo hledat a vybírat.
Každopádně jistoty jako Ambrose Bierce, Bram Stoker, u nás dosud neznámý R.W. Chambers s ukázkou ze své slavné knihy Král v žlutém, anebo fantastický E.T.A. Hoffmann málokdy zklamou, takže literárního potěšení i příjemného pocitu z neznáma si užijete dosytosti.

eraserhead
17.07.2013 5 z 5

Duchové, podivné bytosti a podivná místa v těch nejklasičtějších podobách, aneb stará dobrá atmosférická klasika zklame jen málokdy. Ani jedna povídka není špatná, od lehkých nadprůměrů, hlavně lehce, ale opravdu jen lehce erotizujícího EVELININA NÁVŠTĚVNÍKA, velmi zvláštně pojaté CESTY ZALITÉ MĚSÍCEM nebo VĚTRU V RŮŽOVÉM KEŘI až po silné nadprůměry: napínavé, jen zbytečně moc dlouhé OTEVŘENÉ DVEŘE, SOUDCŮV DŮM, HVÍZDAVÝ POKOJ, westernově-fantasticko-dobrodružné ÚDOLÍ ZTRACENÝCH, klasicky táborákovou KVÍLÍCÍ STUDNU až po nejistě podivný ZAŘÍZENÝ POKOJ. K naprostým peckám řadím mysteriózně makabrózní ŽLUTÉ ZNAMENÍ, jednoduchý, klasický a proveřený, přesto (nebo právě proto) vynikající PŘÍBĚH ZE ŠKOLY, nebo patrně nejlepší a nejpůsobivější povídku antologie, výtečnou moderně-gotickou, pohlcující, živou, strhující žánrovou perlu jménem PAN JONES. Vskutku výborná, zajímavá a uchvacující práce, počínaje výstižným a trefným úvodem, přes povedený výběr povídek, krásně napsané medailonky autorů a autorek a perexy k povídkám až naprosto výbornými, strašidelnými a mrazivými ilustracemi konče.

Targa Dall
06.06.2013 4 z 5

Špička. Až na jednu trochu táhnoucí se povídku (Okno) svižné a zábavné příběhy. Spousta různých motivů. Zdařilý výběr. Dávám 4 bludišťáky :)

corvo
21.01.2013 4 z 5

Dle mého názoru a vkusu je nejlepší povídkou Údolí ztracených od R. E. Howarda. Skvěle poskládaný mix westernu s hororem, ve kterém se pronásledovaný na útěku před bandou pronásledovatelů střetne v podzemním jeskynním systému s národem zdegenerovaných žravých humanoidních mutantů. Tomu se v našich krajích říká dostat se z deště pod okap.

Robert Cambert
10.09.2011 5 z 5

Ve výboru se nachází Hoffmannova mistrovská povídka - Pustý dům (Ode Haus): spojuje všechny motivy, které autor po desetiletí pracně hledal ve svých rozsáhlejších pracích - enigma prostoru, deformace reality prostřednictvím nespolehlivého vyprávění, směšného hrdinu (jak jej známe z Burtonova Sleepy Hollow, nebojím se toho srovnání) a nenormální krásku poeovského střihu. Děj je však spíše labyrintem než točitým schodištěm hrůzy, takže nemusí nadchnout každého.

Dvířka
06.07.2011 5 z 5

Skvělá duchařská sbírka. Četla jsem ji hned dvakrát a z některých povídek jako: Otevřené dveře; Cesta zalitá měsíce; Výběrčí dům nebo Strašidelný dům vám naskáče husí kůže. Stačí ta správná atmosféra tmavého pokoje a povídky z 19. a 20. století vám nastolí tísnivý pocit, jaký si přeje mít každý čtenář tohoto žánru. Alespoň u mě to tak je. :)