Přízraky na Devíně

Přízraky na Devíně https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471193/bmid_prizraky-na-devine-hxq-471193.jpg 4 171 35

Kníže Lučivoj, který vyrval Devín z avarských spárů, zůstal bez mužského následníka. Významné hradiště na pomezí Nitranského a Moravského knížectví zdědí ten, kdo si vezme za ženu Lučivojovu dceru. Její ruku je však nutné si zasloužit a před uchazeči stojí nebezpečný úkol – musí přemoci tajemné přízraky v lesích nad Devínem. Pokud chce kněžic Pribina zvítězit nad běsy a svým sokem Mojmírem, bude potřebovat pomoc. Z Kančí hory proto povolá černokněžníka Rogana a jeho věrného průvodce Goryvlada. Rychle se však ukáže, že stojí proti mnohem větší hrozbě, než si zpočátku mysleli. V sedmé knize o Černém Roganovi a vlkovi Goryvladovi se autor historických a fantasy románů Juraj Červenák vrací do světa slovanských mýtů a znovu nabízí čtenářům dobrodružství ve stylu „meč a magie“.... celý text

Přidat komentář

Peter73
06.04.2023 5 z 5

Čistá historická fantasy, to najlepšie z našich lesov a hájov. Tak by znel reklamný slogan. Červenák napísal vynikajúcu fantasy, ktorá sa opiera o obdobie Veľkej Moravy. Priamy dej bez zbytočného prikrašľovania. Vyrovnaný pomer kúziel a čar s realitou. Kniha je síce 7. diel o Čiernom Roganovi, ale je čitateľná aj samostatne. U mňa plný počet hviezd, odporúčam prečítať. Juraj Červenák je značka kvalitného čítania, teším sa na ďalší diel.

JanusRay
13.03.2023

Ač je zde kniha zařazena do serie Zlato Arkony stojí kniha mimo serii(viz zpráva na Facebookovém profilu autora) a spojuje jí pouze postava Rogana. Shodně jako předchozí příběhy mě tento slovenský derivát Conana, Geralda z Rivie, Aragorna a jiných podobných bijců neurazil a nenadchl. Rozhodně to není kniha ke které bych se vracel.


Maud22
05.11.2021 5 z 5

Sympatická kombinace fantasy a detektivního příběhu s několika vraždami. Rogan s nerozlučným Goryvladem se účastní výpravy mladého knížecí synka Pribiny na Devín, kde se mají tři knížata utkat o ruku dcery pána na Děvíně. Jde o to vypořádat se s tajemnými silami řádícími na hoře Kobyla. To je práce pro černokněžníka a není nijak jednoduchá. Do toho všeho jsou tu zrada, lsti a úskoky na denním pořádku. Také staří slovanští bohové mají svého soupeře, do kraje postupuje nová víra - křesťanství. No ale aj tak je potreba sily Rogana, Čiernobohova potomka, toho skvelého bosoráka a ozrutného vlka, vodca Čiernobohovej svorky. :-)

slawa.cap
22.07.2021 5 z 5

Rogan opět nezklamal. I když tady minimálně v půlce knihy hraje druhé housle, ale to vůbec ničemu nevadí. Pribina který v několika úsecích přebral hlavní roli je obstojná náhrada - teda zdaleka není jako Rogan, ale jako hybný charakter funguje výborně.
Pár příběhových linek mi přišlo neuzavřených, pár trochu rychle ukončených, hlavní zápletka trochu průhledná a než jsem se dohrabal na konec dlouho jsem přemýšlel kdo je Bojan :)
Celkově trochu slabší, než epické Zlato Arkony, ale mezi příběhy Černokněžníka určitě nezapane.

Gothard
31.03.2021 3 z 5

Velmi přímočará, nekomplikovaná fantasy, místy poněkud předvídatelná, ale v hranicích žánru solidně napsaná. Ideální čtení na dlouhou cestu nebo na pozdní večer po únavném dnu. Každopádně je dobře, že se autor posunul dál, protože umí psát i fabulovat a třeba jeho historické detektivní romány mají výrazně vyšší úroveň. Na druhou stranu nemůžu říct, že bych se při čtení této knihy nebavil, takže celkem spokojenost.

MartinJirků
03.08.2020 5 z 5

Co dodat? Není potřeba se nějak rozepisovat na několik stránek, protože tohle dílo vůbec nepotřebuje, příběh, postavy, hlášky, období, nečekaný zvrat a slovanská mytologie. Víc čtenář nepotřebuje. Za mne jednoznačně 10/10 a přeji si jenom dvě věci:
Další díl od tohoto Mistra slovenské fantasy literatury a ať konečně nějaké české nebo slovenské studio udělá na Černokněžníka herní adaptaci, hned bych ji bral!

OSTROVID
17.02.2020 4 z 5

Další vydařené dobrodružství Rogana a Goryvlada...

yerry
22.01.2020 4 z 5

Zatiaľ posledný zväzok z autorovho pera o Čiernom Roganovi bol z tejto série asi najlepší. Dej sa prenáša na územie dnešného Slovenska do Nitry, Preslavy (Bratislavy?) a na Devín. Odohráva sa v období pred vznikom Veľkej Moravy, kedy sa schyľuje ku konfliktu medzi Nitrianskym kniežactvom a kniežactvom Moravským, teda medzi Pribinom a Mojmírom.

Opäť nechýbajú besy, čary, odťaté údy a crčiaca krv. Naviac tu autor už zakomponoval aj motívy začínajúceho kresťanstva. K tomu začínajúcemu kresťanstvu v tomto období by som mal výhrady (bolo tu totiž oveľa skôr), ale v medziach fiktívneho sveta je to v poriadku.

Veľmi zaujímavé oddychové ale aj čiastočne poučné čítanie…

1972Sixo
27.11.2019 5 z 5

Parádne našrubovaná akcia na skorodejinné udalosti. Na romantiku už nie je čas. Všetko sa to zomelie v krátkom časovom úseku - pár dní. Výborne napísané, ani riadok zbytočný, naopak, pár by som pridal, no už by to asi nemalo taký drajv. No najlepšie sú scény tých pohanských obradov - to nech mi Červenák nehovorí, že tam nebol.

hanzmb
18.08.2019 4 z 5

Solidní čtení. Na můj vkus až moc převažuje fantasy nad historií. Hradba západu byla větší bomba. Čtenáři ale chtějí Rogana a je nutné dodržovat nasazený styl. Jen by mne zajímalo, jak by se srovnal Červenák s Češkou v názorech na Velkou Moravu a Nitransko. Asi by to chtělo, aby zvolení sekundanti domluvili duel na meče za svítání.

Charlie119
02.06.2019 4 z 5

Standardní kvalita této stálice. Sice z knihy vyloženě nespadnete ze židle, rozhodně si ji ale užijete!

kleo9554
27.11.2018 5 z 5

Za jeden den, jedním dechem... Prostě paráda!

Ladys
20.09.2018 5 z 5

K dvojici Černého a Gorii už tu bylo napsáno tolik, že to nebudu rozvádět a jen dodám, že tento díl byl vynikající a doufám, že o této dvojce ještě autor něco napíše.

špulo
25.06.2018 5 z 5

Je to Červenák jak prase - povedal o knihe kamarát. Súhlasím. 90%...

elenai
21.03.2018 5 z 5

Rogane, Goryvlade, tak moc jste mi chyběli! Je to už drahno let, co jsme se spolu setkali poprvé. Jste pořád stejně drsní, hustí a vtipní. Ehm... Tak jsem si trochu zavzpomínala... Co dodat? Nejlepší dvojka z pera Ďura Červenáka! A on psát prostě umí, umí, umí! Líbí se mi jeho popisy, kdy pár stručnými větami dokáže vystihnout vše podstatné, o dialozích ani nemluvím. A vybírá si dějinná období, která jsou mi jako Češce velmi blízká. Bratia Slováci se mají čím pyšnit!

Deepwonder
11.02.2018 5 z 5

Další parádní kousek ze světa slovanské mytologie. Rogan a Goryvlad opět nezklamali a pan Červenák na nás vychrlil další skvělou jízdu ve stylu meč a magie. Zasloužené plné hodnocení ;-)

avalonek
13.12.2017 5 z 5

Ooooooo,jak já jsem se na Rogana s Goryvladem těšila.A dočkala jsem se..A nemůžu si to vynachválit.Děj úžasný,člověk se nenudí ani chviličku.Usekané končetiny,potoky krve,a Gorja nás pořád baví svým humorem.Akorát škoda,že je to tak krátké..Takže za mě plný počet a ani o kousek míň..

Bediczek
24.11.2017 4 z 5

Dostal jsem přesně co jsem čekal, Rogan i Goryvlad jsou sympaťáci, čtenář jim fandí. Vyobrazení středověku je syrové a brutální a příběh pěkně odsýpá. Jen oslovení "bráško" mne trochu vytrhlo z děje. Ale četbu jsem si užil a pustím se i do daších dílů.

JohnnieStewe
18.11.2017 5 z 5

Jednoduchý, priamočiary a hlavne oddychový "Sváko Rogan" ktorého má každý rád.

Miro.slav
26.10.2017 5 z 5

Rogan a Goryvlad už mali tú česť stretnúť sa s veľkomoravským kniežaťom, a to v poviedkovom cykle "Válka s běsy". Tu sa to však odohráva úplne z iného uhla pohľadu a na väčšom priestore. V knihe neabsentuje zrada, neistota, temná mágia, súboje a akcia. Červenák zase raz ukázal, že slovanská tematika je mu viac než vlastná. Ktovie či sa k nej ešte vráti. Mohol by (pokiaľ to nebude ako Bivoj).

Kniha Přízraky na Devíně je v

Právě čtených1x
Přečtených241x
Čtenářské výzvě23x
Doporučených6x
Knihotéce150x
Chystám se číst40x
Chci si koupit20x
dalších seznamech3x