Přízrak Edgara Allana Poea

Přízrak Edgara Allana Poea https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12908/bmid_prizrak-edgara-allana-poea-fUP-12908.jpg 3 23 5

Životní příběh baltimorského advokáta, který se snaží očistit památku spisovatele Edgara Allana Poea odehrávající se během druhé poloviny devatenáctého století. Edgar Allan Poe zemřel za podivných okolností, jeho pohřeb byl nedůstojný a navíc byl vláčen tiskem. S tím se nemůže smířit jeho rodák, mladý advokát Clark, který jej vždy velmi obdivoval a dokonce si s ním dopisoval. Snaží se zjistit o jeho posledních dnech pravdivé informace a vše uvést na pravou míru. Všude však naráží na nezájem a nepochopení. Jedna stopa míří do Paříže, Clark neváhá přerušit svou praxi a odplouvá tam. „Případ“ E. A. Poea jej tak pohltí, že se přestává starat o svou vlastní kariéru a bezpečí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Poe Shadow , 2006


více info...

Přidat komentář

martunka
11.04.2016 4 z 5

Určitě uznávám, že má tahle kniha zajímavé téma. Ani Edgar Allan Poe mi není cizí, jeho tvorbu mám ráda. Takže kniha mě určitě zaujala a dobře se četla. Jedině mně přišlo, že je příběh zbytečně autorem prodluzovan.

efka.saf
27.01.2014 5 z 5

Opravdu výborná kniha! Narazila jsem na ni náhodou v Levných knihách a protože stála takříkajíc pár šupů, koupila jsem si ji a rozhodně nelituju. Kniha se četla velmi dobře, ale mě na celém příběhu těší nejvíce to, jak do fiktivního děje byla zakomponována skutečná fakta týkající se básníkova života a smrti, který notabene sám Pearl dlouhou dobu studoval. Autor v podstatě objevil nejlepší způsob, jak vědomostně obohacovat lidstvo nenásilnou a efektní formou.

Hlavní "hrdina", když nepočítáme samotného Poea, Quentin Hobston Clark, je ryze fiktivní postavou, která nám celý příběh zprostředkovává od začátku až do konce. Mladý právník, kterého lze s trochou nadsázky považovat za Poeova přítele, se zúčastní nevědomky pohřbu právě tohoto velkého básníka. Když zjistí, na jakém obřadu byl přítomen, rozhodne se vypátrat, proč jeho oblíbený, a tehdy již dlouhou dobu špínou vláčený, básník zemřel. Krůček po krůčku nás tak provází příběhem a odhaluje tajemství, jímž je obestřeno několik posledních dnů básníkova života. Pátrání, které je tajemné a v určitých místech rozhodně i napínavé, čtenáře zavede dokonce až k osobě, která se stala vzorem pro geniálního analytika C. Augusta Dupina.

Samotný závěr jsem čekala jiný, a asi proto můžu říct, že mě vlastně nad očekávání uspokojil. O závěru bych byla schopná se rozepsat opravdu sáhodlouze, ale nemohu připravit ostatní čtenáře o překvapení ;-). Ale snad mohu říct alespoň to, že tak antihollywoodský konec jsem skutečně nečekala ani náhodou! Byla jsem jím vyloženě šokovaná, ale jenom v tom nejlepším slova smyslu. :)

Dodatek v samotném závěru knihy, který rekapituluje, co v knize vychází ze skutečnosti, pro mě osobně byl naprostou třešničkou na dortu. Je velmi příjemné vědět, že vše, co jste četli, má tak reálné základy. Rozhodně doporučuji všem těm, co mají radi detektivní příběhy, ale především fanouškům básníka Poea.

Kniha měla jedinou vadu, se kterou ale Pearl nemá nic společného. Alespoň v mém vydáním byla chyba na chybě a několik překlepů na každé stránce, korektor si očividně udělal v době čtení Poea volno. Rušivé to bylo, ale na mém hodnocení příběhu to nic nemění.


Skjaninka
08.06.2013 4 z 5

Kniha, na ktorú som náhodou narazila v knižnici a zaujal ma jej názov. Nikdy predtým som o nej nepočula a neľutujem, že som sa do nej pustila.
Je to zaujímavý príbeh advokáta Quentina Clarka, ktorý sa nevie preniesť cez to, že jeho obľúbený spisovateľ E.A. Poe bol pochovaný ako druhoradý spisovateľ a jeho smrť nastala za podivných udalostí. Jeho jediným cieľom je očistiť Poeovu pamiatku a odhaliť pravdu o jeho smrti.

hory2
20.07.2012 3 z 5

M. Pearl volí pro své knihy zajímavé náměty. Jeho knihu Dantův klub bych ovšem hodnotil o něco výše než Přízrak E. A. Poea.

Ula
04.07.2012 1 z 5

Hrozně ráda bych se dozvěděla jak Poe vlastně skončil, ale už se to asi nedozvím, protože nemám sílu tuto knížku dočíst. Ze začátku mně lákalo to zvláštní tajemno a obdobná ponurá atmosféra jako ve filmu Havran, dokonce jsem si myslela, že kniha je částečnou předlohou filmu, ale jsem na str. 206, znuděná tou tajemnou atmosférou.-), protože kromě ní, kniha víc nenabízí...

Štítky knihy

detektivní a krimi romány americká literatura historické detektivky Edgar Allan Poe, 1809-1849

Autorovy další knížky

Matthew Pearl
americká, 1975
2005  76%Dantův klub
2007  63%Přízrak Edgara Allana Poea

Kniha Přízrak Edgara Allana Poea je v

Přečtených28x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce27x
Chystám se číst11x
Chci si koupit2x