Přitažlivost

Přitažlivost https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492940/bmid_pritazlivost-2lX-492940.jpeg 4 42 8

Poutavý, noirový grafický román o odhalování mocných tajemství světa přírody je komiksový debut francouzského výtvarníka Lucase Harariho (* 1990). Pierre je mladý muž na rozcestí. Přeruší studium architektury a rozhodne se odjet do Vals ve švýcarských Alpách, kde se nachází komplex termálních lázní vysoko v horách. Komplex, který navrhl slavný švýcarský architekt Peter Zumthor, byl předmětem Pierrovy diplomové práce. Hora skrývá mnohá tajemství – říká se, že má ústa, která pravidelně pohlcují lidi. Pierre se skicákem v ruce objevuje záhadné síly hory a jejích pramenů a pokouší se odhalit pravdu, která se za nimi skrývá. Soupeře však najde v muži jménem Valeret, který je podobně posedlý a který si nepřeje nic jiného než konkurenta zlikvidovat.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Argo
Originální název:

L'Aimant , 2017


více info...

Přidat komentář

Knihotyna
24.06.2023 5 z 5

Vše podstatné je napsáno v anotaci knihy.
Pierre, bývalý student architektury přijíždí do lázní Vals. Je jimi přitahován. Komplex se nachází vysoko v horách. Hora má však svá tajemství. Pierre prochází komplexem lázní se skicákem v ruce a snaží se zachytit vše, co mu přijde důležité. Není zde však sám.

Tak toto byl úplně nový styl! Takový jsem ještě nečetla. Barevná paleta se drží tmavých odstínů, obohacených o červenou. Celá atmosféra je ponurá, tajemná, záhadná. Stejně jako příběh sám. Nečekané.

Celý komplex je krásně zachycen, koukala jsem se na fotky a je to do detailů přesné.

Pokud chcete něco, kde číhá jedna velká záhada, zároveň se budete kochat krásným grafickým zpracováním a v průběhu knihy vás čeká pár tajemství, tak směle do toho!

ludek.n
04.12.2022 3 z 5

Francouzský architektonický komiks s lázeňskou záhadou Lucase Harariho je docela originální noirovou záležitostí. Tak trochu mi to připomíná Tin Tina na horách. Příběh o mladém studentu architektury Pierrovi, který se vydává prozkoumat slavné termální lázně švýcarského architekta Petera Zumthora ve Vals a přitom narazí na legendu „Der Mund des Berges“, vyprávějící o tom, jak si místní hora jednou za sto let vybere neznámého člověka, přiláká ho ke svému jícnu a pak ho pohltí. Pierrovo bloudění Zumthorovými záhadnými lázněmi jsou nejsilnějšími pasážemi knihy. Zbytku tak trochu chybí atmosféra i myšlenka, která by tomu všemu dala směr a nebyla jen samoúčelnou záhadou bez smysluplného vyústění. Kresba je skicovitá s jednoduchými linkami a osobitým kolorováním. Nemohu říct, že bych z ní byl uchvácen, ale nevadila mi a k lineárnímu nekomplikovanému příběhu ze Švýcarských Alp se docela hodila. Finále zklamalo. Konkurenční boj mezi Pierrem a Valeretem mi přišel přitažený za vlasy a nedával mi moc smysl. Oceňuji Přitažlivost jako umělecké dílo, pokud bych se k ní měl vyjádřit jako k zábavě, budu na vážkách.


jarynek
24.11.2022 4 z 5

Zajímavý příběh, ale tak nějak jsem nevěděl, kam chce autor směřovat. A nejsem si o tom jist ani po dočtení knihy. Prvek tajemna, s kterým se pracuje v průběhu celého vyprávění , tak nějak vyzněl do ztracena, resp. nebyl na konci knihy dostatečně úderný, aby finále gradovalo. Kresba hodně povedená, především lázně působí záhadně. Na fotkách jsem si našel, že takové jsou i ve skutečnosti a podnítilo to mou touhu se tam někdy podívat:). Hodn jsem váhal mezi 3 a 4 hvězdami, ale nakonec dávám 4 za celkové zpracování knihy a za to, že Argo něco takového vydává.

kubyrd
30.10.2022 5 z 5

Skvěle vykreslené napětí a velmi povedená kresba.

Sova15
05.09.2022 4 z 5

Komiksy moc nevyhledávám, ale tento byl moc pěkný.

lentolog
27.07.2022 5 z 5

Osviežujúce stretnutie architektúry, legendy, obrázkov a textu. Kúpeľné prostredie praje tajomstvám...

Niamh15
27.07.2022 3 z 5

Kresba pěkná, příběh už trochu horší. Skoro to působilo, jako kdyby to skutečně bylo podle nějakého dopisu "dle skutečných událostí", protože to místy silně nedávalo smysl.

Baru16
12.05.2022 4 z 5

Pěkná atmosféra, akorát jsem se nemohla zbavit pocitu jak nápadně mi to připomíná A Cure for Wellness...

Štítky knihy

autorský komiks noir (literatura)

Autorovy knížky

Lucas Harari
francouzská, 1990
2022  83%Přitažlivost

Kniha Přitažlivost je v

Přečtených45x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst21x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x