Přístav naděje

Přístav naděje https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/303136/bmid_pristav-nadeje-Fc9-303136.jpg 4 99 36

Příběh plný laskavosti, vřelosti a životní moudrosti o tom, že nikdy není pozdě změnit svůj život. Když Marianne pohltily kalné vody Seiny, cítila se vlastně šťastná, poprvé v životě opravdu šťastná. To, že ji proti její vůli jakýsi neznámý muž zachránil, její odhodlání ještě umocnilo. Když ji nechce Paříž, pojede k moři. A malovaná dlaždička, která se jí úplnou náhodou dostala do rukou, ji nasměrovala do Bretaně, až do přístavu Kerdruc. Ovšem chyba lávky!, tam ji považují za dlouho a toužebně očekávanou kuchařku. A vařit, to Marianne skutečně umí výtečně. A tak své odhodlání skoncovat se životem odloží o den, pak ještě o jeden...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Die Mondspielerin , 2010


více info...

maryzka
maryzka
29.01.2024 1 z 5

Nějak mě nebavila, nějak mě nezaujala pro mě je nezapamatovatelná.

Artep25
Artep25
30.06.2023 4 z 5

Nemusím moc červenou knihovnu a romantiku. Ale v této knize mně zaujala určitá melancholie, popis místa a vytvoření atmosféry. A dohromady to byl takový zajímavý koktejl chutí, vůní....a moc mně to bavilo.A taky možná, že je to romantika pro zralé. V každém případě příjemné čtení.


akdar72
akdar72
08.09.2022 5 z 5

Velká kniha o lásce...

broskev28
broskev28
10.04.2022 4 z 5

V jednom z komentářů je trefné označení: takové bretaňské večery pod lampou. Je to nepochybně čtení pro ženy a především o ženách.
A proč ne, říkám sama sobě. Nemusím tenhle zajímavý kus země poznávat jen prostřednictvím detektivek, nebo naopak formou cestopisů. Milostný příběh, jehož hrdinkou je bezdětná šedesátiletá manželka štábního nadrotmistra dělostřelectva, bytem v Celle, idylickém (saském!) městečku, v posledním domě slepé ulice s plaňkovým plotem - přece už tohle zní velmi zajímavě. A což teprve její nečekané a velmi překvapivé rozhodnutí, které se dozvíte už na třetím řádku první kapitoly!
Tahle zvláštní kniha si v naší knihovně kupodivu našla nadšené čtenářky i mezi dámami, které běžně dávají přednost knihám se závažnější tematikou a méně očekávaným vývojem věcí. Možná je to právě zásluha Bretaně, nevím, ale jsem ráda, že tomu tak je.

"Velká náboženství a jejich pastýři určili ženám místo, které jim nenáleží. Byly najednou lidmi druhé třídy. Z bohyně se stal bůh, z kněžek děvky a z žen, které nechtěly ohnout hřbet, čarodějnice. A to jedinečné na každé ženě, to jasnozřivé, chytré, léčivé a smyslné, bylo a je ponižováno."

ZUZKA28
ZUZKA28
10.04.2022 1 z 5

Prokousávala jsem se 14 dní do strany 135 a nakonec odložila, přetáčela stránky a doufala, nakonec zbytečně, poprvé jsem nedočetla, jednu hvězdičku dávám pouze za obálku, toto nebyla kniha pro mě.

cukrovka
cukrovka
28.09.2021 4 z 5

Čtivý příběh o hledání sebe sama. Kniha o tom, že nikdy není pozdě na změnu. Je zde hodně zajímavých myšlenek o životě.

lusila
lusila
23.09.2021 5 z 5

Navzdory všetkému optimistický príbeh, nielen o jednom nevydarenom manželstve a stárnutí. Magické Bretónsko sa mi v knihe veľmi páčilo.

Bláža9
Bláža9
09.09.2021 3 z 5

Námět knihy je výborný a kniha sama o sobě je psána velmi čtivě, ale na mě je to hodně červená knihovna, kterou úplně nevyhledávám. Ale kdo to má rád, tak se mu bude kniha líbit ;-)

rozvera
rozvera
03.09.2021 5 z 5

Smrt není, zadarmo, platí se za ni životem Žena, načínající poslední třetinu života se po čtyřicetiletém přežívání v neuspokojivém manželském životě, plném mlčky trpěného ponižování, usoudí, že životem už zaplatila a rozhodne se pro smrt skokem do Seiny. Je zachráněna a po náhodném nalezení kachličky s kresbou krásného přístavu jej musí najít, poznat a pak se rozhodnout co se životem. Poprvé uvidí v cíli své cesty moře, vysněný přístav a místo smrti najde přátelství , práci a naplnění zbytku života. Příběh je vlastně oslavou krásného bretaňského pobřeží, pracovitých, laskavých lidí a života.

LunaL.
LunaL.
04.04.2021 4 z 5

Ze začátku mi nesedlo, že hlavní postavě je šedesát let - je zvláštní číst o jejích problémech, o sešlosti seiorů,..když vám není ani třicet - ale pak mě pohltil děj a nakonec jsem se od knihy nemohla odtrhnout, jak jsem byla zvědavá na konec! :)

intelektuálka
intelektuálka
11.09.2020 4 z 5

Marianne - do studené vody pařížské Seiny se mi s tebou nechtělo, ale do kouzelného bretaňského kraje jsem se vypravila ráda ....

A seznámila se s místními zvyky, pověrami, recepty i s jejich náhledem na lásku ....

A přála jsem ti při toulkách přímořskou krajinou tvůj nový pohled na život ....

" Dokud můžeš jít vzpřímeně, najdeš hůl...."

Tak jen doufám, Marianne, že jsi našla to, co jsi postrádala ....

Pěkné optimistické čtení o oslavě života, doplněné o místní speciality ....

pydla
pydla
13.05.2020 4 z 5

Přístav naděje je kniha, která má touhu Vám otevřít oči a ukázat život z těch lepších stránek. Marianne, která byla unavená životem a despotickým manželem se rozhodne skoncovat se životem a skočí do Seiny, aby se utopila. Její jedinou šťastnou chvilkou byla vlastně jen ta chvíle, dopadu do řeky s myšlenkou, že už bude vše v pořádku. Zachrání ji však neznámý cizinec. Marianne se tak rozhodne odjet k moři a utopit se v něm. Po příjezdu do Bretaně si ji tamní usedlíci spletou s očekávanou kuchařkou a protože vařit Marianne umí opravdu dobře, rozhodne se na chvíli svůj odchod ze světa odložit. Jenže člověk míní a Bretaně a její pohodoví a láskyplní obyvatelé mění. Že by ten život nakonec přece jen stál za žití? To si už přečtěte sami. Pohodová a laskavá kniha vás ukolébá a život Vám představí z cela jiné stránky. O moudra v ní taky není nouze. Přeji hezké odpoledne u dobré kávy nebo čaje.

Lemurka
Lemurka
14.04.2020 1 z 5

Druhá kniha od autorky a ani tuto jsem nedočetla. Prokousala jsem se do poloviny a dál už to nešlo, nebavilo. Styl psaní se mi nesedí, neoznačila bych ho za čtivý. Zajímavý byl pouze námět. Další knihu od spisovatelky už nevyhledám.

Mercy555
Mercy555
08.03.2020 5 z 5

Po přečtení téhle knihy jsem si koupila další 2 od této autorky, které si chci přečíst. Zanechala ve mně hluboký dojem.

Ita
Ita
24.09.2019 5 z 5

Tahle knížka je o cestě k sama sobě a k objevování svého ženství. Ze své vlastní zkušenosti vím, jak obtížné to někdy může být a zároveň - jaké dobrodružství se z toho často stává...
Držela jsem Marianne pěsti od začátku až do konce a její příběh a její proměnu jsem si moc užívala.
Rozhodně si tuhle knihu pořídím.

Talys
Talys
13.09.2019 4 z 5

Kniha se dobře čte, užívala jsem si popisů života bretaňské vesnice, s trochou pohanství. Nikdy není pozdě začít znovu, jinak a hlavně po svém.

Gibis
Gibis
07.03.2019 4 z 5

Není to příběh, který by bylo možné hltat jako napínavou detektivku, je třeba se zklidnit a knihu si pomalu vychutnávat. Často jsem se zastavila a některou myšlenku si přečetla dvakrát i třikrát, abych si ji užila, pochopila, zapamatovala....
Zatoužila jsem usednout s Marianne na břehu moře a zaposlouchat se do tónů její hudby, nebo s ní posedět na terase Ar Moru. Krásně se to četlo.
"Neříká se, že krása je stav duše? Když je duše milována, promění se každá žena v bytost hodnou obdivu, i když je jinak průměrná. Láska mění duše žen a ony zkrásní na minuty nebo navždy."

soukroma
soukroma
04.02.2019 4 z 5

Do mého bretaňského období se dostala (náhodou) i tato knížka, sice hustá romantika, ale ze správného kouta, tedy konce světa. Jakkoli tyhle sladkoboly nevyhledávám, tady bych vedle prostředí ocenila i to, že téměř všichni hrdinové byli už postarší, někdy i vážně nemocní, takže láska mezi nimi nelétala už na ničím nezatížených perutích. Nicméně zrovna hlavní hrdince jsem za celou dobu moc neporozuměla, překvapovala mne, často spíš nepříjemně.

V knize mě zaujala slova, která byla uvedena ale kurzívou a dělají na mě dojem, že nebudou úplně původní (abych je dala mezi autorčiny citáty):
"Smrt není zadarmo, platí se za ni životem."

Silmarien
Silmarien
27.10.2018 3 z 5

Knihu som otvorila náhodným výberom v čítačke a po pár stranách som si myslela, že to zas zavriem - šesťdesiatročná žena, čo sa snaží neúspešne spáchať samovraždu, lebo je 41 rokov vydatá za muža, ktorý si ju neváži a len ju ponižuje. O čom tam autorka chcela písať na vyše 300 strán, som netušila. Ale pochopila som. Príbeh má pomerne klasickú líniu. Žena odíde a nájde sa tam, kde sa väčšinou takéto stratené ženy nájdu - do zabudnutého kúta Francúzska, kde môžu variť (ako inak!) a znovu nájsť svoju osobnosť a ženskosť. A je fuk či ste mladé dievča so zlomeným srdcom z prvej lásky, 30-ročná žena, ktorú vyhodili z práce alebo rozvádzajúca sa štyridsiatnička, ktorá prišla na manželovu neveru. Funguje to rovnako aj u 60-ročnej Marianne, pretože láska... poznáte to. A my spolu s Marianne spoznáme rázovité Bretónsko s jeho rovnako rázovitými postavami - starým Simonom, ktorý túži po Colette. Paulom, ktorý sa Bretóncom nenarodil, ale stal sa ním a hoci delí ženy na tri kategórie, tak celý život skutočne miloval len jedinú... a aj tú nechal odísť. Yannom, ktorý celý život maľuje dlaždičky. Pascale, umelkyňa, ktorú dobieha zradná choroba. Ericom, ktorý ju aj po desaťročiach nadovšetko miluje. Genevieve, ktorá nemôže zabudnúť na 35 rokov starú zradu. Alainom, ktorý už roky žije na druhom brehu a dúfa, že sa raz bude môcť vrátiť... postáv je tam priveľa.

Jazyk je pekný, príbeh plynie pomaly, ale človek tak vždy dopredu vie, ako to asi dopadne. Mne tam len v závere mojimi očakávaniami zamávala jedna postava, ale napokon sa všetko skončilo tak, ako som si myslela. Ale čítalo sa to pekne :-)

pip11
pip11
01.10.2018 5 z 5

Krása, tento příběh neměl chybu. Doufám že i další knihy budou stejně skvělé.

Štítky knihy

sebevražda naděje vaření romantika Bretaň jídlo a pití nový začátek

Autorovy další knížky

Nina George
německá, 1973
2014  76%Levandulový pokoj
2017  84%Kniha snů
2016  80%Přístav naděje
2020  75%Krása noci
2021  66%Světla jihu

Kniha Přístav naděje je v

Právě čtených1x
Přečtených119x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených10x
Knihotéce127x
Chystám se číst96x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x