Přisluhovači KGB - Moskevští špioni, spící agenti a vrazi v době studené války

Přisluhovači KGB - Moskevští špioni, spící agenti a vrazi v době studené války https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/323702/bmid_prisluhovaci-kgb-moskevsti-spioni-s-XqW-323702.jpg 4 8 3

O KGB slyšel každý, ale jen relativně málo bylo dosud publikováno o „dceřiných“ organizacích sovětské tajné policie. Pracovali v nich specialisté vyškolení v Moskvě a pod pečlivým dohledem zástupců KGB. Polská UB, československá StB, maďarská AVH, rumunská Securitate, bulharská KDS a ultrastalinistická Stasi v Německé demokratické republice. Všechny tyto organizace potlačovaly po čtyři desetiletí demokratická hnutí ve svých zemích. Zatýkaly a bez soudu věznily všechny, kdož se chtěli vzepřít Moskvou vnucované linii. A pokud již samy nedokázaly udržet nenávist lidu pod kontrolou, zasahovala sovětská vojska. Organizace rovněž prováděly pro Moskvu špionáž a atentáty v řadě západních zemí nebo na takovou práci najímaly profesionální zabijáky jako třeba nechvalně známého vraha Carlose zvaného Šakal.... celý text

Přidat komentář

Auto999
02.09.2021 4 z 5

Kapitola o Stasi je opravdu dobrá, popisuje historii Stasi i různé příběhy lidí v NDR v té době. Hlavně jaká zvěrstva dělali komunisté lidem, psychické mučení atd. Ostatní kapitoly popisují spíše historii jednotlivých států - sovětských satelitů a hlavně jejich vývoj po 2. světové válce.

Greenfingers
17.11.2019 5 z 5

Autor pojal problematiku vzniku a působení "dceřiných" organizací KGB v širších souvislostech. Logicky a fundovaně zdůvodňuje proč Stalin a jeho pochopové při osvobozování (čti zabírání) východní a střední Evropy hned dosazovali do čela těchto zemí své "odchovance" z Kominterny. Tito lidé byli zárukou nastolení prostalinských totalitních režimů navlas stejných jako byl ten sovětský. Organizace typu Stasi, STB a další byly pouze filiálkami KGB přímo řízenými "poradci" z Moskvy.
Douglas Boyd prolíná známá i méně známá historická fakta se svědectvími lidí, kteří přežili hrůzy "rudého" teroru. Kniha tak získává větší plastičnost a působí na emoce čtenáře. Kdyby jen 50 procent informací zde uvedených byla pravdivých, stále by to ještě bylo otřesné svědectví o době, kterou již mnozí ze současníků nezažili vůbec nebo jen částečně. Doporučil bych proto knihu hlavně mladší generaci, která, jak pevně věřím, nepřipustí návrat totality, ať už té nacistické nebo komunistické (vsjo ravno).


ondrej.b
01.05.2017 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, kde je popsána rozumně střízlivou (a hlavně čtivou!) formou historie, vznik a zánik organizací v "satelitech" tehdejšího Sovětského Svazu, tedy již v popisu knihy uvedených jednotlivých států, včetně naší republiky. Konkrétně u naší republiky autor dost čerpá od Josefa Frolíka a nevím, jestli je všechno pravda, co on ve své knize "Špion vypovídá" uvádí. Byl přece jen i jedním "z nich". A třeba o dalším špionovi - Ladislavu Bittmanovi - je tu jen krátká zmínka. Každopádně jak jsem uvedl, čte se to dobře a celkově je asi vypíchnuto to nejdůležitější, co je třeba vědět. Nejvíc je věnováno německé STASI. Není to žádná bichle, kterou by člověk dlouho louskal, a tak si myslím, že i proto napsaná fakta člověk jen tak nezapomene. Doporučuji všem, kteří se chtějí o tématu něco dozvědět, ale zároveň z něho nechtějí mít hlavu jak pátrací balon.

Štítky knihy

KGB

Autorovy další knížky

2015  89%1000 let ruské rozpínavosti - od počátku k Putinovi
2016  88%Přisluhovači KGB - Moskevští špioni, spící agenti a vrazi v době studené války

Kniha Přisluhovači KGB - Moskevští špioni, spící agenti a vrazi v době studené války je v

Přečtených12x
Knihotéce3x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x