Příručka jadranské snoubenky

Příručka jadranské snoubenky https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134213/bmid_prirucka-jadranske-snoubenky-Wk6-134213.jpg 4 91 34

Že nevíte, co se skrývá pod tajemnými názvy jídel pastašuta nebo bajadéra? V této knize se to dozvíte a získáte i tajné recepty dalmatských hospodyň. Zprostředkuje vám je pravá dalmatská ljubavna priča, lovestory mezi Češkou, která neumí vařit, a Chorvatem, který je naopak králem plotny, a kromě nenadálé pohromy je spojí především láska k moři. Čtěte, vařte, popíjejte víno rudé jako krev, co zrálo na slunných svazích Pelješace, pusťte si nostalgické písně Olivera Dragojeviče a uživajte.... celý text

Přidat komentář

cornetka
02.04.2023 4 z 5

Naďa jede do Dalmácie jako svědkyně své kamarádky. Na svatbě se seznamí s Baldem, kterému onemocní matka. Jelikož je před turistickou sezonou, nezbývá Nadě nic jiného než kývnout na to, že Baldově rodině pomůže. To je pro ni ovšem tvrdý oříšek, protože neumí vařit a celkově ji nikdy nebrala péče o domácnost. Ani s jídlem na tom není nijak dobře - moc toho nesní a tak nechápe, proč je potřeba toho pořád tolik vařit. Aby mohla zastat péči o rodinu, musí se s Baldem alespoň zasnoubit, jinak je to pro okolí nepřijatelné.
Z vyprávění na vás srší chorvatská pohostinnost, která nezná mezí - spoustu jídla a pití je na denním pořádku. Čtení je to odpočinkové, ale i zábavné - obzvlášť když Naďa popisuje střet s chorvatskou realitou, která je úplně jinde, než na co byla zvyklá - její samotářský život v Praze je přeci jen něco jiného. Tento díl je navíc doplněn recepty na místní speciality, které dělají knihu originální.
Chcete-li se tedy navnadit na letní dovolenou, jsou knihy této autorky pro vás ideální.

Kralovna1
17.07.2022 4 z 5

Moc mila pohodova knizka. Krasne čtení na léto. Doporucuji.


mira399
12.07.2022 4 z 5

Knížku jsem už kdysi dávno četla a vím, že mě to celkem bavilo.Teď jsem ji znovu oprášila, před cestou do Chorvatska.Pobavila jsem se znovu a než se vydáte k Jadranu ji rozhodně doporučuji k přečtení. Vystihuje dost přesně místní atmosféru a hlavně mentalitu lidí.

Milan81
29.01.2022 3 z 5

(SPOILER) Obecně téma Čechů žijících na Jadranu a obráceně sleduji mnoho let, trilogii jsem tedy přečetl komplet. Trochu mi vadí ty nesrovnalosti, nedává to občas smysl, těžko říct, jak by byla autorka dobrá právnička.
Například hrdinka jede v prvním díle kabrioletem v "půlce léta" bez střechy jako svědkyně na svatbu její kamarádky s 'jogurtem' z pelješace, která je zjevně na přelomu květen/červen. Vzápětí pak se svědkem z této svatby (jak jinak), jen tak zůstane v jeho rodině v Dingači až do podzimu, o vlastní rodině se celou dobu nezmíní nezmíní, vlastní byt v Praze taky nějak nezmiňuje. Ani se moc nevídá se zmíněnou nevěstou z vedlejší vesnice, zvláštní. Zůstatek na účtu uvádí tuším 17TKč, přitom v úvodu říkala, že na rozdíl od koučky, která jí prodala před svatbou auto, problém s penězi nemá. Zastavě typu 600-850 Fićo říká Fiat 600, jedná se sice o jeho licenci, jistě detail, ale opět další nepřesnost. Na Oliverovi Dragojevićovi v knize si ujíždí na můj vkus trošku moc, ale může být. Nechápu, že vůbec nezmínila třeba takové věci jako cvrkot cikád nebo cypřiše...
Nicméně první díl i tak určitě stojí za přečtení. A další díly...?

Jiitush
19.09.2020 3 z 5

Asi jsem od knížky čekala něco jiného. Byl to takový mišmaš kuchařky, cestopisu a milostného příběhu, osobně by mě nejvíce zajímal vývoj vztahu mezi českou emancipovanou ženou a rybářem z malé vesnice v Chorvatsku. Vztah bohužel v knize popsaný nebyl, vlastně ani nevíme, proč se dva hlavní protagonisté do sebe vůbec zamilovali.
Přerod nezkušené kuchařky (a docela nesympatické hlavní hrdinky), která na začátku byla schopná připálit i špagety, v perfektní hospodyňku, již má všechny dalmatské pokrmy v malíčku, mi přišel přišel nereálný.
Jelikož mám půjčený ještě další díl, tak ho prolistuju v naději, že mě zaujme víc než díl první.

merrinka
23.10.2019 4 z 5

Za mě veselé oddechové počtení. Nasmála jsem se.

splichalka
23.09.2019 2 z 5

Knize se nedá upřít trefně zvolený název, protože se skutečně nejedná o moc víc než o příručku, které sice nechybí atmosféra, vtip a velká nadsázka, ale zároveň taky přebývá větší než malé množství celkem zbytečných receptů a textů písní. Vlastně škoda, že z toho nevzniknul úplně obyčejný, nekomplikovaný letní románek.. I když je pro mě kniha (zvlášť po skvělém Totál Balkán) docela zklamání, pustím se ještě do pokračování. Blanka Čechová je mi prostě sympatická.

Manifest blech
31.12.2018

Lehce psaná oddechovka na dlouhé chvíle.

veronikovera
20.09.2018 5 z 5

Tohle byla super knížka! Vzala jsem si jí do Chorvatska k moři a lepší prostředí jsem si vybrat nemohla. Autorka mě maximááálně vtáhla do děje a já nemohla přestat číst. Těším se na druhý díl :-)

ladyka
29.04.2018 3 z 5

Nenáročná letní knížka, zvláštní pelmel cestopisu, kuchařky a romance... Místy vtipné i poučné. Byť autorka líčí láskyplně, mně tomu chybělo "srdce" a spontánnost, působilo to na mě tak trochu uměle, formálně a neuvěřitelně. Jako by tato "Příručka" byla psaná podle příručky... Ale jako oddychovka na pláž se jistě hodí.

Chika
09.04.2018 2 z 5

Nemastné, neslané. Děj se dal hodně předvídat. Za mě spíš popis života v Chorvatsku. Nic hlubšího jsem v tom nenašla. Recepty jsem přeskakovala. Knihu jsem dočetla jen proto, že nerada nechávám rozečtené knihy a že byla celkem tenká.

pollyanna
08.04.2018 2 z 5

Ani ryba, ani rak. Ani kuchařka, ani romance, ani cestopis, ale takový mix od všeho trochu, a proto mě tato bezdějová knížka s recepty nijak nezaujala. Hrdinka na způsob Popelky, akorát tato Popelka neumí ty domácí práce, no...

em75
01.02.2018 5 z 5

Nikdy nečtu žádnou knihu 2x. Tuhle mám přečtenou už 3x a určitě ne naposledy. Chvíle čtení "rušily" jen výbuchy smíchu a od něj uslzené oči. Tuhle knihu prostě miluju..

Wiolinka
28.01.2018 2 z 5

Takovy divny cteni

kytarka
13.10.2017 2 z 5

Přečetla jsem jen půlku knihy. Nebavily mě recepty a celkově mi kniha nesedla. Nicméně tomu kdo rad Chorvatsko a tenhle styl tak tomu se asi bude líbit.

Květinka008
05.10.2017 4 z 5

Moc fajn oddechová knížka, kterou je možné číst s libovolnými přestávkami anebo zhltnout během dne u moře. Mně letos prodloužila dovolenou i přes sychravý podzim :-) Nad příběhem se nemůže člověk pozastavovat, je to pohádka pro dospělé. Recepty jsou super, určitě knížce nedominují. Některé jsou proveditelné i v našich podmínkách, např. Baldovo kuře na pivní láhvi mělo velký úspěch u našich prarodičů při oslavě narozenin, doporučuju!

Moňas17
13.08.2017 4 z 5

Protože miluji Chorvatsko, tak se mi dobře četlo. Nicméně nejsme gurmán, takže ty recepty tam nemusely být. :-D Na mě je tam prostě moc vaření, je to spíš napůl kuchařka. Příběh tam byl podán pěkně, leč trochu jednoduše, to už ty recepty jsou podané detailněji. :-)

LilliBell
15.01.2017 5 z 5

pre mňa No. 1 :-) Vtipné, inteligentné, pekný štýl písania.. nápadité, téma srdcu blízka.. a v ťažších časoch ma kniha príjemne rozptýlila a pobavila.. Určite sa poobzerám aj po druhom dieli, škoda, že nie je dostupný ako ebook.

kocour_mikeš
16.11.2016 4 z 5

Příjemné odpočinkové čtení, zejména v současné zimě přijemně zahřeje letní slunce dýchající ze stránek :)

Aroucaria
12.11.2016 3 z 5

Před touto knihou musim varovat! Číst pouze po jídle

Štítky knihy

láska pro ženy vaření Chorvatsko gastronomie

Autorovy další knížky

Blanka Čechová
česká, 1980
2011  94%Totál Balkán
2012  75%Příručka jadranské snoubenky
2019  80%Jadranská snoubenka navždy
2016  70%Návrat jadranské snoubenky
2010  81%Mým divákům

Kniha Příručka jadranské snoubenky je v

Přečtených144x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených6x
Knihotéce45x
Chystám se číst41x
Chci si koupit8x