Příručí

Příručí https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84165/bmid_priruci-JMx-84165.jpg 4 26 2

Autor románu z chudého židovského prostředí přistěhovalecké čtvrti v New Yorku je přední americký romanopisec a povídkář poválečných let, mistr realistické žánrové kresby. Příručí, mladý muž, který se vnutí drobnému neúspěšnému židovskému kupci jako pomocník v obchodě a později se stane svůdcem jeho dcery i jejím trpělivým a obětavým ctitelem, je člověk, jenž vstupuje do děje jako drobný gangster, avšak jeho citlivost a schopnost sebeobětování jej obrozuje a nakonec povznáší k životu, ve kterém se snaží svá provinění odčinit.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Assistant , 1957


více info...

Přidat komentář

učtese
24.12.2014 5 z 5

Tady bych chtěl ocenit perfektní "řemeslnou" práci autora. Všechny postavy i prostředí při čtení skutečně ožívají. Naplno s nimi prožíváte jejich starosti i radosti. Určitě od Bernarda Malamuda zkusím i jinou knihu.

edysy
07.04.2013 4 z 5

Hlavní postavy tohoto románu spojuje nespokojenost se životem a touha něco změnit. Ať už je to starý Morris Bober, který utekl z Ruska do Ameriky za lepším živobytím, ale skončil jako kupec na pokraji bankrotu. Nebo jeho dcera Helena, která musí pracovat, ale přála by si studovat na univerzitě. A konečně příručí Frank, který se vydal cestou zločinu, protože chtěl vykonat něco velkého a neobyčejného, ale přes výčitky svědomí by nějak chtěl napravit svůj život.
Každý z nich touží po štěstí, ale východisko nakonec spočívá v podobě vyrovnání se s realitou.