Přírodní léčba a domácí lékař I.

Přírodní léčba a domácí lékař I. https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333542/bmid_prirodni-lecba-a-domaci-lekar-i-q76-333542.jpg 5 1 1

Praktický populární popis všech method přírodoléčebných, fysikálních a dietetických, dále popis nemocí, jích příčin, jak jim předcházeti a jak je osvědčenými domácími prostředky léčití. Kniha učí hygieně tělesné i duševní, bojuje proti pověrám a fušerství. Obsahuje 500 obrázků, dva rozkládací modely a 40 príloh barevných.... celý text

Přidat komentář

Čtec
07.05.2020

Je zvláštní, že tato z generace na generaci předávaná ikona naší domácí knihovny tu nemá žádné hodnocení... V prvním dílu je hned z vnitřní stěny obálky vlepena veliká barevná nahá rozkládací žena (s detailními anatomickými popisky vedle). V dílu druhém zase rozkládací muž (ten je sice ve slipech, ale zato má i odchlípnutelný hrudní koš se všemi vnitřnostmi). Zajímavé je, že žena z prvního dílu - ač hrudník vyndávací nemá - je po těch 80-ti letech nesrovnatelně ohmatanější a potrhanější. Druhý díl je naopak téměř nedotčený. Přitom žen a mužů se za tu dobu v našem domě, co si tak vzpomínám, vystřídalo asi tak rovnoměrně (včetně, samozřejmě, puberťáků). Tak to upoutá na první pohled asi nejvíc.

Dále jsem vypozoroval, že se mi při listování knihou vždycky strašně přitíží, protože si uvědomím, čím vším ve skutečnosti trpím, včetně chorob, o kterých jsem neměl ani tušení... Takže tu bichli - ano, v drtivé většině první díl - vracím na horní, špatně dostupnou polici úplně sklíčený, s předsevzetím, že ji už otevírat nebudu.

Třetí postřeh jsem učinil nyní. Strašně mě bolí zuby... taky dásně a všechno tam, už ani nevím pořádně co... prostě levá půlka hlavy. A zubaři jsou k ničemu (ten na pohotovosti tedy úplně). Tak jsem po desetiletích otevřel náš domácí knižní poklad a tam jsem našel toto:

Bolesti zubů
- suroviny:
Jestřabník ................... 55 g
Pomerančová kůra .... 30 ,,
Semeno plavuně ....... 15 ,,

... no, a dál už jsem ani nečetl ... takže domácí lékař i s rozkládací paní poputují zase do nejvyšší police ... a já to holt budu muset nějak vydržet ... a až už nebudu bolestí vědět kudy a kam se vrtnout, tak půjdu shánět semeno plavuně ...

P.S. (následující den večer): Sehnal jsem výtrusy plavuně! Zabralo mi to sice celý den, ale zato včetně té nati z jestřabiny ... sice tedy až z Vrchlabí ... takže až mi to za čtyři dny přijde, tak už mě - doufám - zuby bolet nebudou ... ale i tak Domácího lékaře posunu o polici níž, abych ho měl lépe po ruce.

P.P.S. (ještě později): Aha, tak pozor - jestřabina lékařská je něco úplně jiného než jestřábník chlupáček ... a já si to včas nezkontroloval, takže jsem to navíc objednal blbě (kdoví na co vlastně teď ten čaj bude... ale na zuby to asi nebude) ... takže oops, a co teď? ... aneb: nechtěně se mi, téměř v přímé reportáži, podařilo popsat, že ne každý zvládne práci s takovouto knihou ... půjdu si vzít Ibalgin.