Přípitek zkušeného ďábla a jiné eseje

Přípitek zkušeného ďábla a jiné eseje https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37312/pripitek-zkuseneho-dabla-a-jine-eseje-37312.jpg 4 75 9

„Je na mně, abych jménem hostů připil na zdraví řediteli, Jeho Hanebnosti Mrchodlakovi, a Koleji pro výcvik Pokušitelů. Naplňte si číše! Co to vidím? A jakou přelahodnou vůni, jak skvělý bukét nasávám? Je to možné? Vidím a čichám, že místní sklep i za válečných podmínek vlastní pár tuctů lahví starého, vyzrálého špičkového Farizeje. Dobře, dobře, výborně! Jako za starých časů!“ C. S. Lewis připravil tuto knihu krátce před svou smrtí 22. listopadu 1963. Jedná se o sbírku esejů, které se téměř výhradně zabývají náboženskou tematikou. Nejznámější z nich je Přípitek zkušeného ďábla, který je volným doplněním úspěšné knihy Rady zkušeného ďábla. Druhé vydání... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství

Vydáno: , Návrat domů
Originální název:

Screwtape Proposes a Toast and other pieces , 1961


více info...

Přidat komentář

Luigi1
05.12.2022 4 z 5

Tak to bylo zajímavé čtení

Tuti
11.03.2021 4 z 5

Jak bych to řekla...

Bylo to náročné čtení a bez mučení se přiznám, že "Rady" by tedy sedly víc.
Přípitek mě navnadil, že by to v ostatních esejích snad nemusela být až taková agitka, ale bohužel...

Trochu jsem si připadala jako na hodině filozofie a křesťanství...
Nemyslím to nějak ve zlém, ale i při pouhých 130 stranách o formátu A6 je to pěkná fuška...


TomOshibana1991
07.03.2021

(SPOILER) Dobrá...Podle názvu bychom mohli knihu rozdělit na dvě části:
1) "Přípitek" - stylově navazující na "Rady". Autor velmi vnímavě popisuje stále aktuální jev, tedy ztotožnění demokracie a rovnostářství. Např. ten má auto a já nemám nic, to je nedemokratické! On má nadání a píli, já zase prázdnou hlavu a raději chytám lelky. Nedemokratické!
A to vede k tlaku na ztrátu individuality a přizpůsobení se těm nejhloupějším, nejlínějším atd.
Já jen dodám, že k rovnostářství vede i demokracie jako čistě politické uspořádání.

2) "Jiné eseje" - zde je trošku problém. Zatímco jste dost možná u pana Lewise začali něčím jako "Rady zkušeného ďábla", tato část se od "Rad" a jejich následovníka "Přípitku" poněkud liší. Není moc vhodná pro začátečníky, poněvadž se zabývá již pokročilejší a snad i trochu obskurnější křesťanskou problematikou. Takže si v klidu přečtěte nějakou jinou Lewisovu knihu (K jádru křesťanství nebo třeba Zničení člověka) a tuto knihu si nechte na později, až patřičně doceníte problematiku glosolálie ;-)

PeterBahn
26.12.2020 4 z 5

Pro někoho předvídatelné, pro někoho nepředvídatelné uzavření Rad zkušeného ďábla pokušitelskému učni, který neobstál. Ostatní eseje nejsou snadnou četbou, jak již psala „baacinka“.

baacinka
11.03.2019 4 z 5

Víte proč nepřekládám knihy? Protože to neumím a protože vím, že mizerný překlad může zkazit dojem z dobré knihy. Přípitek není ani tak o Screwtapovi, jak by se mohlo zdát. Přípitek zkušeného ďábla je jen první esej, co je v podstatě docela tvrdá kritika na dobu jen nedávno minulou. Následují eseje či kázání, které nejsou rozhodně jednoduchou četbou - Lewis v nich zabíhá hodně do hloubky po teologické stránce. Ale jako vždy musím uzavřít, že někteří lidé se narodili proto, aby napsali to, co napsali. A i v této knize to platí, i když je mnohem těžší než všechny ostatní které jsem od něj četla.

martin č.
04.12.2017 4 z 5

Eseje snad složitější než v předešlých knížkách nebo mne jen méně zaujaly. Mnoho myšlenek je ale tradičně velmi silných. Z titulní eseje „Přípitek“ je to rozhodně ta ďábelská myšlenka, že všichni máme stejné právo na všechno, jako ten druhý, i kdyby byl stokrát lepší. Zkušený ďábel tak nedostává na stůl sice obr zloducha Hitlera, ale zato pravidelnou potravu povýšených mloků, kteří v součtu páchají zla snad více. Ač napsáno před desítkami let, myslím, že hlavně dnes v době různých plošných sociálních experimentů je to dost k zamyšlení.

Simonovič
29.10.2017 5 z 5

Pre toto mám rád Lewisa - spôsob akým rozmýšľa a podáva svoje myšlienky ďalej. Nie jednoduchá kniha no obohatí veľmi.

Janek
27.03.2017 4 z 5

Nemá to takové kouzlo jako Rady zkušeného ďábla, ale určitě stojí za přečtení.

joni
21.09.2013 5 z 5

Doporučuji, stejně jako všechny další knížky od Lewise :-) Rozhodně vás donutí zamyslet se nad spoustou věcí...

Štítky knihy

křesťanství spiritualita

Autorovy další knížky

C. S. Lewis (p)
britská, 1898 - 1963
1991  84%Lev, čarodějnice a skříň
2008  90%Rady zkušeného ďábla
1993  79%Čarodějův synovec
1992  82%Princ Kaspian
1993  82%Poslední bitva

Kniha Přípitek zkušeného ďábla a jiné eseje je v

Přečtených106x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených5x
Knihotéce52x
Chystám se číst30x
Chci si koupit5x