Nejkrutější měsíc

Nejkrutější měsíc https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397956/bmid_nejkrutejsi-mesic-YcG-397956.jpeg 4 464 135

Vítejte ve Three Pines, zapomenuté, zapadlé vísce, kde nejkrutější měsíc právě dostál své hrozbě. Jaro je idylické období: na stromech raší pupeny, čerstvě rozmrazenou půdou se prodírají první květiny. Ne všechno se však probouzí k životu... Když se pár místních rozhodne uspořádat na Velikonoce seanci ve starém domě Hadleyových, aby z něj vypudili zlo, jeden z nich zemře. Hrůzou. A patrně mu na onen svět někdo pomohl. Brilantní a empatický Armand Gamache, vrchní inspektor quebecké Sureté, přijíždí vyšetřovat další případ – tentokrát bude muset čelit jak nebezpečným démonům tohoto na první pohled idylického městečka, tak i svým vlastním.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , Knižní klub
Originální název:

The Cruelest Month , 2007


více info...

Přidat komentář

Emik87
24.02.2024 5 z 5

Tento díl je také moc dobrý, ale přece jen slabší, než dva předešlé. Začátek se trochu táhne, ale pak se děj naštěstí rozjede.

Arlienen
05.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Nejkrutější měsíc je v pořadí třetí díl ze série Případy vrchního inspektora Gamache. První dva díly mi vrtalo hlavou, co má autorka v plánu s postavami Roberta Lemieuxe a Yvette Nicholovou. Zatímco Lemieux mi byl sympatický, tak Nicholová byla příšerná. Doufala jsem, že jsem se jí po prvním díle zbavila, bohužel autorka s ní měla jiné plány a zahrnula její postavu, jak do druhého dílu, tak do prvního... K mojí smůle.
V druhém díle bylo jasné, že se nad Gamachem stahují mračna. Ve třetím je jasné, že mu jde někdo po krku a nezastaví se před ničím. V knize máme vlastně dvě dějové linky - vraždu šokem v domě Hadleyových a Gamachův profesní život. Obě linie byly pro mne velice poutavé a nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Samotný dům Hadleyových má v knize hrůzostrašnou povahu a nikdo si nemůže být jistý, co od toho domu očekávat. Moc se mi ta tajemná a strašidelná atmosféra líbila.
Samozřejmě jsem opět vraha neuhádla. Pokaždé své tipy vkládám do špatných postav. Nicméně se mi líbilo, jak Gamache s Jean Guyem případ vyřešili a odhalili motiv vraha.
Jsem ráda, že jsem se dočkala rozuzlení té záhady ohledně Lemieuxe a Nicholové. Překvapilo mě to, ale vlastně všechna vodítka nám autorka předhazovala už v předchozím díle a dále v tom pokračovala v tomhle, i tak jsem koukala s otevřenou pusou.


Didi15
05.02.2024 5 z 5

Tak trochu Vraždy v Midsomeru v kanadském podání :) Je to milé , napínavé , naivní , klasické a místy velmi zábavné .

ninano
13.11.2023 4 z 5

Trochu moc rozvláčné, ale jinak celkem dobrá detektivka, podobná těm, které běží v nejrůznějších TV seriálech.

March
28.10.2023 3 z 5

Příběh byl poměrně zdlouhavý, ale o krimi se dle mého nejedná. Je to takový detektivní příběh, opět se mi nelíbila ta francouzská slovíčka, potom ta poezie...ale jinak jsou mi obyvatelé vesnice, detektivové sympatičtí. Ale trochu jako seriál " Vraždy z Midsameru" snad nám někdo v té vesnici zůstane:-)

Hana62
15.10.2023 5 z 5

Palec nahoru. Rafinované, překvapivé zápletky i rozuzlení, laskavé pohledy do našich duší. Každý se můžeme najít, aspoň trošku...ne?

Sandalkar
01.09.2023 4 z 5

Pennyovky maji tri casti: excelentni popis jidla, zvyku, obyvatel a domu v Three Pines, zivot Gamache (u ktereho to vypada na dlouhou a hrbolatou cestu) a vrazdu, ktera je nekdy vice a nekdy mene rafinovana. Tady to bylo slabsi, ale kotrmelec zivota inspektora G. to vyvazil. Uff. Tesim se na dalsi dily.

"Gamache vedel, ze ztrata uz je takova. Neprijdete jen o sve milovane. Ztratite i srdce, vzpominky, svuj smich, mozek a nekdy vas to dokonce pripravi i o kosti. Nakonec se vsechno vrati zpatky, ale bude to uz jine. Jinak poskladane."

TeaPeter
30.08.2023 3 z 5

Velmi bizarní a rozporuplná kniha. Já vím, že to byla moje chyba, že jsem sérii nezačal číst od prvního dílu, ale nečekal jsem, že se budu tolik ztrácet v odkazech na to, co se stalo dříve (tedy jen doufám, že to v prvních dvou dílech je). První více než polovina knihy byla strašlivě rozvleklá a přitom ale stihla skákat z pátého přes deváté až nevím kam. A těch postav, které se od sebe až tak moc nelišily! Jak nastalo vyšetřování, tak se děj o něco zlepšil. Samotný konec byla pěkná divočina - odhalení pachatele mě celkem překvapilo a motiv stejně tak. Přišlo mi to tak nějak malicherné... A pak intriky a spiknutí uvnitř policejního sboru. Dávalo to tam smysl? Já bych řekl, že to tam bylo tak nějak zbytečně navíc. Knihu to určitě nezlepšilo. Nakonec jen doufám, že Peterova umělecká žárlivost nebude námětem dalšího dílu. Vážně se tím dost užírá.

mnohoknih
09.07.2023 4 z 5

Tedy to byl napínavý díl. Jenže ne vraždou, ale tím, co se děje inspektoru Gamachovi v pracovním životě. I když obojí má stejný základ, závist a nespokojeného člověka. Napětí se stupňuje, dům Hadleyových tu má zase svoji roli, tedy několik rolí. A Arnotův případ je jako chobotnice s hodně dlouhými chapadly. Naštěstí se i v tomto díle hodně vaří a jí a nerudná Ruth nás opět překvapí. Jen si říkám, zda někdo ve vsi Three Pines přežije, když má série tolik dílů.

JaniMa
10.06.2023 5 z 5

Za konec všech pět! Začátek byl pomalejší. Řádky se zdlouhavými popisy jídla se naštěstí záhy dočkaly i prvních příběhových vodítek, kterých nešlo se nechytit. Nechybí nic z toho, co se mi tolik líbilo na předchozích dílech, zejména atmosféra a brilantní zpracování postav mě nepřestávají fascinovat. Čtení je příjemně napínavé a v závěru najdete také trochu akce. Jestli budou všechny díly série stejně chytlavé, tak mi je asi letos souzeno strávit léto v Three Pines.

slunicko1958
18.04.2023 4 z 5

Kdysi dávno jsem četla Vražedný chlad a nijak zvlášť okouzlená jsem nebyla. Když jsem si zde přečetla oslavné ódy na tento román, tak jsem si řekla, že jdu do toho.
První polovina knihy byla neskutečně nudná, jména postav se mi pletla, dlouho jsem nevěděla, kdo je kdo. Zadávala jsem si úkoly, kolik kapitol musím denně přečíst. Zhruba v polovině románu se vše zlomilo a najednou bylo velice těžké přestat číst.
Takže závěrečný dojem je pozitivní, přečtu si také další případ vrchního inspektora Gamache.

petunkav
08.04.2023 5 z 5

Asi jsem se do této moc příjemné série zamilovala.
Je to takové milé. I když vraždy, tak klidné, pohodové.....

renefer
27.03.2023 5 z 5

Paráda, smrt hrůzou na seanci v prokletém domě Hadleyových, co lepšího si přát? Snad jen aby Gamache přestal dostávat kapky od kolegů...

Kekik
07.03.2023 5 z 5

Hned zkraje (jinak bych na to zase zapomněla) bych chtěla vyzdvihnout autorčin smysl pro humor. Přesně takový mám ráda a moc mě to baví.
Nejoblíbenější postavou se stala Ruth. Vesnička Three Pines se mi dostala pod kůži. I když se tam vraždí poměrně dost často, chtěla bych zde bydlet. Jsem šťastná, že je tolik dílů. Sem se vždy ráda vrátím. Mezi známé prostředí, známé lidičky. Beru je již jako rodinu.
Oba dva příběhy mě maximálně bavily. Nemám co vytknout.
A jako vždy na závěr- Velikou pochvalu si zaslouží obálka.

NannyOgg24
18.02.2023 4 z 5

Tato série se mi líbí. Nejsou to žádné krváky, je to dobře napsané. Hlavní postavy jsou sympatické a uvěřitelné.

Kami33
28.01.2023 5 z 5

Je to milé čtení, které má své kouzlo. Všichni obyvatelé Three Pines mají svá tajemství, touhy, obavy a radosti... A každý z nich se občas malounko nepatrně dotkne vašeho srdce. Ale opravdu jen lehce, takže to nepůsobí nijak melodramaticky, pouze to ve vás zanechá pocit - ach ano, tomu rozumím.

petraj30
27.01.2023 4 z 5

Jestli to takhle půjde dál, tak v malebné vesničce s názvem Three Pines zůstane jen Clara s Peterem a možná Gabri. Hodně předbíhám, zvláště když jsem ještě nepřečetla všechno, ale pomalu se mi tahle série vrývá pod kůži.
Začátek začíná velice klidně a nikdo nic moc zvláštního neřeší. Teprve po vraždě začíná napětí lehce houstnout a kromě vraždy řeší Gamache nejen svoje vlastní problémy, ale i problémy ve svém pracovním týmu.
Na konci mi v kroužku s podezřelými chyběl už jen Hercule Poirot, který by to vyřešil stejně bravurně a tentokrát mě i vrah překvapil.
Bylo to velice zajímavé a příjemné čtení a brzy se pustím do čtení dalšího dílu, protože mě velice zajímá, jak Gamachův tým pracuje a rozkrývá další tajemství. Velice mě zajímá, jak se bude vyvíjet Arnotův případ. Myslím, že se ještě máme na co těšit.

VendulaB
23.11.2022 4 z 5

Tentokrát jsem se do příběhu příliš nedokázala začíst a prvních 200 stran jsem se do čtení musela nutit. Teprve v druhé polovině se kniha pořádně rozjede a pak už úžasně a napínavě pádí až do konce. Osobně mám problém s inspektorem Gamachem, který působí jako naprosto nereálný Mirek Dušín. Celkově ale příjemná kniha.

ladna
09.10.2022 5 z 5

Vysoce návykové čtení, styl autorky je brilantní a do poslední chvíle netušíte vraha.

85098211
05.09.2022 5 z 5

Se sympatickým inspektorem Gamachem se vždycky ráda potkám ;-) a nejinak tomu bylo i u tohoto jeho dalšího případu. Do vesničky Three Pines tentokrát dorazilo jaro a všichni se připravují na Velikonoce. Do penzionu, který vlastní (nyní již) starý známý Gabri, přijíždí jeden zajímavý sváteční host – a sice médium Jeanne. Gabri spontánně naplánuje seanci v Olivierově bistru, která se sice víceméně uskuteční, ale brzy je přerušena. A najednou se zúčastnění vesničané začnou bavit o ponurém domu Hadleyových. Jsou totiž přesvědčeni o tom, že v něm sídlí zlo. Další seance se proto koná na Velikonoční neděli večer přímo zde, aby zlé síly jednou provždy zahnala. Nejdříve všechno probíhá tak, jak má, ale potom se najednou ozvou kroky a křik – a všemi oblíbená Madeleine umírá (podle všeho) hrůzou.
A samozřejmě je k případu povolán inspektor Gamache, protože se hodně brzy ukáže, že Madeleine nezemřela náhlým šokem, ale na předávkování zakázanou drogou. Mezi vesničany je mnoho podezřelých a je na Gamachovi, aby odhalil toho správného pachatele. Zároveň ho ovšem dohání jeho vlastní minulost...
Rozuzlení případu už neprozradím, knihu opět hodnotím pěti hvězdičkami – protože si je plným právem zaslouží ;-), a další případ s inspektorem Gamachem si zase časem určitě ujít nenechám :-).