Hladový duch

Hladový duch https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397958/bmid_hladovy-duch-l9g-397958.jpeg 4 364 107

Chaos se blíží, starej brachu. Stačilo těchto pár slov a poklid ve Three Pines vzal zasvé. Hosté se právě chystali na návrat do měst, děti se loučily s létem, když byla v místním oblíbeném bistru nalezena mrtvola neznámého muže. A tak je znovu povolán vrchní inspektor Gamache a jeho tým, aby s odkrytím další vrstvy lží odhalili pohádkové poklady i žluklá tajemství pohřbené v divočině. Zdá se, že nejvíc odpovědí na to, kdo byl onen cizinec a kde se tu vzal, zná majitel bistra Olivier. Stopy však vedou rovněž do domu Hadleyových, kde se odehrálo už několik zločinů. A zapleteni do případu mohou být i členové místní komunity českých emigrantů. Klíčů k vraždě má Gamache k dispozici hned několik, a pravda v nich zašifrovaná bude tentokrát krutá…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , Knižní klub
Originální název:

The Brutal Telling , 2009


více info...

Přidat komentář

m.valova
13.04.2024 5 z 5

Tak jsem zůstala v šoku a stále nemůžu uvěřit směru,kterým se to všechno zvrtlo a budu doufat,že to všechno byl omyl a nebo že to v příštím dílu správně pochopím.

iška
25.02.2024 4 z 5

Pohodová atmosféra této téměř ztracené vesnice a jejích svérázných obyvatel mě baví. Nikdo nikam moc nespěchá a ten klid zůstává i v rámci vyšetřování. Ne vše mi přišlo zcela dořešené, ale prý některé věci do sebe zapadnou v příštím díle. Tak uvidíme. A tak nějak jsem nevěřila tomu rychlému sehnání povolení k domovním prohlídkám v začátku knihy, které se, zdá se, konaly bez vědomí majitelů. No, asi čtu moc detektivek.


Emik87
24.02.2024 5 z 5

Zase díl, který je malinko slabší, než ostatní. A ani konec to tentokrát nevylepšil.

mnohoknih
24.02.2024 4 z 5

Ne, ne, ne! Naprosto s vývojem nesouhlasím! Samozřejmě vím, že autorka obyvatele Three Pines vykrmí dobrůtkama a pak je nechá zavraždit. Ale aby jeden z nich byl vrah?? Prosím, podezřelý být může. Vrah rozhodně ne! Vrchní inspektor Gamache se určitě spletl, aby autorka měla o čem psát v dalším díle. Jinak si to vysvětlit neumím. Důkazy jsou jen nepřímé. A já jsem důkaz, že je nutnost pokračovat ve čtení této série. Taky proto, že Ruth je čím dál nepříjemnější babice, Clara se postavila předsudkům a strašidelný dům se stal hotelem.

Didi15
12.02.2024 5 z 5

Jak pokračuji sérií , tím víc se vyskytují vtipné hlášky a Ruth naprosto zbožňuju .
A Olivier ? To snad ne... okamžitě se vrhám na další díl.

Hana62
21.12.2023 5 z 5

Konečně jsem knihu přečetla. Dost dlouho byla vypůjčená, tak jsem 2 díly přeskočila. Škoda, protože v dalších dílech se spousta prozradí... Docela "mě braly" narážky na Čechy. Krásné čtení, které dokáže přiblížit nádheru přírody, lidských charakterů, uměleckých děl. Vůbec se nedivím, že Louise Penny je mnohonásobnou držitelka ceny za nejlepší detektivku roku.

March
21.12.2023 3 z 5

Příběh byl poměrně zdlouhavý, ale o krimi se dle mého nejedná. Je to takový detektivní příběh, ale nekonečný.... spoustu odbíhání od vyšetřování.... ta poezie, ani ta francouzština mi vadila....A ten konec.... divný....ale jinak jsou mi obyvatelé vesnice, detektivové sympatičtí. Ale trochu jako seriál " Vraždy z Midsameru" snad nám někdo v té vesnici zůstane:-)

Kristulda
08.12.2023 3 z 5

Tento díl byl oproti předchozímu opravdu slabý, musím říct, že dvě třetiny knihy jsem měla problém abych u knihy neusnula, proto jsem ji četla tak dlouho. Absolutně mě to nevytáhli do děje,pár stránek a nuda. Poslední třetina byla z celé knihy nejlepší.
Co se týče vraha do poslední chvíle, jsem doufala, že to nebude vrah.
Přemýšlím zda číst další knihy, vesnička je malá a lidé jsou tam buď vrazi nebo mrtvoly.

Jenda75
15.11.2023 4 z 5

Tato kniha mě opět nadchla. Velmi dlouze autorka kniha napíná čtenáře, než odkryje vraha. Musím říct, že i rozuzlení mě velmi překvapilo. Už se těším na další její případ.

netopýrek1985
11.11.2023 5 z 5

Já byla nadšená a hned na další díl jak to bude s tím Olivierem.

Sandalkar
30.09.2023 4 z 5

Po minule knizce mimo Three Pines, ktera byla pecka, bylo toto nepatrne slabsi. Byt vysoky standard.
Zajimalo by me jaky vztah ma autorka k nasi zemi, uz podruhe jsme tam (agentka Nicolova, ted Parraovi, Bohuslav Martinu +).

....a jak asi bude pokracovat linka Gamachova zastupce B.?

Borntobike
14.08.2023 3 z 5

Hladový duch je zatím ze všech Gamaschových případů, které jsem četla, nejmeně zajímavý. V postavách jsem se trochu ztrácela a zápletka byla dosti překombinovaná. Snad ta česká stopa může být plusem pro hodnocení. Zmínka o Bohuslavu Martinů mne potěšila.

Kami33
04.08.2023 5 z 5

Bohužel nečtu příběhy inspektora Gamache postupně od začátku
Proto se stalo, co se stát muselo. Nejdřív jsem četla Pohřběte své mrtvé a až nyní Hladového ducha. No, nakonec to bylo docela zajímavé. Víte, jak to dopadne a postupně zjišťujete co.

Mirek240
27.06.2023 4 z 5

Musim rict, ze vykresleni vesnice je opravdu uzasne, kdyby realne existovala a nebylo tam tolik vrazd asi bych i zvazoval stehovani (podobny problem mam s hrabstvim Midsomer). Pribeh jako takovy me ale az tak nezaujal. Nebo to mozna bylo tim zaverem, mozna jsem cekal a pral si, ze to nakonec skonci jinak. Nevim. Mozna kvuli velkemu mnozstvi vedlejsich dejovych linek. Nicmene i presto hodnotim velmi pozitivne a tesim se na dalsi dil. Jinak popis jidel podavanych v bistru byl velmi inspirujici :)

Pavlnka
17.06.2023 5 z 5

Opět velmi lidské, zajímavé a poklidné. Každý díl mě něčím osloví.

Han-nah
29.04.2023 5 z 5

A jsou tu pro čtenáře opět známí obyvatelé v krásné přírodě vesničky Three Pines. A opět vražda? Nastupuje nám již známý inspektor Gamache se svým týmem. Zajímavá stopa jej zavádí i do bývalého Československa, zjišťuje , proč se tajemný poustevník skrýval v lese. Jeho srub byl nádherně vybavený , doplněný řezbářskými výtvory.
Autorka krásnými slovy popisuje nádhernou přírodu Kanady, její vraždy jsou jakoby nenásilné, bez krvavých scén, ale mají hluboký podtext a to vyzařuje z obálky, která je opět nádherná a název "Hladový duch" a ten je v každém z nás. Někdo hladoví po lásce, porozumění, další po penězích , majetku a mamonu. Co z toho dovedlo někoho k vraždě. Na to inspektor samozřejmě přijde a pro to název knihy . Bažení po něčem vede někdy až k tomu nejhoršímu.

slunicko1958
27.04.2023 4 z 5

Myslím si, že předchozí dvě knihy se mi líbily víc.
Tato detektivka není podle mého názoru špatná, jen má velmi košatý děj. Hodně dějových odboček, hodně popisů, charakteristik, jídla (a to není fér), fantazy vyprávění se mi také příliš nezamlouvalo...
Přesto se knížka čte moc hezky, je napínavá, zajímavá.
Plánovala jsem, že si dám od případů vrchního inspektora Gamache na chvíli pauzu, ale když jsem si v příspěvcích zdejších čtenářů přečetla, že příběh v dalším díle pokračuje, musela jsem si knížku vypůjčit.
Tyto přesahy do dalších knih nemám ráda.

Kekik
20.04.2023 4 z 5

Tentokrát mě kniha k sobě nepřipoutala od prvních stran. Nejvíce jsem si užila až její poslední třetinu. Nemyslím si však, že by za to mohla autorka. Spíše mě pokoušela čtecí krize. Z anotace dalšího dílu jsem takový konec očekávala, takže mě nepřekvapil. Jsem zvědavá, jak to bude v dalším pokračování.
Ruth jako vždy excelentní. Já ji zbožňuji.
Tentokrát nemohu hodnotit plným počtem. Mám trochu problém uvěřit tomu, jak to bylo s poustevníkem a jeho vězněním.
A na konec tradičně- Velkou pochvalu za obálku.

85098211
21.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Blíží se podzim a do vesničky Three Pines se vkrádá strach...
A ani toto páté setkání s vrchním inspektorem Gamachem mne nezklamalo ;-). Ten musí vyřešit jeden poměrně zapeklitý případ. Sousedka Myrna totiž najde v Olivierově bistru mrtvolu poustevníka. Neznámý byl zabit brutálním způsobem, což přivede inspektora Gamache a jeho tým zpět do Three Pines. Jakmile tam však dorazí, Gamache rychle zjistí, že mu většina zúčastněných lže. A to i přesto, že se jedná o samé dobré známé, se kterými se čtenář (spolu s Gamachem) seznámil již v předchozích dílech. Vyšetřování se protahuje a stopy povedou zpět do domu Hadleyů, ze kterého se nyní staly hotel a lázně v jednom...
V této knize se Gamache víc než kdy jindy setkává s lidmi, kteří utekli z České republiky. A přestože totožnost zabitého poustevníka, který byl sběratelem starožitných kousků, zůstává opravdu hodně dlouho neznámá, po dost dlouhé době se ukáže, že se jednalo o Čecha. Gamache tedy začíná pátrat i v této komunitě, ale zároveň je podezřelý také Olivier, který se s oním zabitým poustevníkem stýkal a dobře ho znal, aniž by to samozřejmě někomu ve vesnici prozradil... I když ale na závěr musím přiznat, že rozuzlení případu nevyznělo zrovna přesvědčivě, bohužel. Víc už psát nebudu a knihu ohodnotím i přes tento drobný nedostatek opět plným počtem. Já za sebe jsem zklamaná nebyla, případ byl zajímavý jako obvykle - a nejen originálním napojením na Českou republiku ;-). Inspektora Gamache i obyvatele Three Pines jsem si oblíbila hned na první dobrou a také se mi moc líbí to poklidné vyšetřování. Proto se na další setkání budu zase brzy těšit...

petraj30
17.02.2023 3 z 5

Inu, ani nevím, jak správně popsat, jak to na mě zapůsobilo. Opět se setkáváme s nezaměnitelným a poklidným stylem psaní o malé krásné vesničce, v krásné krajině a jejich obyvatelích. Ale bohužel se toto prostředí se stává magnetem na vraždy. I když je oběť (skoro) pro všechny naprosto neznámá.
Nevím proč, ale celá kniha působila na můj vkus až moc těžkopádně, ani jsem se nedokázala pořádně začíst. Staly se tu velmi zajímavé události, nad kterými zůstával rozum stát, ale i tak mi tam něco chybělo a někdy naopak přebývalo.
Konec mě dosti zklamal, nebo to byla jen konkrétní osoba a její jednání? Nicméně jsem velice zvědavá, kam se příběh posune dál a jaký bude život těchto obyvatel, když se některým obrátil naruby.