Případy Sherlocka Holmese

Případy Sherlocka Holmese https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45152/pripady-sherlocka-holmese-45152.jpg 5 180 14

Svazek obsahuje následující knihy: ''Dobrodružství Sherlocka Holmese'', ''Návrat Sherlocka Holmese'', ''Poslední poklona Sherlocka Holmese'' a ''Z archivu Sherlocka Holmese''. Celkem 45 příběhů - Skandál v Čechách, Spolek ryšavců, Případ totožnosti, Záhada Boscombského údolí. Pět pomerančových jadérek, Ohyzdný žebrák, Modrá karbunkule, Strakatý pás, Inženýrův palec, Urozený ženich, Berylová korunka, Dům U měděných buků, Prázdný dům, Stavitel z Norwodu, Tančící figurky a mnoho dalších.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

A Study in Scarlet, The Sign of the Four, The Adventures of Sherlock Holmes , 1892


více info...

Přidat komentář

Urabu
15.03.2024 2 z 5

Asi byla chyba, že jsem četl jako první knihu psa baskervilského, protože teď mi další příběhy připadají hodně jednoduché, řekl bych až odfláknuté.

Emik87
24.02.2024 5 z 5

Skvělý soubor příběhů.


SBH
10.03.2023 3 z 5

Při četbě literatury, označované jako klasika, dochází zpravidla ke dvěma extrémům. Buď se nestačím divit, jak se mohlo proslavit něco tak mizerného, nebo jsem překvapena, že se jedná o opravdu skvělé čtivo.
Tuto knihu jsem si zapůjčila, abych si konečně přečetla o slavných případech, na něž je často odkazováno v jiné literatuře. A ovšem taky mě pobláznila jedna Holmesova fanynka.
Tentokrát došlo k onomu příjemnému překvapení. Rozhodně se to dobře četlo, stránky ubíhaly jedna radost. Holmes i Watson mají své charisma a chemie mezi oběma přáteli na stránkách vyloženě jiskří. V tomto ohledu mám jenom jednu, ovšem předpokládanou výhradu. Holmes je rafinovaným způsobem arogantní. Všem kolem dává najevo, jací jsou tupouni, a ještě se u toho tváří jako neviňátko. (Já vás tak potřebuji, Watsone, ehm, ehm, k tomu, abych se předvedl, jaký jsem génius.) Nu což, to jsme věděli, a pokud to Watsonovi nevadilo...
Jenže už na konci první části (Dobrodružství S. H.) došlo k vystřízlivění. Nejen že je kniha velká a těžká a čtení tudíž nepředstíralo (po fyzické stránce) úplný odpočinek. Především nejsem milovnice povídek. A tyhle byly ještě ke všemu vyloženě prostinké. Žádné překvapivé zvraty, složité dějové propletence, zajímavé vztahy a napínavá tajemství. Třeba Skandál v Čechách představoval v tomto ohledu vyloženě zklamání, a nebyl zdaleka jediný. Taková Škola Priory byla vyloženě tragická. V půli druhé části (Návrat S. H.) už bylo zřejmé, že všechny kopírují jedno schéma, kromě Watsona a Holmese jsou obsazeny plochými postavami vystřiženými podle jedné šablony. Sám autor čestně přiznává, že se osudům dalších postav vůbec nevěnuje, ale jako omluvenka mi to nestačí.
Nakonec šlo ve všech jenom o předvedení Holmesovy geniality, a i k tomu mám své výhrady. Polovina jeho brilantních dedukcí představovala pouhé odhady, které čirou náhodou (samozřejmě průhledným autorovým úmyslem) odpovídaly pravdě, ale mnohdy mohly mít ty různé škrábance a skvrny a odřené manžety tisíc jiných příčin.
Zábava dobrá, číst se to dá, ale v tomhle množství mě to nudilo a nakonec udolalo.
Nicméně po menších dávkách doporučuji.

n.ezn.amy
22.05.2022 5 z 5

Soubor povídek s legendárním anglickým detektivem Sherlockem Holmesem, kdy v každé z nich se projevuje jedinečnost a hlavně jeho genialita, kdy je schopen vyřešit i sebezapeklitější případ. Arthur Conan Doyle stvořil Legendu, která se stala nesmrtelnou

LahoferRose
08.09.2020 4 z 5

Moje první setkání s panem Holmesem. Některé povídky jsou kratší, jiné delší, 2 až ve stylu E.A.Poe. Některé jsou uzavřené, jiné otevřené, ne vždy je zločinec dopaden. A v tom je velké kouzlo povídek pana Doyla. Jsou více ze života. Nicméně, domýšlivý Holmes mi už často lezl na nervy. Osobně dávám přednost případům Hercula Poirota.

petulik330
31.05.2020

Každá povídka s tímto geniálním mužem stojí za přečtení.

m_martina
19.05.2020 5 z 5

Všechny Doylovy povídky jsou na stejné vysoké úrovni a na každé setkání se Sherlockem Holmesem a doktorem Watsonem se těším.

Burinkacdbd
07.06.2019 5 z 5

Většinu povídek tohoto díla jsem už někdy dříve četla v nejrůznějších vydáních a v nejrůznějších jiných knihách. Proto jsem ráda, že je mám (vlastním) takto pohromadě.

Jako svůj "vlastní kronikář" vystupuje Sherlock Holmes snad jen ve dvou povídkách (Voják bílý jako stěna, Lví hříva) z tohoto rozsáhlého díla, které potěší každého milovníka SH. Ostatní příběhy vypráví doktor Watson.
Příběhy vypráví nejen o zločinu, ale i o veřejných a společenských skandálech pozdního viktoriánské ho období.

Sherlock Holmes (byť fiktivní postava) byl vždy diskrétnost sama a měl hluboký smysl pro profesionální etiku.

Knihu jsem četla odhadem 2,5 - 3 měsíce, mezitím jsem přečetla cca. 25 jiných "jednohubek".
Co dodat? Čtenář nemůže být zklamán.
2019

Babsy
30.01.2018 5 z 5

Sherlock je má srdeční záležitost. :-)

Mako123123
04.02.2017 3 z 5

Mám rád S. H. (čítal som o ňom aj inú knižku + BBC seriál a filmy) ale toto bolo slabšie. Nato že to je tak velikánska kniha (čo sa mi páči kedže je tam sumárum väčšiny jeho prípadov a povedzme si úprimne: vyzerá to veľkolepo i ked manipulácia s tým je jemne zložitejšia) dejovo to mohlo byť lepšie. Trocha mi vadí že jednotlivé prípady nemajú náveznosť, gradáciu (na druhej strane je to výhoda a účel kedže sa jedná len o zbierku) ale ani postavy sa nevyvíjajú (hlavne Watson je stále taký jemne vedľa od začiatku do konca) Niektoré prípady niesú ani prípady skôr len spovedanie sa ľudí a následné overenie si toho, v jednej poviedke (myslim že to bola tretia od konca) ani to. ...……… v každom prípade to bolo celkom dobré i ked ani zďaleka tak pútavé ako jeho väčšie prípady.

Selinute
15.10.2014 5 z 5

Super knížka. Dostala jsem ji jako dárek k narozeninám a dárce mě opravdu potěšil.

Freedee
18.09.2014 5 z 5

U této knihy není do dodat. Úžasný Sherlock Holmes. Pan Doyle musel mít úžasnou představivost a důvtip, aby vytvořil takové zápletky a rozuzlení. Obdivuji tuto knihu i jejího tvůrce. Měl by si ji přečíst každý.

Standa Šebek
03.09.2013 4 z 5

Pokud si pořídíte tuto knihu a její dvojče "Další případy Sherlocka Holmese", budete mít doma ve dvou svazcích komplet všechny Doylovy příběhy o Holmesovi - 4 novely a 56 povídek.

Zdeslav
01.05.2012

Pro milovníky Sherlocka Holmese snad povinnost vlastnit tuto knihu...