Prázdné křeslo

Prázdné křeslo https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/306376/bmid_prazdne-kreslo-Fjg-306376.jpg 4 1445 228

Případy Lincolna Rhyma série

< 3. díl >

Věhlasný tělesně postižený kriminalista Lincoln Rhyme přijíždí se svou věrnou spolupracovnicí a milenkou Amélií Sachsovou do Severní Karolíny, aby se zde podrobil vysoce riskantní operaci, která by mu mohla navrátit hybnost. Krátce po příjezdu se na Rhyma obrátí s žádostí o pomoc šerif nedalekého městečka, v němž byl zavražděn mladý chlapec a uneseny dvě dívky. Celý případ provázejí velmi podivné okolnosti, a tak se Rhyme s Amélií nechají zlákat ke spolupráci. Proti nim však tentokráte nestojí profesionální zabiják ani geniální psychopat, ale nevyzpytatelný šestnáctiletý chlapec, vysmívaný celým městečkem pro svůj vzhled, prazvláštní chování a chorobnou posedlost hmyzem. Nejzdatnějším Rhymovým soupeřem se ovšem nakonec nestává „Hmyzoun" ani jeho tělesné postižení, nýbrž protivník z nejsilnějších: Amélie Sachsová. Ta se totiž nespokojuje s rutinním dopadením předpokládaného pachatele a pouští se do velmi riskantního pátrání na vlastní pěst, při kterém postupně vycházejí najevo nové a nové roztodivné okolnosti zprvu zcela jednoznačného případu. Oba hlavní hrdinové tak nyní stojí proti sobě. Avšak zvítězit může pouze jeden.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Domino
Originální název:

The Empty Chair , 2000


více info...

Elapheg
Elapheg
09.03.2024 5 z 5

Možný spoiler:
Do severní Karolíny přijíždí Lincoln Rhyme se svojí parťačkou Amélií Sachsovou, aby se zde Lincoln, kvadruplegik, podrobil operaci, která by mu mohla pomoci navrátit částečně hybnost. Než však na operaci dojde, přichází do nemocnice šerif a prosí Lincolna, aby se ujal jeho případu, jednoho zabitého chlapce a dvou unesených dívek. Vše podle policie má na svědomí chlapec s přezdívkou Hmyzoun, protože má tělesné postižení a je to zapálený entomolog. Lincoln se ujímá vedení šerifova případu s Amélií a Hmyzoun je nakonec dopaden, což byla Lincolnova úloha. Zdánlivě jasný případ Hmyzouna se však nejeví jako zcela jasný právě Amélii a protože se s Lincolnem v tomto případu rozchází v názorech, je nucena sama začít pátrat na vlastní pěst, jak jí radí intuice. Lincoln se tak musí znovu pustit do pátrání, ovšem tentokráte stojí Amélie na opačné straně. Jen jeden z nich může vyhrát a co je důležítější, jen jeden z nich má pravdu. Lincoln je tak nucen pohlížet znovu na ještě jiné aspekty případu a vypátrat, co se vlastně v tom šerifově městečku stalo, kdo za čím vězí, protože zcela jasný případ je vše, jen ne zcela jasný. Na světlo začnou vycházet nové okolnosti případu. Tento díl snad předčil i Tanečníka. Tipy na pachatele jsem měl, ale ten konec byl fenomenální, ale jiný, než jak na základě autorem bočně hozených udiček, se původně jevil. Konec je kdo z koho, zvrat na zvrat. Brutalita zde není, ale zápletka je tak brilantní, že čtenáře udrží v napětí od začátku až ke konci knihy, protože čtenář se musí dozvědět, jak to nakonec vše bylo, co, kdo a proč. Jeffery Deaver se pro mě stává po tak mém oblíbeném Timu Weaverovi, další thrillerovou jedničkou. Ještě, že mám tuto sérii celou, zcela jistě si ji celou přečtu. Jasných pět hvězd a doporučení. Smekám před autorem za ty jeho brilantní zápletky a zvraty na mnoha místech. :-) Maximální spokojenost.

Niki08
Niki08
05.03.2024 4 z 5

Musím znovu smeknout nad autorovým uvažováním... Když už si člověk myslí, že odhalil, jak vše ve skutečnosti bylo, nebo když si myslíte, že se už nic zlého nemůže stát.. BUUUM!! Je to přesně naopak! Skvělé čtení, skvělá knížka.


K.a.a
K.a.a
22.02.2024 4 z 5

Tak já nevím - přes půlku knihy mi to vuuuubec neutíkalo a děj mne nebavil a přišel mi předvídatelný. Závěr mne ale nadchnul. Tak nakonec dávám ****.

Jara.v
Jara.v
19.01.2024 5 z 5

Deaver tohle fakt umí. Tahle série mě baví. Pořád čekáte, kdy nastane zvrat, že hlavní podezřelý je opravdu ten padouch i přesto, že důkazy tomu úplně nenasvědčují, ale nakonec je vše úplně jinak. Líbí se mi vývoj osobností Rhyma a Sachsové. V knize nejsou hluchá místa, která by čtenář nejradši přeskočil. Smekám pomyslný klobouk a co nejdřív se vrhám na další díl.

Margherita_N
Margherita_N
23.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Zatímco v prvním díle se detektiv Lincoln Rhyme chtěl zabít a případ řešil s krabičkou smrtícího koktejlu položenou vedle sebe, ve druhém díle tomuhle paraplegikovi schopnému hýbat jedním prstem a trochu hlavou vlila novou krev do žil (a to do všech) mladá krásná spolupracovnice, a tak třetí díl začíná na klinice v Jižní Karolíně, kde se Lincoln chce stůj co stůj nechat riskantně operovat, aby se třeba pak mohl hýbat trochu víc. No ty kráso, co tohle zase bylo za jízdu. Americkej jih plnej vesnického myšlení a korupce, která sahá všude. Nebezpečnej divnej teenager, kterej unesl dvě holky do lesa a bažin. Amélie pročesávající terén s partou místních policajtů, kteří jdou všichni vzájemně proti sobě, a do konce nevíte, kdo je do mafiánské chobotnice zapletenej, kdo koho zabil v minulosti, kdo má koho na mušce teď a jestli to všechno odnese Amélie Sachsová, která se tam přimotala úplně náhodou kvůli Rhymově operaci na místní klinice, se kterou ani nesouhlasí. A když se zdá, že všechno je rozhodnuto, a Rhyme leží na nemocničním lůžku s kanylou v žíle a pomalu usíná, skloní se k němu sestra a na posledních několika stranách se rozehrává další kolo, protože chobotnice má chapadla všude, prostě všude. Pět hvězdiček, jako že je kriminálkám nikdy nedávám, ale tady jo. Nejlepší krimisérie, jakou jsem četla, hned po Cormoranu Strikovi.

Bedřich63
Bedřich63
14.07.2023 5 z 5

Tato série je hodně povedená a moc se mi líbí. Opět jsem si to hodně užil a už se těším na další díly. Tentokrát jsem byl překvapený, jak se to v knize vše několikrát zvrtlo a úplně se změnili podezřelí a spolupracovníci. Autor ví, jak čtenáře udržet v napětí a napsat hezký a napínavý příběh, který postupně graduje.
Geniální stratég a analytik Lincoln a jeho ruce, nohy, oči a mozek v terénu Amélie jsou dvojice, která se výborně doplňuje. Tentokrát ale docela narazili v neznámém prostředí na korupci na každém kroku a to se jim skoro stalo osudným. Také téma života hmyzu knihu krásně oživilo. Na to, kolik zla bylo všude kolem nich, tak to dopadlo docela dobře a autor nám zachoval šanci se s nimi setkat i v dalších pokračováních série. A to přece čtenáři chtějí. Zůstávám věrným fanouškem autora, protože mě baví.

oleg
oleg
13.07.2023 5 z 5

Opět skvělá detektivka, mohu jen doporučit....

ber-tram
ber-tram
30.06.2023 2 z 5

Má to hlavu a patu?! A nejednu! Je jich tu až moc na to, aby obhájily důvtip a údernost. Mnoho efektů způsobuje defekt. Překombinované, plné klišé. Na Deavera slabota. 14/23

markinho962
markinho962
13.06.2023 4 z 5

O něco slabší díl, i když prostředí barvitější než uzavřená města, ale zase fajnové poslouchání audioknihy. Velké plus je děj bez zbytečného natahování, vše ku věci a dozvíte se dost hmyzu

Čmeláček
Čmeláček
11.06.2023 4 z 5

Možná maličko slabší než předchozí kniha, ale stále ještě dost dobrý thriller! :) Ale protože jsem se nedokázal začíst hned, dávám dnes čtyři stars :).

Janniska
Janniska
05.05.2023 5 z 5

Skvělé.Tleskám.Napínavý do samého konce jak guma u trenek nadrženýho puberťáka.Rozuzlení na jedničkupopojedem!

Latimer
Latimer
24.04.2023 5 z 5

Deaver to prostě umí. Popis zapadlé obce a jejích obyvatel byl nesmírně živý. Hmyzoun opravdu zajímavá osoba, které nechyběl trojrozměrný popis. A Rhyme, no je prostě Rhyme. :) Příběh mne zase zcela pohltil svou čtivosti a uvěřitelnosti. Zápletka, zvraty a rozuzlení nedaly odtrhnout se od čtení. Ještě, že mám ještě spoustu dílů před sebou.

uzivatel6305
uzivatel6305
17.03.2023 5 z 5

No, to je teda zase díl! Úžasně popsaný jih Spojených Států, skoro jako v Kde zpívají raci, úplně cítíte tu atmosféru, ten jih, ty burany, tu vesnici, ty předsudky a hlavně bezvýchodnou situaci. Pecka. Tenhle díl se mi zatím líbil snad nejvíc, ale to si myslím o každém dalším přečteném/doposlouchaném dílu. Hmyz, spousta informací, překvápka, jedno za druhým a zase ten Rhyme, bez naprostých skrupulí, a zase ta bezmoc, a zase to nebezpečí a vy pak připálíte guláš a s nikým se nebavíte, protože prostě musíte poslouchat tu skvěle načtenou audioknihu panem Vondráčkem a ostatní jen furt otravujou. Ach jo. Prostě pecka. Jděte do toho!

mataj
mataj
03.03.2023 5 z 5

Lincoln Rhyme se rozhodne podstoupit operaci, která by mu mohla alespoň částečně pomoct a spolu s Amélií přijíždí do Severní Karolíny. Ve stejné době se tam stane vražda a únos a tamní policisté je požádají o pomoc. Případ, který se od počátku jeví jako jasný a je jenom potřeba najít únosce a oběti, dostává postupem času úplně jiné kontury a Amélie se musí rozhodnout jestli uvěří důkazům nebo intuici. Několik překvapivých zvratů Vás udrží v napětí doslova až dokonce.

Kubajzz
Kubajzz
06.02.2023 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha a opět autor nezklamal. Napínavé a plné zvratů. Rozhodně doporučuji a jdu na Kamennou opici :D

ninano
ninano
01.01.2023 5 z 5

Jedna z lepších autorových knih. Sice je tam spoustu věcí na hranicích uvěřitelnosti, ale Jeffery Deaver psát umí a udržuje čtenáře v napětí.

Faila
Faila
18.11.2022 5 z 5

Tak takhle u vytržení už jsem dlouho z žádné knihy nebyla. Deavera a bručouna Rhyma mám ráda, ale ještě nikdy jsem jejich příběh tak neprožívala jako teď. Připitomělé a příliš podivné zvraty nemám ráda, ale tady mi nějak zapadaly a dávaly smysl. Hmyzoun mě nesmírně bavil a Prázdné křeslo určitě patří k tomu nej, co jsem v poslední době četla (poslouchala).

Booky84
Booky84
15.10.2022 4 z 5

Tentokrát jsem se nemohla hned začíst (řekla bych, že mi trochu vadilo to psaní o hmyzu – hlavně těch sršňů bylo opravdu dost), ale pak to byla jízda. Autor opět skvělý. Vraha ani motiv jsem nevytušila ani náhodou – všechny moje teorie autor rozmetal. Těším se na další díl a snad bude v knihovně brzy k dispozici.

gambinka87
gambinka87
01.09.2022 4 z 5

Skvělá detektivka, "přečteno" jako audiokniha s načtením od Jana Vondráčka. Autor je navýsost drzý, rozuzlení je az neuvěřitelné a na co vse Rhyme umí přijít, bez komentáře:-D

Dédečko75
Dédečko75
20.08.2022 5 z 5

Velmi návykové téma