Krvavé léto

Krvavé léto https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266976/bmid_krvave-leto-pripady-kralovskeho-sou-266976.jpg 4 90 27

Případy královského soudce Melichara. Autor mnoha úspěšných románů nově v Nakladatelství BRÁNA. Děj historické detektivky se odehrává bezprostředně po olomoucké vraždě posledního přemyslovského krále Václava III., v období plném zvůle, násilí a nejrůznějších kriminálních činů. Hlavním hrdinou je královský soudce vladyka Melichar z Roupova, stárnoucí šlechtic, který už dávno ztratil někdejší ctižádost a rozhodnost. Nevyjasněné okolnosti královy smrti, kterou nedokáže vyšetřit, ho staví do nepříznivého světla před novým panovníkem, Václavovým švagrem Jindřichem Korutanským. Vladyka Melichar raději odchází z Prahy na svou tvrz Roupov, kde se jeho životní situace ještě více zkomplikuje. Jeho manželka trpí podivnou chorobou a tamní kaplan Zachariáš rozšiřuje, že je posedlá ďáblem. Kromě toho jedné noci kdosi vypálí sousední tvrz a pobije celou rodinu jejího majitele Viléma z Jelení. Zachrání se jen jeho malý syn Ješek a královský sudí Melichar se mu po delším váhání rozhodne pomoci a objasnit pozadí celého případu...... celý text

Přidat komentář

Gandalff007
08.04.2024 2 z 5

Honza Bauer to umí i líp. Přesto jsem se nenudil a dočetl vcelku spokojen. Líbila se mi hlavně postava Zachariáše, který mi trochu připomínal postavy z knih britské středověké fantastiky.

martineknatasa
24.08.2023 5 z 5

Mně se kniha líbila a dobře se četla. Oddychové čtení, přesně se hodí na dovolenou.


jpatr
17.05.2023 3 z 5

Podle mne docela dobré. Občas mne kaplan lezl na nervy, ale tenkrát to tak asi bylo.

kalache
14.09.2022 3 z 5

...slova plynou a a vše směřuje k očekávanému konci.Muž jménem Krysák nemůže být kladná postava,což?...

sabouš
23.07.2022 5 z 5

Čtenářsky nenáročný historický příběh s ústřední postavou královského soudce Melichara, která mi byla velice sympatická. Krásně na mě dýchla středověká atmosféra. Za mě skvělé pohodové čtení z období středověku.

jprst
30.11.2020 2 z 5

Sáhl jsem po historické detektivce, ale místo ní jsem nahmátl takový nijaký a místy i dost nudný příběh, pro který bych i ohodnocení jako průměrný považoval za přehnané. Jako by si autor řekl, že je na čase zase něco napsat a jediným zadáním byl patřičný počet stránek. Nemám ve zvyku odstřelit sérii hned po prvním dílu, takže zkusím ještě jeden a...uvidím?

moudivlacek
11.10.2020 3 z 5

Je to hezký příběh z dob po vraždě českého krále Václava III. Jelikož v Čechách zavládne chaos, snaží se ho lapkové a pobudové využít ve vlastní prospěch, a ti nepocházejí jen z chudé vrstvy. Královský soudce Melichar sice našel vraha krále, ale nezná motiv, Václavův švagr a budoucí král mu dá najevo nelibost. Melichar odjíždí na svou tvrz Roupov. Místo klidu ale vyšetřuje žhářství a vraždy na okolních tvrzích. Melichara jsem si celkem oblíbila, má svoje mouchy jako každý z nás, dělá i chyby. Ale nejvíc jsem si u něj cenila toho, že se nikdy nad nikým nepovyšoval.
Každopádně, co mě hodně naštvalo, byla spousta pravopisných chyb. Očekávala bych, že to někdo před tiskem knihy kontroluje. Ale bohužel, zde to poznat moc není. Proto dávám o hvězdičku méně.

hanzmb
25.06.2020 3 z 5

Nevím, zda toto dílo snese název historická detektivka. Abych neurazil ty naše autory, kteří se o ni snaží. Ale i třeba rychtáře Protivu. Tohle je jednoduché dobrodružné vyprávění, zasazené do doby smrti Václava III. , aby to bylo čtenářsky zajímavé. Nečekejte nějaké nároky na mozkovou činnost. Vše se vyřeší samo a soudce to zvládne během opíjení a milování s komornou, aniž by naznačil své duševní pochody. Asi ani žádné nebyly. Nebýt toho opíjení a sexu, bylo by to dobré čtení pro 10+. Spousta nelogičností a jejich vyhledávání (počínaje již zmiňovaným vyléčením z epilepsie) může být zajímavým zpestřením četby. Jsem zvyklý dávat i 2. šanci, tak se nechám překvapit u dalšího dílu.

babystar
29.12.2019 4 z 5

Historická detektivka z doby po vraždě Václava III., kdy všeobecného chaosu v království bez krále využívali ziskuchtiví jedinci. Neúplatný soudce Melichar sice svým důvtipem zločince odhalil, ale sám se přesvědčil, že platí "Co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi". Kdo má peníze a dobré společenské postavení, na toho šibenice nečeká.

rlupinek
02.11.2019 4 z 5

Středověká pohodovka, pohltila mě atmosféra, motiv na tehdejší poměry více než pochopitelný. Co se ale mně osobně líbilo, bylo hříšné počínání soudce Melichara, který se projevil jako normální chlap se svými pudy a potřebami.

zahradnice18
22.08.2019 3 z 5

Průměrná historická detektivka na dva dny. Četla se dobře, ale neoslnila.

jarin58
08.02.2018 3 z 5

Odpočinkové čtení,předvídatelný konec.Případy s Jakubem Protivou se mi zdají lepší.

Danuše7
18.07.2017 4 z 5

tentokrát jsem tušila vrahy dříve než přišlo rozuzlení. kniha se mi líbila, jen bych místy zkrátila popis.

Art82
29.06.2017 3 z 5

Docela nuda uvidíme, co ukáže další díl.

TeaPeter
23.04.2017 3 z 5

Bylo to takové příjemné nenáročné čtení na víkend. Nechce se mi věřit, že tu knihu psal ten samý autor jako příběhy dvojice Protiva&Blasius. Nápad na zápletku nebyl špatný, ale na můj vkus z toho trčelo mnoho slepých konců. A s tou epilepsií... nemyslím, že by mohla jen tak zmizet, zejména u takto těžkého případu - možná konzultace s odborníkem by nebyla na škodu. Uvidíme jak budou vypadat další díly série. Zatím jen tři hvězdičky a spíše slabší.

ivoiro
25.02.2017 4 z 5

Hodnotím jako příjemné, nenáročné, oddechové čtení.

Ulala
11.02.2017 4 z 5

Krvavé léto je docela dobrým detektivní příběhem, ale autor mně nenadchl. Případ se mi jeví trochu chaoticky, popisy některých míst převažují nad zápletkou. Je to však pouze můj názor, mám jiný vkus. Většině čtenářů se kniha, jak je vidět, líbí. Mrzí mně však, že nakladatelství, které tuto knihu vydalo jako svou 919 publikací, připouští tolik chyb v textu. Většinou chyby v textu ani neregistrují, protože když vypadne písmenko jednou nebo dvakrát, konstatuji, že chyby dělá každý. Ale tolik ne jednu knihu........

jindrich7442
30.01.2017 5 z 5

Jako začátečník mezi Bauerovou tvorbou mohu s jistotou říci, že si ve mně autor definitivně získal čtenáře, který se nebude ostýchat sáhnout po jeho knihách.

Zdenda20
30.12.2016 4 z 5

Osobně se mě kniha líbila i když hlavní postava není úplně kladná. Líbil se mi nepolepšitelný kaplan . Doporučuji všem, kdo nehledají jen negativa a chtějí se bavit u historické detektivky .

Galadwen
16.12.2016 2 z 5

Vážně bych si přála, aby už někdo napsal českou historickou detektivku, kde by zápletka nebyla klišózní a od první minuty předvídatelná, text jako nastavovaná kaše a vystupující osoby duchovní se nechovaly jako pověrčivé svíčkové báby. Tahle kniha to tedy rozhodně není. Začátek s olomouckou vraždou je absolutně nadbytečný a nedořešený, zbytek viz výše. Korunu tomu nasazuje redakční práce, či spíše její neexistence (kouzelné překlepy - nad postelí byla nebesa, aby do ní napadal hmyz, obličej měl návštěvník zborcený potem... zkrátka to, co word neodchytne). Jinak dost velká nuda.