Usměvavý muž

Usměvavý muž https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/214933/bmid_usmevavy-muz-214933.jpg 4 358 64

Nastal čas, aby komisař Wallander skončil u policie? Další temná záhada z bestsellerové série. Poté co komisař Kurt Wallander při výkonu služby zabije člověka, propadne se do alkoholem poháněné deprese. Během dlouhých, osamělých procházek po dánském pobřeží dospěl k rozhodnutí, že jeho čas u policie je u konce. Vyhledá ho však starý přítel a požádá ho o pomoc při vyšetřování podezřelé smrti jeho otce. Kurt o tom nechce ani slyšet a chystá se podat výpověď. Záhy však zjistí, že onoho přítele nalezli zastřeleného. Okamžitě změní rozhodnutí a vrátí se do práce, aby vyšetřil případ dvojnásobné vraždy. Postupně odkrývá spletitou síť podvodů a za tím vším tuší věčně usměvavou tvář. Má to všechno nějakou souvislost? Ale zatímco se Wallander vydal na stopu vrahovi, někdo je na stopě Wallanderovi... celý text

Přidat komentář
mila2411
mila2411
30.10.2023 4 z 5

Díl č. IV. Je to trošku jiné. Už ten začátek (viz. popis), pak tokové pomalejší, více osobní, méně podezřelých, málo mrtvých (bylo a bude hůř). Od začátku je to hodně mezi hlavním záporákem a Wallanderem a i takto to funguje na výbornou.

Majto
Majto
26.06.2023 4 z 5

Áno, áno, áno. Kniha je v niečom zdĺhavá, autor sa dosť zaoberá vnútorným svetom hlavnej postavy aj detailami vyšetrovania a mŕtvolami to tu nekypí. Našťastie. Hlavnú chybičku krásy vidím paradoxne v akčnom závere. No aj tak som si čas trávený s touto knihou užil. S každou ďalšou knihou sa mi autorov štýl rozprávania páči stále viac.


KajaProchy
KajaProchy
15.06.2023 4 z 5

Pro mě zatím slabší díl ze série, ale bavil mě. Trochu mi přišlo nudné, že už na začátku víme, kdo je pachatel, jen se hledá jak a proč.
Jinak mě baví reálnost knih, Wallender je obyčejný člověk, má chyby a dělá kraviny. Líbilo se mi zapojení policistky v mužském týmu, snad bude Ann i v dalších dílech.
Knihy jsou někdy pomalejší, ale vždycky mam chuť je dočíst. Takže jdu na další.

ArwenAragorn
ArwenAragorn
10.12.2022 5 z 5

81%

Další knížka s komisařem Wallanderem, kterou čtu podruhé a opět jsem mimořádně spokojená, jedná se o inteligentně napsanou detektivku. Komisař se vrací po dlouhé době depresí ze zastřelení člověka zpátky k policii. Autor dokáže udržet pozornost a napětí příběhu i ve chvílích, kdy se nic moc neděje a rozplétá složité vyšetřování fingovaného automobilového neštěstí a vraždy zastřelením, přitom jsou některé postavy příběhu, samozřejmě včetně komisaře Wallandera v nebezpečí života. Závěr je akční, komisař Wallander, kterému jde opět o život bojuje sám proti vycvičeným zabijákům.
Moc se mi líbí myšlenkové pochody Kutra Wallandera během vyšetřování a odbočky do jeho soukroméno života. To příběh zároveň polidšťuje.
Knížku jasně doporučuji.

Čand@
Čand@
21.03.2022 1 z 5

Jajaj… toto bol pre mňa bohužiaľ asi najnezaujímavejší Kurtov prípad, čo som doteraz čítala. Už som si zvykla, že táto séria nebýva nabitá šialenými akčnými scénami, ani úplne nečakanými zvratmi a vždy ide viac o poctivú detektívnu prácu, ktorá býva zdĺhavá a dosť filozofická, odhalenie zločinca býva pomalé a bohato opradené myšlienkovými pochodmi hlavnej postavy. Tento diel sa mi ale vliekol extrémne pomaly a nezáživne. Nezapojiť si ho do čitateľskej výzvy, priznávam, asi by som ho ani nedočítala.

Eliškam
Eliškam
18.03.2022 3 z 5

Já vlastně ani nevím, proč Wallendera čtu. Knížky občas nejsou vůbec logické, náhoda hraje velkou roli.
A i přes to, jdu na další díl.

Kortez
Kortez
20.01.2022 4 z 5

Audiokniha namluvená Jiřím Vyorálkem.
Téma nezákonného obchodu s orgány je svým způsobem vždy vděčné téma. Celkově Wallander mě baví a vím, že budou někdy následovat i zbylé příběhy v mém audioplayeru.

kilianek
kilianek
17.10.2021 5 z 5

Nejlepší detektivky co jsem kdy četla jsou detektivky s komisařem Walanderem. Spisovatel Mankell umí nejen skvěle vymyslet složitý detektivní příběh ale umí zaujmout i životem ve Švédsku.

janina66
janina66
21.09.2021 4 z 5

Případy komisaře Wallandera si vždy ráda poslechnu jako audioknihu. Tato kniha byla dle mého názoru zatím nejlepší. Svižná a vcelku napínavá. Já byla spokojená.

Gibis
Gibis
13.05.2021 3 z 5

Já mám Wallandera ráda. Není to sice žádná divoká jízda, jen stará dobrá poctivá policejní práce, ale Wallandera ještě pořád dokáže rozložit smrt člověka, byť by to byl padouch. Lidi se tam nekrájejí na kousíčky jak na běžícím pásu a to je příjemná změna v dnešním drsném trendu thrillerů.

eliska8413
eliska8413
06.05.2021 2 z 5

Série detektivek komisaře Wallandera mají jedno společné - neuvěřitelně se vlečou. Celé kapitoly jsou plné nudných policejních postupů a Wallanderovo myšlenkových pochodů. Na vraha vlastně většinou přijde úplnou náhodou, když o něj v podstatě zakopne. Jak spojit do jednoho případu šest zápletek je mi stále záhadou. Ale úplně nejvíc mě irituje ta komisařovo plačtivost nad dnešní dobou, nad novými pořádky a jeho nostalgické povzdechy. To se mi vždy protáčejí panenky.

Leona333
Leona333
17.03.2021 4 z 5

Tuto severskou detektivku beru jako takového předskokana dnešních, severských thrilleru a kriminálek, které se dnes řadí na vrchol žebříčku čtenářského zájmu. Samozřejmě v ní hlavní postava bojuje se svými démony, jako je třeba alkohol a jiné... Každopádně v ní není ještě tolik šílených vražd a obsesní brutálnosti. Za sebe hodnotím, jako zdařilý krimi příběh.

ViolettaCh.
ViolettaCh.
01.11.2020 4 z 5

Tentokrát to nebylo po stránce dějové nic moc extra, ale oceňuju četné dramatické situace, které držely čtenáře v pozornosti.

lencin
lencin
27.09.2020 5 z 5

(SPOILER) Komisař Kurt Wallander se po víc než roční dovolené vrací do práce.
(2014)

michal0383
michal0383
31.07.2020 3 z 5

Tenhle děj mě neuchvátil tolik jako děj předchozích tří knížek. Trochu mi vadila ta nepřehlednost v ekonomických koncernech. Ale to je nejspíš moje chyba, v ekonomice jsem nikdy nebyl dobrý. Na Wallandera ale stejně nezanevřu, stále je to můj nejoblíbenější komisař severských detektivek. Docela by mě zajímalo, kolik šálků kávy Wallander za den vypije. Nebýt nočních můr atp., tak by stejně asi neusnul :-D A zamiloval jsem si myšlení a iniciativu Ann-Britt! Za mě tahle kniha dostává 3/5.

desert.fox
desert.fox
02.07.2020 3 z 5

Takhle by se to přece nestalo. Ale jak jsem psala už v komentáři k jiné autorově knize - v tom pomalém tempu se ty za vlasy přitažené zápletky dají číst.

čef
čef
13.05.2020 5 z 5

Kniha má docela dobrý spád, chronické problémy detektiva jsou zde také samozřejmě přítomny – otec, dcera, alkohol – ale již se možná blízká na lepší časy – Baiba. Se společností je Wallander také pořád nespokojen, okolo sebe vidí jen a jen zhoršování. Draví kapitalisté už nevědí coby, a tak jen neúplatný a intuicí nadaný policajt jim může trochu šlápnout do úsměvu. Líbilo se mi to.

Lumír23
Lumír23
22.03.2020 4 z 5

Kniha se mi líbila, ale měl jsem pocit, že na konci příběhu došel autorovi dech a ani on sám příběh nedokončil v tempu, které nastavil pro celou knihu. Chci číst další díly, přesto po Ruce a tomto příběhu, si nejsem jist že volím správně.

pavels36
pavels36
17.03.2020 5 z 5

Tento díl byl o mnohem lepší než psi z Rigy. Za mě doporučuji a dávám plný počet hvězd! Děkuji

Zzofinka
Zzofinka
26.01.2020 2 z 5

Tak komisař Wallander už nikdy více. Až během knížky jsem si vzpomněla, že už jsem jednu knížku s ním četla a bylo to to samé, sledovala jsem na čtečce učtená procenta a doufala, že se bude něco dít. Totálně nudný dej plný neustálých podrobnosti typu, jak si šel pro kávu. Celý případ řeší Wallander neustalymi poradami, motiv zločinu je hrozně zamotany a akce minimální. Co mi prislo už totálně směšné, byl konec, který ale neprozradím.