Francis - nová kočičí detektivka

Francis - nová kočičí detektivka https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19535/bmid_francis-nova-kocici-detektivka-utd-19535.jpg 3 19 5

Mazaný, chytrý a vtipný detektiv Francis je jakousi kocouří kombinací Sherlocka Holmese, Phila Marlowa a Jamese Bonda. Sotva vyřešil svůj první zapeklitý případ vražedné série pomateného nápravce světa, už čelí další hrůze. Tentokrát je jeho nepřekonatelné inteligence a neomylných instinktů zapotřebí v zapadlé venkovské díře, kam odjíždí se svým člověčím druhem neboli – jak ho láskyplně nazývá – „otvíračem konzerv“. To, co zpočátku vypadá jako vítaná změna prostředí, se záhy změní v krvavou odysseu. Francis se ve svém novém revíru ještě nestačí ani pořádně rozkoukat, a už objevuje první zohavenou mrtvolu. Pokud je někdo s to vyřešit tento případ točící se kolem slepých koček a zuřivých lovců, pak je to jedině Francis. Ovšem zvířecí krutost a lidské šílenství si žádají svou daň…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Francis - Felidae II , 1993


více info...

Přidat komentář

Ivushaak
28.01.2022 4 z 5

Kniha sice nemá moc dobré hodnocení, takže jsem se trošku bála. Ale nakonec mě bavila a byla čtivá. Takové nenáročné čtení.

Sharka78
20.01.2020 4 z 5

Volné pokračováni kočičí detektivky Felidae. Ta mě svého času naprosto pohltila, tato kniha už tak úplně ne. Po slibném začátku jako by docházel dech..proto ztráta jedné hvězdičky.
Přesto doporučuji všem "votvírákům" - hodně se pobaví a v mnohém poznají sebe, svoje mazlíčky, i svoji domácnost. A ostatním doporučuji také- jde o skvělé netradiční detektivky.


Stenar
30.06.2018 3 z 5

Na kočičího detektiva dolehly zlé časy. Jeho "votvírák" Gustav zahořel druhou mízou a přitáhl do společného bydlení odpornou, uječenou semetriku, která obrátí pokojný řád věcí vzhůru nohama. Navíc, aby to bylo ještě horší, nesnáší kočky, a hodlá nechat Francise vykastrovat. Nezbývá, než vztyčit hlavu a s hrdostí emigrovat z útulného domova do divočiny. Bohužel se záměr nevyvíjí valně - milý Francis končí spláchnutý přívalovým deštěm do kanálu, kde nachází podivné bratrstvo slepých koček, žijící zde v dobrovolném vyhnanství. Po menším nedorozumění zahrnujícím jednoho mrtvého otrapu, je jimi angažován, aby vypátral úkryt legendárního vraha zvaného Šílený Hugo nebo Temný rytíř, který svým řáděním působí Bratrstvu značné ztráty. Žel, nic nejde podle plánu, a třebaže Francis nakonec úkol splní, objeví ještě mnohem víc - včetně vize vlastní smrti.

Dobrá zpráva je, že pokračování "Felidae" ještě vylepšuje styl prvního dílu. Pirinçci je především velmi dobrý stylista. Pesimistický kocour citující Schopenhauera, větší než malé množství mrtvol, bolest, bouřlivé noci a temná proroctví, vše posypané sarkastickým humorem. Hořkost i smutek ze stupidních, rádoby ekologických lidských experimentů přinášejících jen utrpení, je nejsilnější motiv "Francise", a funguje výborně. Naneštěstí, tím to končí. Zatímco "Felidae" mělo jasnou, v rámci svého světa logickou dějovou linku, "Francis" se ve druhé třetině úplně hroutí. Kočičí detektiv nevyšetřuje, pouze je událostmi a autorem vláčen k závěru, kde už nefunguje nic, hlavně pak psychologie postav. Některé prvky navíc působí přitaženě za vlasy i ve srovnání s počítačovým expertem Pascalem z jedničky.

Nemohu se zbavit dojmu, že "Francis" je typickou ukázkou toho, co se stane, když začínající autor napíše bestseller, na který není připraven, a pod tlakem fanoušků i závratě z úspěchu se vrhne na pokračování. Kdyby jen Akif Pirinçci počkal. Kdyby jen postupoval chladnokrevněji. Kdyby... Přesto jde stále o zejména stylisticky zajímavé, napínavé a netradičně pojaté čtení. A pořád platí, že bych moc rád věděl, jak pokračovalo v dalších, česky nevydaných dílech.

Maanna
20.11.2017 2 z 5

Tohle bylo celé takové strašně křečovité - aby to bylo za každou cenu vtipné a originální a plné překvapení, ale ta autorova snaha z toho koukala všemi směry. Navíc se do toho ještě plete snaha řešit závažné ekologické téma, které je opět prezentováno těžko uvěřitelným stylem. Navíc příběh trochu postrádal logiku - byť se to autor pokusil nějak vysvětlit, moc uvěřitelně to v daném kontextu nepůsobilo . Při zachování základní logiky by prostě Francis kontakt s pachatelem hrůzyplných činů nemohl přežít. Přelouskat tuhle knihu bylo místy trochu utrpení...

martina.bella
25.02.2017 2 z 5

Toto už nějak nebylo ono :-( Po skvělé Felidae jsem měla velká očekávání, ale zde mě zklamal už začátek… takový povrchní, chtěný, křečovitý, "hlavně aby to znělo vtipně"… jako by ty dvě knihy psal jiný autor!

Štítky knihy

kočky kočičí příběhy

Autorovy další knížky

Akif Pirincci
turecká, 1959
2012  68%Francis - nová kočičí detektivka
2005  80%Felidae

Kniha Francis - nová kočičí detektivka je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce19x
Chystám se číst8x
dalších seznamech1x