Vražda v zapadlé uličce

Vražda v zapadlé uličce https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42785/bmid_vrazda-v-zapadle-ulicce-va0-42785.jpg 4 81 19

V jedné z torontských temných uliček leží ve sněhu tělo mrtvé ženy. Případ je zpočátku vyšetřován jako náhodná smrt prostitutky, ale mladý detektiv William Murdoch dochází k přesvědčení, že mladá žena se stala obětí krutého zločinu. Jenže případ se nečekaně komplikuje a složit jednotlivé dílky této vražedné skládačky není snadné. Murdoch díky svému důvtipu postupně odhaluje celý ďábelský plán surového mordu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Jota
Originální název:

Except the Dying , 2008


více info...

Přidat komentář

Hermiona419
06.05.2020 5 z 5

Moc dobře se mi četla, akorát ten konec byl trochu zvláštní. Jinak skvělá oddechová kniha.

EvaEma
27.11.2019 4 z 5

Velmi odpočinkové čtení.


Šungitka
27.02.2019 3 z 5

Jsou to pohodové detektivky, ale je to úplně jiný Murdoch, než v televizním seriálu. Ten televizní je mi mnohem bližší. Možná, kdybych to nesrovnávala, že by to bylo lepší...

1825
09.02.2019

.Prosim, kdyby mel nekdo knihu k prodeji, tak rada odkoupim :-). Moc dekuji!! Chybi mi jen tento dil k doplneni serie

Mrňous1
13.10.2018 4 z 5

Kniha se dobře čte, ale měla jsem před očima stále postavy ze seriálu a už jsem se hůř ztotožňovala s jejich knižními předlohami.

tygřík2
20.09.2017 4 z 5

Příjemná detektivní série. Ale seriál jí inspirovaný ji ve všech ohledech předčil.

Selinute
19.09.2017 5 z 5

Skvělé překvapení...
Moje první setkání s detektivem Murdochem bylo nečekaně příjemné. Sympatický detektiv, tak trochu snílek, si mě okamžitě získal. A tak jsem se nechala spolu s ním pozvolna unášet ponurou atmosférou zasněžených torontských uliček viktoriánské doby a pátrat po vrahovi mladé služebné nalezené v jedné z nich. Že vraha zřejmě, stejně jako já, brzy odhalíte, to knize nijak neubírá ani na poutavosti a napětí, ani na příjemném pocitu ze čtení. Máte-li rádi klasické detektivky, u kterých si chcete spíše odpočinout, tak toto je ta správná volba.
Mě knížka doslova chytla za srdíčko. Úžasná doba, prostředí i hlavní protagonisté... těším se brzy na pokračování...

kika 13
07.09.2016 4 z 5

Mělo to dobrý spád.

levandule007
31.03.2016 5 z 5

Moc dobře se čte.

pavla9879
21.09.2015 4 z 5

Kniha je moc dobře napsaná, bohužel jsem před ní viděla seriál, takže mi postavy v knize byly méně sympatické než ty seriálové. Přirostl mi k srdci tichý a slušný stydlín, kdežto v knkze je kouřící a sprostě nadávající hromotluk :D Ale když se na knihu podívám jako na úplně nový příběh, moc se mi líbí.

Rade
06.05.2015 4 z 5

Z celé série o detektivu Murdochovi jsem četla jen tento první díl, pak Dítě noci (5.) a Neřesti mé krve (6.). Vzhledem k tomu, že knížky sledují i soukromý život Wiliama, asi je nutno číst postupně.
Čtivé, dobře napsané, nejde jen o detektivní příběhy, ale i o mezilidské vztahy a povedený popis tehdejších poměrů, ale... Chyba asi byla, že jsem viděla předem valnou část seriálu, který byl prostě pojat jinak, včetně postav, a který se mi dost líbil. Nejvíc mě asi zklamal rozdíl v pojetí postavy dr.Julie Odgenové ve filmu a v knize (tedy v pozdějších dílech). Slabší 4*.

krizek
07.11.2014 4 z 5

Moji chybou je, že jsem seriál shlédla dříve, než našla v knihkupectví knihu... Jak se dá očekávat - veliké zklamání, vždyť mezi seriálem a knihou nesedí typologie a charakteristiky hlavních postav, to mi přijde trochu hodně mimo mísu. Ale pravdou je, že kniha je moc dobře napsaná, čtivá a přehledná. Jdu si koupit další díl! :)

Pavlnka
01.10.2014 5 z 5

Zajímavá kniha, od které se nešlo odtrhnout. už se těším na další díly. Seriál nesleduji, takže nemám s čím srovnávat, ale uvažuji, že skouknu.

kacka29
16.12.2013 3 z 5

Nebyla to špatná detektivka, ale jelikož mám moc ráda seriál (a sledovala jsem ho před tím, než jsem si knihu přečetla) zklamal mě popis mých oblíbených postav. Neuvěřitelně mě drásalo, že Murdoch nosí knír, Crabtree má ženu a děti...

Evik30
17.10.2013

První díl Murdocha mě příliš nezaujal, ale přečíst se dal. Nebyl špatný, ale dost jednoduchý. Jsem spíše na trochu rozvinutější děje. Nemám ráda příliš násilí, ale pokud se v průběhu knihy nic neděje tak mě to po chvíli začne nudit. Druhé knihy už jsou propracovanější a čtou se lépe.

Marika Vanova
10.01.2013 4 z 5

Pěkně se to četlo, dobrá detektivka,( bylo mi z těch mrazivých kanadských nocí trochu zima), ale přece jen tomu něco chybělo do dokonalosti.

reykjavik
05.03.2012 4 z 5

Napínavá detektivka, která mě celkem bavila.
Nebyla moc zdlouhavá ani nijak těžká.
Možná by to chtělo trochu originality.

pet-kyval
25.07.2011 4 z 5

[073/11] Seriál jsem si velmi oblíbila. Je zajímavé, že dobové detektivky mají většinou i kvalitní filmové a nebo seriálové zpracování a nemyslím si, že je to jen charismatickým vyšetřovatelem. Doba bez forenzní vědy byla a je pro nás inspirativní a řešit zločiny bylo a je daleko složitější. Člověk musí dát důraz na svou intuici a logický úsudek, což detektivky moderní doby vlastně nepotřebují. Na druhou stranu i zločiny 21. století mají něco do sebe a jejich pojetí je minimálně funkční v podobě jednoduchého odreagování se bez většího užívání šedých mozkových buněk.

Na jednu stranu jsem se na literárního Murdocha docela i těšila, na stranu druhou i obávala. Ve finále ale prohlašuji, že si to udrželo úroveň jak ve vizuální sféře tak v té, kde se nachází pouze lidská představivost. Docela jsem i ráda, že jsem nejdříve viděla seriál, protože bych si nejspíše přesně nedokázala představit vzezření kanadského města konce devatenáctého století.

Někdo nejspíše řekne, že co se doby týče, nejedná se o žádnou originalitu a jediné nové je snad jen a pouze prostředí. Je ovšem pravda, že to tak docela tradiční kostra není, protože literární Murdoch sice má svou pravou ruku, ale tento policista je ve většině textu neviditelný a mluví se o něm jen v minulém čase, kdy ho detektiv pověřil nějakým úkolem, který přinesl nové poznatky. Takovým maličkým rádcem je naopak manželský pár, u kterých hrdina bydlí a jejich funkci právě v seriálu převzal populární Crabtree alias Watson. Tím by se mohlo všem kdo viděli pouze hraného Mudrocha zdát, že je příběh daleko více stereotypní, než je doopravdy.

Ve výsledku je to myslím skvělá detektivka. Na vyústění vyšetřování jsem už dávno zapomněla, takže jsem si užila celý příběh tak jako bych se s ním seznamovala poprvé. Vraha jsem odhalila, ale nebylo to proto, že bych se rozpomenula, ale čistě z dedukce. Příběh je tedy napsán opravdu kvalitně a autorka vůbec nemá nutnost zapomínat sdělit jednotlivé indicie jen proto, aby si (jakože) zachovala tvář geniality a ze čtenáře udělala idiota a ještě se pokusila šokovat ,,neuvěřitelným“ závěrem. To prostě dělají jen autoři zbabělí a mezi ně paní Jennings nepatří.

sreiser
04.02.2011 4 z 5

Viděl jsem jeden díl seriálu a ačkoliv se to moc často nestává, televizní zpracování mě zaujalo více než kniha. Možná to bylo tím, že jsem knihu četl dost přerušovaně, ale špatně jsem se orientoval v postavách i v tom, kdo je s kým v jakém vztahu, a občas i v časové souslednosti děje, neboť se tam vždy prolínal skutečný děj se vzpomínkami a představami. Zvláštní je, že přes všechny výhrady na mě kniha hlavně svou atmosférou zapůsobila spíše kladně.

Štítky knihy

drogy vraždy detektivní a krimi romány prostituce zfilmováno – TV seriál

Autorovy další knížky

Maureen Jennings
anglická, 1939
2010  77%Vražda v zapadlé uličce
2010  84%Dračí kniha
2011  82%Dítě noci
2010  84%Konstáblova smrt
2011  79%Odvažte psy

Kniha Vražda v zapadlé uličce je v

Přečtených118x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce87x
Chystám se číst23x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x