Odvažte psy

Odvažte psy https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78061/odvazte-psy-78061.jpg 4 34 4

Děj ,,nejtemnějšího a nejsložitějšího z případů detektiva Murdocha“ se začíná odvíjet v srpnu roku 1895, dvaadvacet let poté, co William Murdoch a jeho sestra utekli před svým krutým otcem, tyranem a alkoholikem. Oba sourozenci také viní svého otce z toho, že způsobil smrt jejich matky. Murdoch, nyní detektiv policejní stanice číslo 4 v Torontu, se znovu setkává se svým otcem, jenž je vězněn na oddělení pro ty, kdo čekají na vykonání trestu smrti. Harry Murdoch byl odsouzen za vraždu Johna Delaneyho, ke které se však nepřiznal, a stále trvá na tom, že byl falešně obviněn. V zoufalé snaze zachránit si život požádá svého syna, aby mu pomohl prokázat jeho nevinu. Ačkoliv se s Delaneym účastnil psích zápasů, není s to vysvětlit, proč ho našli opilého a omámeného vedle Delaneyho zkrvavené mrtvoly. Dokáže si vzpomenout jen na to, že v sázce na psí zápas prohrál s Delaneym soustu peněz. Mladý Murdoch se zmítá mezi stále živými vzpomínkami na hrůzu, kterou ho otec naplňoval v dětství, a mezi možností pomoci otci a zachránit ho tak před oprátkou. Potom se však dozví o dopise, jenž možná skrývá pravdu o otcově minulosti a o okolnostech smrti Mudrochovy matky. Komu a čemu má věřit? Je jen jediná cesta – zjistit, zda je jeho otec skutečně vrahem. Datum vykonání rozsudku se však neúprosně blíží…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Jota
Originální název:

Let loose the dogs , 2000


více info...

Přidat komentář

Hermiona419
25.06.2020 5 z 5

Opět velmi skvělá a oddechová kniha,která mě udržela v napětí až do konce :-) Doporučuji!!!

Vlastina67
15.06.2016 3 z 5

Asi jsem moc ovlivněná seriálem, který miluji, a tak mě knížka moc nenadchla. Kdyby se mi dostala do ruky dřív, než jsem viděla televizní zpracování, tak by to třeba bylo obráceně :-)


Pavlnka
05.09.2015 4 z 5

Takové poklidné a zajímavé čtení :-D. Mám autorku ráda, kvůli informacím z minulosti.

pet-kyval
27.08.2011 4 z 5

[090/11] Dalo by se snad i říci, že to je taková hlubší sonda do Murdochovy duše a minulosti. Záchrana jeho otce před trestem smrti donutila autorku k razantnímu kroku nás blíže obeznámit s osudem talentovaného detektiva. Jeho dětství, jeho příbuzní, jeho dlouhá pouť za „dnešním“ životem ovlivněná vztahem s nenáviděným zploditelem.

Když se nad tím tak hlouběji zamyslím, kroky tohoto muže pronásleduje celý život smrt. Matka, bratr, snoubenka a sestra, možná i jediná teta. Je to tvrdý život, když jeho velkou část nosíte na paži uvázanou černou stuhu truchlení a období smutku a zrovna když vás nějaké štěstí potká, objeví se spolu s ním i smůla. Ale to je prostě osud tohoto charakteru a on se s tím alespoň částečně je schopen vypořádat. Stále vzpomíná a minulé ho pronásleduje, ale umí se ovládat.

Vývoj charakteru je znát i v návycích. Co se tak pamatuji, v prvních knihách byl prezentován jako abstinent. Tuto cestu si zvolil kvůli své snoubence, ale hned na začátku této knihy s pitím nemá problém. Je to jen pár piv a nějaký ten tvrdší líh na zahřátí, ale i tak… Škoda jen, že se o tom autorka nezmínila. Na druhou stranu se ale spisovatelka snaží každou knihu stavět na samostatnosti, aby i čtenář, který se neseznámil s předešlými díly, nepřicházel o orientaci a neztrácel se v domácích charakterech. I když se snaží věnovat rekapitulačním bodům co nejméně a přitom dostatečně pro nezasvěcené, číst stále znovu o mrtvé snoubence, tulením kabátu, manželovi bytné trpícím tuberkulózou a o protivném policejním nadřízeném je, přiznejme si to, trošku znavující. Ale budiž.

Co mě docela zvedlo ze židle a s čím jsem nepočítala bylo další rozvíjení se vztahu mezi Murdochem a Enid. To, že chlapec je jiný než jak ho „znám“ ze seriálu, na to jsem si zvykla a ani jsem v nic jiného nedoufala, ale Enid? Nebudu to více rozvíjet, ale přiznávám, že jsem byla velmi pozitivně překvapena, protože na obrazovce mi byla neuvěřitelně nesympatická, což se o její literární předloze říci nedá.

Celkově na mě tento Murdoch zapůsobil asi nejzajímavěji. Je to hlavně díky hlubší výpravě do Mudrochovy minulosti, ne ani tak do mysli. Navíc, zápletka byla poměrně náročná na orientaci a vodítka skoro žádná neexistovala. Když si dá ovšem člověk dvě a dvě k sobě, ví kdo je vrah hned při jeho nástupu na scénu.