Dračí kniha

Dračí kniha https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45102/mid_draci-kniha-R6U-45102.jpg 4 50 5

Literární předloha známého televizního seriálu Případy detektiva Murdocha. Poklidné a horké červencové ráno roku 1895 naruší na policejní stanici číslo čtyři návštěva dvou vyděšených chlapců, kteří přijdou oznámit, že jejich nevlastní matka je mrtvá. I když se zprvu zdá, že šlo o úmrtí vlivem alkoholu, precizní pitevní zpráva doktorky Ogdenové ukáže něco jiného. Navíc se později zjistí, že zavražděná žena se kdysi neživila jen jako porodní bába, ale rovněž nelegálně pomáhala dívkám a ženám z různých vrstev společnosti, které se chtěly zbavit plodu hříšné lásky. Když je o několik dní později brutálně ubodán třináctiletý chlapec, nevlastní syn první oběti, celý případ se nečekaně komplikuje. Rozuzlení případu přinese překvapení a některé otázky zůstanou nezodpovězeny. Dračí kniha je druhý detektivní román Maureen Jenningsové a druhý případ detektiva Murdocha. Neradostný příběh o smrti a vydírání se odehrává v atraktivních kulisách Toronta na konci 19. století a přivádí hrdiny příběhu do rozmanitých sociálních prostředí. Maureen Jenningsová, rodačka z anglického Birminghamu, žije od svých sedmnácti let v Kanadě. Po několika letech, kdy učila angličtinu, se dnes věnovala své původní profesi psychoterapeutky. V současnosti se naplno věnuje psaní. Má na svém kontě několik románů s hlavním hrdinou detektivem Murdochem. Na další setkání s detektivem Mudrochem se můžete těšit v dílech Vražda v zapadlé uličce a Konstáblova smrt (připravujeme k vydání na listopad).... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Jota
Originální název:

Under the Dragon's Tail , 2008


více info...

Přidat komentář

Hermiona419
12.05.2020 5 z 5

Tuhle knihu jsem si prostě zamilovala! Měla pěknou detektivní zápletku a skvělý konec❤️

Atanone
12.09.2017 4 z 5

nějak mi trvalo,než jsem se začetla. Možná tam té špíny (všeobecně) bylo příliš a zkraje bylo těch dějových linií trochu moc. V druhé polovině se to otočilo,jako by se hlavní postavy začaly konečně chovat jako lidé (v pozitivním i negativním smyslu). Každopádně od poloviny se mi už kniha četla sama a klidně mohla být o nějakou kapitolu delší. Pobavilo mě,že jsem "neuhodla" vraha,protože jsem nevěřila,že by to bylo až tak jednoduché. Bylo.


Pavlnka
09.07.2015 4 z 5

Moc pěkná odpočinková kniha.

Evik30
17.10.2013

Tahle kniha se mi líbila víc než ta první. Je propracovanější a lépe se čte. Už se těším na další díly.

pet-kyval
30.07.2011 4 z 5

[076/11] Vypadá to, že se autorka bude jenom zlepšovat. Postupně postavy dotvoří do charakteristické geniality a zločiny se stanou ještě promyšlenější. Vypadá to tak a dokonce tomu i věřím, protože mě její detektivky čím dál tím více baví a zajímají. Že by další velká žena tohoto žánru?

Když nastal epilog a okolo Murdocha se rozpoutala jemně žárlivá slepičárna, neudržela jsem se potutelnému smíchu. Byl to ten druh zakončení, které navnadí čtenáře na další příběh ze života na nově zbudované policejní stanici a jednoho z prvních detektivů pracujících pro stát.

V případě, že budu srovnávat první a druhou knihu je vidět o něco více prostoru svěřeného seržantu Crabtreemu a daleko méně věnovanému bytné a jejímu manželovi. Objevují se první ženské postavy, které později budou válčit o hrdinovu pozornost a přízeň - někdy s větším, jindy s menším úspěchem. Trošku mě jen mrzí nepatrná zmínka o doktorce Ogdenové, ale to se snad v dalších knihách změní. Tedy snad… určitě.

Tentokrát jsem vyřešila zločiny tak na 80% procent. U druhé části bylo jakési tušení, ale neměla jsem dostatek vlastních důkazů, takže se úplně po rameni poplácat nemohu, ale i tak jsem navýsost spokojená. Kvalita textu je vysoká, dialogy jsou stručné, ale přitom naprosto efektivní a dostačující a sprosté výrazy nijak diskuze nenarušují. Máme možnost nahlédnout do detektivových myšlenek a i do myšlenek ostatních postav a přitom máme prostor si udělat i vlastní úsudek bez zbytečného mlžení. Je docela zajímavé pozorovat tak odlišné charakteristické projevy Murdocha literárního a toho televizního.

Prozatím si ale netroufám dát hvězdiček pět, protože mi tam stále chybí nějaké to hlubší kouzlo. I když si myslím, že to u žádné detektivky nenajdu a tak nebudu moci dát pět hvězd nikdy. I když… kdo ví?