Zázrak svaté Winifredy

Zázrak svaté Winifredy https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43182/bmid_zazrak-svate-winifredy-Wbm-43182.jpeg 4 252 72

Jeden z případů středověkého detektiva, benediktinského mnicha Cadfaela, začíná v den, kdy Robert, převor kláštera v Shrewsbury, zatouží získat ostatky velšské mučednice Winifredy – vlastnictví předmětů tak posvátných prý opatství přinese slávu.

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

A Morbid Taste for Bones , 1977


více info...

Corso
Corso
18.03.2024 3 z 5

"Ja ti Karle nevim...."
Vypocute ako audio, ale nejak extra nadseny som z toho pripadu-pribehu nebol. Postava brata Cadfaela je sympaticka, vyprava a dobrodruzstvo okolo kostialov svatej Winifredy usli, do toho vrazda odporcu dislokacie jej pozostatkov :) Len to patranie a vysetrovacie metody su, no proste na pomery stredoveku. Ak sa vinnik pod tiazou svedomia nerozhovoril sam, ani Cadfael by nic nevypatral. Je to uz skoro klasika historickych detektivok. A kedze mam kupenu aj druhu cast, dam jej sancu.
V podstate taka pohodovka napisana milou babickou :)

DodyF
DodyF
02.01.2024 5 z 5

Moc pěkná detektivka ze středověkého prostředí.


katka134
katka134
04.09.2023 4 z 5

Pohodová historická detektivka se sympatickým bratrem Cadfaelem.

Korsika
Korsika
16.08.2023 5 z 5

V této knize nenajdete žádné divoké honičky, litry krve ani psychicky narušené vrahy. Ve všech knihách od E. Peters se jedná jen o obyčejné vraždy řešené poklidným tempem 12.st., pokud jste ochotní respektovat toto tempo a ticho kláštera, stane se pro vás kniha milým potěšením. Navíc doplněným o inteligentní humor bratra Cadfaela a trochu těch ''božích'' zázraků.

stanislava9718
stanislava9718
17.05.2023

Případy bratra Gadfaela, ty nemají chybu, zvláště, když jsou z mé oblíbené historie a Anglie a Walesu. Autorka věrně popsala prostředí a chování postav v této době 1. díl Zázrak svaté Winifredy. Vrah byl dopaden zvláštním souhrou okolností. Některé díly jsou i zfilmovány a jsou také audioknihy načtené oblíbeným Pavlem Soukupem.

momo01
momo01
13.04.2023 4 z 5

Historický detektivní příběh s nádechem tajemna a poklidným tempem. Cadfael je okouzlující postava - muž, který svým zdravým rozumem a skvělým pozorovacím talentem dokáže překonat i ty nejtěžší překážky. Je tak trochu superhrdina, ale já pro tyto lidské a spravedlivé "vyšetřovatele" mám slabost.

kolacky
kolacky
02.03.2023 5 z 5

Cadfaela miluju od prvního příběhu a teď čtu celou sérii znovu, už poněkolikáté a pořád s radostí.

elizabeth_ba
elizabeth_ba
28.02.2023 5 z 5

Konečně jsem se po několikerých zhlédnutích seriálu s Derekem Jacobim (mám na csfd zařazen mezi své oblíbené) odhodlala také k přečtení. A vůbec jsem nebyla zklamaná. Některé věci se mi objasnily až při četbě, neboť příběh měl i vedlejší linie, na něž se při vizuálním zpracování nedostalo. Dnes se chystám znovu podívat i na epizodu samotnou, abych si osvěžila výslovnost velšských jmen. Myslím, že se v ní vyskytne moje oblíbená Anna Friel, jen škoda, že i v seriálu se nejednalo o uvodní epizodu (tam je první až ta druhá ;-) "Jeden mrtvý navíc"). Trochu mě zarazilo, že na rozdíl od rovněž keltského Irska, ve Welsu ženy do společenského dění a rozhodování přímo nemohly zasahovat. Asi vliv zákonů anglo-saských, i když klanová společnost té staré irské rozhodně podobná byla. S knihou za mě tedy spokojenost. Dost možná je na čase přestat se bát četby, když mě dříve nadchl seriál nebo film.

elenai
elenai
17.02.2023 3 z 5

Prostředí příběhu se mi moc zamlouvalo, bratr Cadfael je opravdu sympaťák. Začátek a konečných asi čtyřicet stran se mi líbilo hodně. Prostředek byl dost rozvláčný a detektivní zápletka byla taky slabší. Postavy dostaly přidělené škatulky, že kterých po celou dobu nevystoupily, až na převora Roberta a bratra Columbana byly tedy docela černobílé. Ženské postavy pak tvořily typické klišé - překrásné, nezdolné, silné a dokonalé. Ale jelikož je to první díl, nevzdám to a v budoucnu zkusím ještě nějaký. Jen nechápu, proč nakladatel vydal první a pak až třináctý díl. A zaujal mě taky medailonek autorky, prý měla velmi pozitivní vztah k Česku a Praze a do angličtiny překládala naše slavné autory, třeba Hrabala. Což mi přijde cool. :) 65%

Bedřich63
Bedřich63
29.01.2023 4 z 5

Tak jsem opět tady na DK objevil novou autorku a novou sérii. Pro sebe jsem si spolu s knihami série Sestra Fidelma od Petera Tremayna utvořil vlastní kategorii "Naivní historická detektivka".
Nemyslím to nijak špatně a hanlivě. Prostě ta doba byla v určitém směru o hodně jednodušší než ta dnešní a lidé měli i tomu odpovídající myšlení, vzdělání, potřeby a starosti.
Pro mě hodně odpočinkové čtení. Paní spisovatelka píše krásně. Popisy osob, prostředí, vazeb, vztahů a akcí v této knize jsou dokonalé. Zápletka také zajímavá.
Takže pro mě nově objevená série a určitě budu chtít pokračovat.
Jen těch knih je na světě tolik, že mi v pořadníku stále přibývají nové a je jasné, že nikdy nestihnu přečíst ve svém životě všechny, které bych chtěl.

kuruteku
kuruteku
22.11.2022 4 z 5

Takové poklidné, středověké a britské (protože anglické a welšské). Asi jsem čekal trochu více akce nebo trochu více rozjímání, ale bylo to tak stredostavovsky vyvážené, že neurazilo. Vlastně ani nevím, jak moc jsem se těšil či byl zklamán. A vlastně asi budu pokračovat, i když to není ani Eco, ani Vondruška, ani Niedl a ani Češka. A jinou historickou detektivku moc neznám.

milary
milary
12.11.2022 5 z 5

Kdysi jsem přečetla všechny díly a viděla celkem pěkný seriál. Ráda jsem se vrátila, tentokrát formou audioknihy. Četl ji "filmově" Pavel Soukup.

S odstupem času mi knížka nabídla kromě žánru historické detektivky (který miluju), pořád stejně báječné atmosféry, barvitého příběhu a řady živoucích postav i četné příležitosti k rozjímání nad neměnností. Toho, co chceme a toho, pomocí čeho se na to snažíme dosáhnout. A nic neposvětí mnišská kutna, ani jakékoliv jiné mimikry. Ani nezmaří. I když to tak vždycky a bezprostředně nemusí vypadat.

Mám ráda lidi, jako je bratr Cadfael Ellis Petersové. Pokorné NEvzory ctnosti s nohama na zemi a laskavým pochopením pro druhé.
Bezvadná knížka.

tereza1198
tereza1198
26.05.2022 4 z 5

Cadfael se podívá z anglického kláštera do rodné země. Nádherně popsané vztahy, krajina Walesu, boj o prestiž, kosti světice. Rychle a krásně se to čte. Už se těším na další díly.

Pááája
Pááája
08.04.2022 5 z 5

Pěkná a krátká historická detektivka. Děj plyne pěkně pomalu kupředu, ale je zajímavý a rozhodně nenudí. Líbilo se mi prohlášení mnicha Gadfaela:
"Když je nám zle, jdeme tak daleko, jak se odvážíme, a s těmi, kdo nás mají rádi, se odvážíme velmi daleko, protože jsme si jisti odpuštěním."

Hanaa
Hanaa
08.04.2022 5 z 5

Snad někdo řekne, že se děj sune jen pomalu kupředu, ale přesně to mi vyhovovalo. Spisovatelka nám pěkně popsala prostředí i chování lidí v tehdejší době a vrah byl dopaden opravdu hodně zajímavým způsobem. Pohodové, pěkné čtení

harena
harena
08.04.2022 4 z 5

Pohodová historická detektivka bez zběsilých honiček, pátrání po vrahovi probíhá s rozmyslem, a my se spolu s mnichem Gadfaelem pomalu dostáváme vrahovi na kobylku. Příjemné odpočinkové čtení, v sérii budu pokračovat.

PREBURDA
PREBURDA
09.03.2022 5 z 5

Detektivní příběhy bratra Cadfaela, jsou nenáročně, čtivé historické příběhy. Autorka těchto příběhu nejen, umí prostým způsobem vykreslit děj, postavy, okolí a hlavně hlavní postavu bratra Cadfaela. Jednoduchým pozorováním a dedukcí řeší případ a někdy i velmi lišáckým způsobem, jako právě u tohoto prvního případu. I bez potoků krve jde napsat krásné detektvní příběhy.
Knihu jsem oprášila znovu po letech, a zařadila jsem ji do ČV.

alekis
alekis
07.11.2021 5 z 5

Uvědomila jsem si, že téměř vůbec neznám příběhy bratra Cadfaela v knižní podobě, četla jsem asi jen tři.
Takže jsem začala tam, kde se to má - na začátku, a způsob psaní autorky, popisované období, postavy, děj, celkem prostě všechno, je taková potěcha, že kromě jiných knížek, které čekají na dočtení, hodlám tak trochu bokem, jako vedlejšáky, číst i tuto sérii.
Historické detektivky, to je moje, a že jich je! Ó, jaká skvělá perspektiva! Zima bude dlouhá...
:-)

Trudi806
Trudi806
03.11.2021 4 z 5

V něčem trochu rozvleklý, popisy a úvahy a tak, ale pořád je to hodně dobrá oddychovka, vykreslení středověku báječný.

hapac
hapac
07.09.2021 5 z 5

Historická detektivka, která má své místo v mé knihovně a patří k těm, ke kterým se čas od času ráda vracím.