Případ ztraceného dědictví

Lucie Pilátová

Ariana se vydává do Říma na pozvání své milované tety, která jí má odkázat svůj majetek. Cestou ale obdrží šokující zprávu – teta zemřela a navzdory lékařské zprávě to vypadá, že násilnou smrtí. Když se navíc dozví, že měla osobní ochranku a její byt je prošpikovaný štěnicemi, začne v Arianě hlodat podezření, že příčinou tetiny smrti může být právě vzácné dědictví…... celý text

Komentáře knihy Případ ztraceného dědictví

hanka_reading
09.11.2025

Kdo autorku zná, tak ví, že do svých knih promítá svá oblíbená místa. Tentokrát se pohybujeme převážně v Římě.

Ariana tam jede navštívit svou tetu. Cestou se ale dozví, že teta právě zemřela. Sice to vypadá jako nějaký zdravotní problém, ale jak se postupně ukazuje, tak jednoznačné to úplně není. Teta byla totiž velmi bohatá dáma, která vlastnila mimo jiné spoustu cenností a šperků, takže dědictví je opravdu veliké. Mohl by to tedy být důvod její smrti?

Ariana je mladá, krásná a chytrá žena. Jako správná advokátka chce zjistit pravdu. Jak se brzy dozví, kolem tety se motala ochranka a spoustu dalších lidí, kteří i jí samotné zachrání život. A na povrch pomalu vyplouvá, že dědictví je opředené rodinným tajemstvím, kterému chce Ariana přijít na kloub.

Moc mě bavilo, jak se ochranka uměla vypořádat s každou situací, nic je nezastavilo a vždycky byli na té správné straně. U Ariany jsem oceňovala její přístup, odhodlanost a cílevědomost.

Tenhle román s detektivními prvky je napínavý a plný nečekaných zvratů. Za mě je akční a děj má neskutečný spád. Objevuje se v něm více postav, ale to se dá zvládnout. Lehce se tu promítá také milostná linka. Za mě je to čtivá kniha, která vás nebude nudit.

Danago
23.10.2025

Anotace slibovala napínavý příběh o Arianě, která přijíždí do Říma převzít dědictví po milované tetě Lili. Jenže místo poklidného převzetí majetku ji čeká šok – teta je mrtvá a vše nasvědčuje tomu, že nešlo o přirozenou smrt. Když se Ariana dozví o tetině osobní ochrance, odposleších a zvláštním zájmu o triptych Santiniho obrazů, začíná rozplétat složitou síť rodinných tajemství, závistí i dávných křivd.

Na první pohled se zápletka jeví opravdu zajímavě – spojení rodinné historie, uměleckého dědictví a detektivní záhady působí slibně. Autorka čtenáře vede do minulosti rodiny, odhaluje skryté vztahy a napětí, které se táhne napříč generacemi. Ústřední linka kolem vzácného triptychu je nepochybně nejpoutavější částí příběhu.

Přesto jsem měla z knihy poněkud rozporuplné pocity. Děj je často zahlcen množstvím postav a vedlejších motivů, které odvádějí pozornost od hlavní zápletky. Pátrání se místy zbytečně zpomaluje a některé informace působí spíše jako výplň než jako součást napětí. Styl psaní mi připadal trochu zvláštní – ze začátku jsem se do něj dokázala ponořit, ale později se mi kniha četla stále hůře.

Závěrečné rozuzlení přináší odpovědi na otázky kolem triptychu i rodinných tajemství, ale dojem zůstává spíše průměrný. „Případ ztraceného dědictví“ je směsicí detektivky a rodinného románu s dávkou tajemství, která zaujme milovníky spletitých zápletek, ale pro mě osobně je děj příliš zdlouhavý a pomalý.
Zajímavý nápad, ale komplikované zpracování.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Lucie Pilátová také napsal(a)

Lucie Pilátová
česká, 1966