Případ pro exorcistu

Případ pro exorcistu https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478136/bmid_pripad-pro-exorcistu-tZ1-478136.jpg 4 321 88

Druhé, revidované vydání prvního případu Marie Výrové Pouhých deset let a pět knih stačilo k tomu, aby se komisařka Výrová stala jednou z nejpopulárnějších postav současné české detektivky. V kostele ve Štěpánově nedaleko Olomouce je nalezeno tělo mladé ženy, které vzbuzuje dojem, že se stala obětí podivného rituálu. Komisařka Výrová se v rámci rozplétání záhady, do níž jsou zapleteni místní kněz, záletný ornitolog a vyšinutý pseudoznalec náboženských sekt, pohybuje mezi typickou hanáckou vesnicí, zalidněnou svéráznými postavami, a olomouckou univerzitou. Mezitím mrtví přibývají, zatímco podezřelých neubývá… Případ pro exorcistu naplňuje všechny znaky dobře napsané detektivky: bizarní vražda, napínavé pátrání, dramatické zvraty, zdařile dávkovaný humor, věrohodně vykreslené prostředí i postavy a především sympatický tým detektivů. Úspěšnou seriálovou adaptaci natočila podle scénáře Petra Jarchovského Česká televize. V režii Jana Hřebejka se hlavní role zhostila Klára Melíšková.... celý text

Přidat komentář

kkouzlo
10.04.2024 3 z 5

Viděla jsem minisérii v televizi, ale stejně si děj nepamatovala. Za mě celkem příjemná česká detektivka.

klaraj093
02.04.2024 3 z 5

Nebylo to úplně zlé, ale hrozně předvídatelné. Nebo mě to alespoň přišlo. Zápletka rozhodně super, jen jsem v půlce věděla kdo, co. Čtivé a celkem napínavé.


Renatka11
01.04.2024 5 z 5

Detektivky čtu jen výjimečně a tak i na tuhle, kterou mi doporučila a půjčila moje sestřička, jsem se chystala měsíce. Ale bavila mě moc. Šlo o chytré, vtipné a nepředvídatelné čtení a z autorova stylu psaní i hlavní sympatické postavy, komisařky Marie Výrové, jsem byla vyloženě nadšená. Už se těším na seriál a ráda si nechám doporučit i nějakého dalšího Sýkoru. Možná, že díky němu se detektivky nakonec stanou mým oblíbeným žánrem. ;)

Awča
26.02.2024 5 z 5

Minisérii jsem neviděla, ale již jsem se s Výrovou setkala v nějakém audiu.
Mám ji ráda.
Začátek byl na českou detektivku docela brutální, v kontrastu s klidným vesnickým životem.
Četlo se mi dobře, všeho bylo tak akorát, pro mě pěkné dovolenkové čtení.
Děkuji za možnost legálního stažení zdarma.

Ava365
13.11.2023 3 z 5

Úvod jako od Chrise Cartera...bohužel jen úvod. Pak to sklouzlo k českému průměru. Kapitánka Výrová mi nebyla příliš sympatická. Vadily mi některé skoky z jedné postavy ke druhé a pak k další. Chvílemi kniha ztrácela na tempu a zasloužila by si zkrácení. Škoda, námět byl dobrý, dalo se z toho vytěžit více. Z mého pohledu byla lepší detektivka Pět mrtvých psů.

DuncanIdaho
24.08.2023 4 z 5

Pěkná detektivka. Je zde jisté napětí, ale ne přehnané. Není tam zase moc omáčky okolo, takže děj se ničím nezdržuje. Vyšetřovatelé nevyřeší případ nějakou intuicí ani se zde nic čtenáři neskrývá s tím, že na konci vyšetřovatel skryté odhalí.

Janadvorackova
31.05.2023 2 z 5

Jak se objeví mrtvá holka v kostele, je to... řekněme problém.
Podezřelí jsou hnedka všichni nejbližší exorcisti, satanisti a onanisti. Vyšetřují to policisti...

Příběh řadím do škatule "neurazí, nenadchne." Plyne, ale moc se neděje.

markulina711
24.05.2023 3 z 5

Velmi slušná hanácká detektivka, víc než samotný příběh mne bavilo rázovité panoptikum vesnických figurek. Spoustu podobných mám každý den kolem sebe. Velkou Sovu mám spojenou s výbornou Klárou Melíškovou. Většinou se mi stává, když čtu něco,co jsem před tím viděla, že mi to zkouknuté nepasuje do čteného. A to mi vadí. Tady mi všechno skvěle zapadlo.

Termina
03.05.2023 3 z 5

Co se to nebo kdo se to na těch posledních stranách asi pálí DÍK!!!

SuperSojka
02.04.2023 4 z 5

Líbilo se mi to asi méně, než třeba Pět mrtvých psů, ale pořád slušná kvalita a napínavá zápletka.

RMarkéta
29.03.2023 4 z 5

První setkání s Detektivy od Nejsvětější trojice. Čtení knihy se mi krásně propojilo s třídílnou televizní minisérií. Všechny postavy tak ožily. Nápad na zápletku byl fajn a dobře vymyšlený. Taková zajímavá sonda do života jedné vesničky na Olomoucku. Bylo vidět, že autor prostředí velmi dobře zná, protože všechno bylo vykresleno velmi realisticky. To se mi líbilo. Nic nebylo zbytečně překombinované. Kapitánka Výrová je sympatická postava.

rafan65
12.02.2023 5 z 5

Parádní česká kriminálka. Filmové pojetí této knihy jsem viděl před několika lety a děj filmu jsem docela zapomněl. Při čtení mi některé sekce příběhu naskočili ale i tak jsme neznal vraha skoro až do konce. Má to ovšem výhodu že člověk nemůže srovnávat knihu a filmovou verzi a nemusí řešit co je lepší. Uvidíme jaká bude další kniha ale tuto určitě doporučuji čte se hezky.

ninano
25.01.2023 5 z 5

Napínavá česká detektivka, uvěřitelné postavy, děj nepostrádá napětí, logické vysvětlení.

Čtenářka73
22.01.2023 4 z 5

Povedená detektivka od mého oblíbeného spisovatele z okolí mé oblíbené Olomouce. Tentokrát jsem ji dostala i s věnováním autora, o to raději jsem si ji znovu přečetla. :-)

Canniosh
12.01.2023 5 z 5

Naprosto skvělá detektivka z moravského prostředí, o to více realistická, že Štěpánov osobně trochu znám. Po přečtení komentářů ostatních čtenářů jsem moc neměl odvahu ke čtení, ale neodolal jsem a hned na začátek říkám, že jsem udělal dobře. Děj se ubírá vpřed, není nouze jak o překvapení, tak o napínavé okamžiky. A to, co ostatní kritizovali (viz téma Bob Dylan), to mi naopak přišlo jako správné odlehčení a navíc čtenář mohl nahlédnout dovnitř hlavní hrdinky (podobně jako noční běsy u Kristýny Horové apod.), díky čemuž se pak čtenář mohl trochu více s osobami sblížit a o to intenzivněji pak sdílet děj. Závěrečná pointa byla fajn včetně vysvětlení motivů, s tím jsem neměl žádný problém uvěřit. No nic, jdu se kouknout jak na filmové zpracování, tak se jdu poohlédnout po dalších Sýkorových knihách; a obojí je dostatečná reference pro váhající potenciální čtenáře.

DeWom
23.12.2022 2 z 5

Musím se přiznat, že se jedná o první českou detektivku, kterou jsem četla. Po spoustě thrillerů v americkém stylu jsem chtěla sáhnout po něčem, co by se odehrávalo v České kotlině, a do ruky mi padl Případ pro exorcistu.

Sama pocházím z Hané, takže mě příjemně překvapilo, jak realisticky byla vykreslená typická hanácká vesnice. Jako bych slyšela sousedy, kolem kterých jsem sama vyrůstala. Místy jsem se při čtení musela usmát nad tím, jak opravdově celé prostředí působilo.

Tím však pro mě pozitiva končí. Všechny postavy byly realisticky vykreslené, to ano, a celý příběh působil (pravděpodobně i díky rešerším, které autor nikterak neošidil) realisticky. Bohužel se mi ta realističnost začala rychle zajídat. Možná jsem rozmlsaná ze světových thrillerů, ale trocha té nečekané akce by knize rozhodně prospěla – často jsem se do čtení musela až nutit, jen abych knihu dočetla. Nic mě nenutilo ve čtení pokračovat, v situacích, které měly být napínavé, jsem neměla problém knihu odložit a jít dělat něco jiného, což považuji za velké mínus. Možná to bylo tím, že mi postavy nebyly ničím blízké, nebo jsem je považovala za vyloženě nesympatické.

Jako další mínus vidím fakt, že by se kniha dala tak o třetinu zkrátit. Spousta popisů byla naprosto zbytečná – vrcholem byl dvoustránkový popis diskografie Boba Dylana, kterého hlavní postava poslouchá. Asi chápu, že to byl umělecký záměr, ale za mě tohle ne. Takových situací, kdy jsem si říkala, že tohle by šlo celé smazat, bylo v knize několik.

Dále mi nesedl vševědoucí vypravěč. Nemám ráda, když se v jednom odstavci dozvíme, co dělá jedna osoba, a hned ve druhém odstavci (aniž by daná část byla jakkoliv oddělená, třeba hvězdičkami nebo aspoň prázdným odstavcem) vidíme do hlavy postavy úplně jiné, klidně i na jiném místě, jen abychom se hned v dalším odstavci dozvěděli něco o třetí postavě. Nemohla jsem se zbavit dojmu, jako by celá kniha byla napsaná jakýmsi filmovým stylem; skákání ze scény do scény tak na mě působilo.

Ačkoliv jsem se dozvěděla zajímavé věci třeba o soudním lékařství a dalších profesích, nejspíš by se nic nestalo, kdybych si tuhle knihu vůbec nepřečetla. Neříkám, že je špatná, to rozhodně ne, jen mně osobně tam spousta věcí nesedla a vadila.

2/5*

ddkk
30.11.2022 3 z 5

Také jsem nejprve viděla minisérii, kterou podle knihy natočila ČT a docela se mi příběh líbil. Určitě i díky Kláře Melíškové v roli Velké Sovy...A teď jsem si poslechla četbu na pokračování na Dvojce ČRo.

První příběh Detektivů od Nejsvětější Trojice vůbec není špatný. Moc současných českých detektivek jsem zatím nepřečetla, takže nemám mnoho co srovnávat, ale Sýkorova série určitě patří k tomu nejlepšímu, co u nás v tomto žánru (a v obřím počtu) vychází... Je vidět, že autor perfektně zná prostředí, v němž se příběh odehrává, však také na Hané žije a pracuje, a dovede toho ku prospěchu detektivky dobře využít

Trošku mi chybí vedení příběhu jedním směrem tak, aby se vrátil k tomu, čím vlastně velmi slibně začal. A taky bych přivítala malinko více napínavosti...

U mne něco mezi 3-4 a doporučuji.

Melanka
29.11.2022 3 z 5

Jako poslech audioknihy k mytí oken dobré. Papírovou knihu bych asi nedočetla.

ZuzanaK.
24.11.2022

Pohodovka, děj má spád a není překobinovaný. Jazykově i stylově příjemné.
Slyšeno na ČRo.

Chesterton
16.11.2022 3 z 5

[četba ČRo]
Slušný průměr. Výborná byla třeba scéna na statku u Karasů s napětím i humorem, včetně pohledu na starého psa. Rázovité hanácké figurky nebyly špatně vykreslené o detektivech nemluvě. (ti navíc dost získali TV obsazením M.Krobota a K. Melíškové)
Chápu, že si pan Sýkora odskočil od akademické profese (stejně jako nedávno postavy jeho minisérie Pozadí událostí) Ovšem zbytečně bulvární název a celkově téma církve, co pluje na módní vlně předsudků a klišé patří ke slabinám. A zamrzí to dvojnásob, když se smysl všeho v druhé polovině vytrácí do zde zmiňované troškovy vesnice.
Top komentář napsal z mého pohledu trudoš.


Čtenáři papírové knihy si tu stěžují na přemíru chyb. Dostaly se i do rozhlasového zpracování, kde se v plurálu kněží skloňují jako "oba knězi". Suma sumárum, autor má jistě na víc a toto, jako úvod do série, lze s klidem přeskočit :o)
Ovšem za televizní zpracování rozhodně plný počet!!
3/3