Případ přelétavého starožitníka

Případ přelétavého starožitníka https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509465/bmid_pripad-preletaveho-starozitnika-63c7def839c28.jpg 3 27 7

Nečekaný zločin, nekonvenční vyšetřovatel. Detektivní lahůdka od mistra slova. Starožitník Viktor je světaznalý muž, který dovede ocenit krásu – zejména žen a cenných předmětů. Jeho život se obrátí naruby, když na toaletách jistého baru nalezne muže zavražděného nožem na dopisy. Nožem, který patří právě Viktorovi. Na odhalení příčin a pachatele této poněkud nepříjemné události bude muset Viktor spolupracovat se svým „Watsonem“, krásnou antropoložkou Valerií. A brzo zjistí, že svět za výlohou starožitnictví dokáže být pořádně divoký.... celý text

Přidat komentář

ZaS
25.02.2024 3 z 5

Jakkoliv mám rád páně Mackovy každodenní glosy, v případě této knihy musím bohužel konstatovat, že jde o strašný pelmel jednotlivostí, které do sebe zapadají jen na sílu a logika přo tom hodně trpí. Hlavní hrdina je zjevně reckylát Saturnina zasazený do současného světa, což se ale ve výsledku dost neguje.
Nebýt autorem pan Macek, hodnotil bych ještě o hvězdičku níže.

Majka1979
19.01.2024 4 z 5

Nie je to typická detektívka, je to pekný príbeh starožitníka a jeho života, práce, kontaktu hlavne so ženami.
Obľúbila som si ho. Bol neskutočnou postavou. Naozaj málokedy sa autorovi podarí vytvoriť postavu, ktorá človeku na prvú šupu sadne.
Starožitník počas návštevy baru nachádza na toaletách mŕtveho muža. Pozná ho, je pri ňom jeho dýka... Prečo nezavolá políciu a nehlási to?
Rozhodne sa pátrať po vrahovi na vlastnú späť so skvelou asistentkou.
Kto toho muža zabil a prečo?
Hoci vyšetruje, stále sa v jeho živote objavujú nové ženy...
Náš starožitník si ich spoločnosť užíva, ale nielen to.
Ak sa chcete dozvedieť viac, neváhajte po knihe určite siahnuť.
Za mňa - klobúk dole, jedna paráda


kikies
09.11.2023 3 z 5

Mackův psaný projev mám ráda, akorát se obávám, že až moc typický a až moc stejný... třeba u Saturnina už mi to vadí. Detektivka starého typu byla přece jen něco novějšího a svěžejšího, po více dílech už bych možná mluvila jinak. Postavy sympatické, jazyk krásný, ale to vyšetřování, to tam opravdu chybělo, gurmánství a jiné životní radovánky bohužel převážily nad tím hlavním.

Booky84
15.07.2023 3 z 5

Knižní jednohubka na jedno odpoledne/večer, na kterou jsem narazila v knihovně. Je to spíše vyprávění o životě starožitníka, který se velmi dobře orientuje ve svém oboru, ovšem daleko více se zajímá o ženy, dobré jídlo a pití a tak nějak se připlete k vraždě. Žádné velké vyšetřování v knize nehledejte, jedná se o pohodovku, která sice nemusí čtenáře úplně nadchnout, ale ani nijak neurazí.

lucie2169
06.03.2023 5 z 5

No tak detektivka to moc není, spíš takový deník Dalibora Vrány, který pověsil na hřebíček knihkupcování, stal se starožitníkem a přitom se nějak nachomýtl k vraždě. Pro pana Macka mám ale slabost, protože je džentlmen, pěkně překládá Shakespeara a píše úžasný blog, na kterém jsem beznadějně závislá. Navíc má dneska svátek, takže hodnotím pěti hvězdičkami, i když mu tím trošičku nadržuju ;-)

jahlina
12.02.2023 3 z 5

Případ přelétavého starožitníka je první knížkou, kterou jsem si od Miroslava Macka přečetla. Očekávala jsem detektivní jednohubku, a tak jsem po dočtení spíše zklamaná. Anotace slibovala nečekaný zločin, nekonvenčního vyšetřovatele,… To bylo v obou bodech splněno. Ale vyšetřování tam příliš nebylo.

Autorovi se ani nedá upřít umění psát. Jen si s Viktorem více než vyšetřování užijete jeho lásky ke starým věcem, ve kterých se skutečně vyzná. Stejně jako se vyzná v krásných ženám, které mu díky jeho šarmu doslova padají k nohám. A v neposlední řadě můžete obdivovat jeho vytříbený vkus, co se týče dobrého pití a jídla. Záhada s nožem se nakonec nějak rozmotá, ale toho vyšetřování je tu opravdu poskrovnu.

Celý příběh působí tak nějak staromilsky, ačkoliv by se to snad mělo odehrávat v současnosti. Atmosférou mi knížka připomněla krimipříběhy Perryho Masona od E. S. Gardnera. Na své si zde ale přijdou hlavně milovníci starožitností, jejich popisu se autor věnuje poctivě. Detektivku v pravém slova smyslu však nečekejte.

jadwiga
01.02.2023 2 z 5

Případ přelétavého starožitníka je knihou, která neurazí, ale ani nijak zvlášť nenadchne. Pana Macka jsem znala pouze z poslanecké sněmovny díky legendární fackované, a tak jsem mu dala šanci touto povídkou. Mezi pozitiva knihy řadím jazyk, kterým je povídka napsána a starožitnické znalosti. Bohužel příběh sám o sobě až tak zajímavý nebo poutavý není. Dávám hodnocení 50%.