Případ Mauricius

Případ Mauricius https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82937/pripad-mauricius.jpg 3 15 7

Jakob Wassermann patří spolu s Mannem, Zweigem a Feuchtwangerem k těm německy píšícím autorům, kteří v období mezi dvěma světovými válkami dovedli mistrně vylíčit na jedné straně dravost a na straně druhé úpadkovost měšťanské třídy. Děj jeho románu jakoby v sobě od začátku nesl nádech napětí a tragédie.

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Der Fall Maurizius , 1928


více info...

Přidat komentář

FanDE
10.04.2024 5 z 5

Tohle by se mělo jmenovat Zločin a trest. Dle mého názoru je to daleko propracovanější dílo, neprávem opomíjené. Nesmírně komplexní, je tam vše, hluboký a opravdový ponor do problému viny, trestu, spravedlnosti. Zároveň poměrně náročná četba. O to větší odměna.

rickiwolf
10.10.2023 4 z 5

Příběh člověka, který bojoval za pravdu, a který věřil v lásku. Jeho konec je však smutný. Stojí za to číst toto dílo až do konce.


Luigi1
08.09.2023 2 z 5

Tak jsem očekával něco zvláštního,ale zdlouhavý začáčátek mě zbavil iluzí

Hanka_Bohmova
09.08.2023 4 z 5

Kniha-zápas na mnoha osobních rovinách. Zápas o pravdu a spravedlnost, naproti tomu zápas s pravdou ve snaze uchovat si svou iluzi, konstrukt. Když se zřítí konstrukt, je možné žít dál?

TaJeMa
14.01.2023 5 z 5

Složitá kniha, složité čtení. Rozhodně nejde přečíst na jeden zátah. Je potřeba přečíst třeba 30 stránek a nechat je působit, pokračovat druhý den. Potom lze dále vstřebávat poměrně zdlouhavé pasáže, koncerty slov, myšlenek a rozhovorů.
Je až neuvěřitelné, jak autor dokáže popsat povahu hlavních aktérů, použil k tomu dostatečný rozsah, pro někoho třeba zdlouhavý až nudný, ale na konci se z té charakteristiky před vámi zjeví člověk z masa a kostí a začnete ho nenávidět či milovat.
Nevím, který ze současných autorů je tohoto schopen.
Kniha by mohla patřit do kategorie "Pro náročné čtenáře", nicméně ji vřele doporučuji všem, kdo rád sáhne po starších autorech, po klasice. Buďte trpěliví, vychutnejte si tu kvalitu, kterou kniha bezesporu vládne.

Gabika9
29.11.2018 2 z 5

Pro mě náročná, zdlouhavá a nevýrazná kniha. Zápletka ucházející a závěr dojemný. Škoda jen, že nejmilejší podkapitola, se ukazala být pouze snem.

Petr K.
22.04.2013

No, jak to zhodnotit? Knihu jsem ciste nahodou nasel ve starem papiru a docela me zaujal obsah, tak jsem to proste zkusil. Jsem z toho trochu v rozpacich. Na jedne strane me docela zaujala, ale z druhe strany byla pulka knihy uplne zbytecna a tedy i nudna (pro me) Nekolikrat jsem u knihy usnul - coz asi mluvi za vse. Kniha je plna detailne a sahodlouze popsanych myslenkovych pochodech v hlave kazde postavy a celkove me prisla hodne filozoficky a psychologicky ladena. Ale pokud jde o cast knihy, kdy se neco skutecne deje a odehrava, je kniha docela zajimava a dobra. Takze ted ani nevim, jestli mam dat bodu min, nebo vic. Necham to asi bez bodoveho hodnoceni. Asi to neni zanr knihy, ktery je pro me idealni, ale jinak je to asi dilo dobre, nevim. Ja se zase vratim k thrilerum a napinavejsi literature, nez je tato :-)