Případ generála Vlasova

Případ generála Vlasova https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37862/bmid_pripad-generala-vlasova-fXT-37862.jpg 4 16 6

Přidat komentář

vvikingg
20.03.2022 5 z 5

Velmi objektivní pohled napsaný čtivou formou o osudu generála Vlasova, ale i dalších zajatých ruských generálů ( Buňačenko, Malcev) a jejich snahu o vytvoření ROA, kterou se sice podařilo vytvořit, ale pro Němce za 5 minut dvanáct, což možná bylo dobře a ušetřilo tisíce lidských životů.

Elite
05.03.2021

(SPOILER) Velice kvalitně, osobitou formou p. Richtera, zpracované téma a kniha, doporučuji přečíst všem, kteří nechtějí podlehnout oficiálnímu mainsteamovému paradigmatu o tom, že Vlasov byl zkrátka jen sprostý zrádce ...


Rawen616
24.06.2020 4 z 5

Opravdu hodně poutavě a čtivě - zejména díky používání přímé řeči a dialogům - popsaný příběh kontroverzní osobnosti našich i světových dějin. I když se kniha snaží objasnit motivaci nejen Vlasova ale obecně opravdu velkého počtu Rusů kteří přecházeli pod německou vlajku, stále zůstává otázkou jestli byl skutečně natolik idealistickým až naivním vlastencem který věřil, že spolu s Němci očistí svou zemi od Stalinovi nadvlády a vznikne nové Rusko které bude rovnocenným partnerem Německa a dalších mocností, nebo zkrátka jen vypočítavým převlékačem kabátů. Argumenty najdeme pro obě verze. Ať už se mu honilo hlavou cokoliv, Vlasov zůstává spíše tragickou figurou na poli dějin, která balancovala mezi dvěma tyrany a to zkrátka nemohlo dopadnout dobře. Na druhou stranu, pomoc jeho vojáků při osvobozování Prahy je nesporná ačkoliv to smíšené pocity z Vlasova a jeho vlasovců ještě více prohlubuje.

horskejvlk
28.05.2020 5 z 5

Kniha je napsaná skvěle, obšírně vysvětluje příčiny a důsledky. Měli by si ji přečíst všichni co dnes chtějí pomník “hrdinům vlasovcům” těmi tragickými obětmi doby kteří se spojili s ďáblem aby vyhnali Belzebuba” chtěla v podstatě ROA dnešní Ruskou federaci ? Odpověď je v této knize????

Ivinho
01.05.2016 5 z 5

Tahle kniha se nezabývá jen samotným Vlasovem, ale popisuje snahy celého ruského "odboje". Od určité části, hlavně kolem Pražského povstání, ustupuje postava Vlasova do pozadí. Každopádně kdyby Němci přistoupili k válce na východě jinak, pravděpodobně by ji vyhráli.

Bránolog
06.02.2012 5 z 5

Strhující pohled na dlouhá léta zamlčovanou kapitolu druhé světové války.