Případ doktora Karpety

Případ doktora Karpety https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21536/mid_pripad-doktora-karpety-Bki-21536.jpg 4 140 43

V pátek 17. května 1974 nasedl doktor Milan Karpeta, šedesátiletý obvodní lékař, do svého auta značky Škoda MB a odjel do práce na středisko ve Fialkové ulici. Asi v půl páté večer telefonoval své ženě, že se trochu zdrží, aby neměla obavy. Ale domů se nevrátil… Kolem jeho zmizení se rozprostřela řada záhad, výpovědi jeho manželky a dcery, jeho pacientů i přítelkyň se v mnohém rozcházely. Z této mozaiky vyrostla otázka: jaký vlastně byl doktor Karpeta? Člověk soustředěný jenom na sebe? Dokonalý manžel? Lékař lidumil? Lhostejný cynik? A kdo to vlastně byl? Případ doktora Karpety se zápletkou skoro detektivní se však nedá zjednodušit na pouhý detektivní příběh. Záhada jeho zmizení a záhada jeho osobnosti se rozrůstá v myšlenkově závažný a čtenářsky přitažlivý román.... celý text

Přidat komentář

Allys
05.01.2024 5 z 5

Kniha má tajuplný a zajímavý námět i formu zpracování. Příběh je s každou další stránkou zajímavější a napínavější. Líbí se mi vyprávění o životě zmizelého přes výpovědi svědků.

Autor zvolil typologicky velice různé osobnosti a je zajímavé vidět stejného člověka z tolika různých uhlů pohledu. Čtenář má možnost alespoň trochu nahlédnout do let cca 1945-1975 a jak se žilo v tom období v Praze. Líbili se mi i filozofické úvahy a kniha obsahuje mimo hlavní děj mnoho zajímavých myšlenek.
Trochu mě mrzí moc useknutý konec, ale aspoň zůstává prostor pro další otázky :-) Čekala jsem dle zařazení thriller, více mi to však přišlo jako sci-fi, nebo mysteriózní román – tak jen aby s tím budoucí čtenář počítal.

Dalgiona
01.05.2023 5 z 5

Zajímavé téma s ještě zajímavějším rozřešením. Je a nebo není to pravda a může se to stát? Zejména se mi zde líbilo, jak autor pojal možnost jak takový život žít. Dobře promyšlená kniha.


rafan65
01.03.2023 4 z 5

Pěkně napsaná kniha která se dobře čte. Zajímavě pojatý příběh ve kterém zúčastněné osoby rozmluvou vypráví osudy doktora Karpety. Autora neznám ale určitě to není poslední kniha kterou jsem od něj přečetl. Klidně může doporučit, nebudete se nudit.

renefer
14.02.2023 4 z 5

Zajímavá detektivka ve stylu Erbena s prvky sci-fi. Větší část je psaná formou dokumentů z výslechu, ale ani to knize neubírá na čtivosti.

Alma-Nacida
03.02.2023 3 z 5

Kniha má dobrý námět a začátek je i celkem rychlý, ale asi od poloviny začne asi každý čtenář tušit, oč jde, a tak je rozuzlení už dlouho očekávané, nijak překvapivé a přesto neurčité. Proto hodnotím jen třemi hvězdami.

Metroušek
19.12.2022 3 z 5

Podobně inteligentním knihám dávám obvykle více hvězdiček a zde velice oceňuji, co všechno musel autor nastudovat a promyslet. Forma, kterou si zvolil, se mi však zdá vyloženě nešťastná. Myslím, že se mohl a měl Waltariho Tajemným Etruskem inspirovat také ohledně formy. Škoda, myšlenkově by na to měl. Pokud vás kniha zaujala, rozhodně doporučuji skvělý film Pozemšťan s podobnou tématikou.

Jessica007
08.07.2022 4 z 5

Pěkná knížka. Prostřednictvím lidí kolem doktora Karpety se dozvídáme o něm i o nich samotných, různé názory..

Danago
24.06.2022 4 z 5

Bavilo mě to hodně, konec mi přišel příliš rychlý. A rozuzlení , no když jsem se hodně zamyslela, tak tam šlo napasovat i to moje vysněné...
Knihu jsem přečetla na jeden zátah a problematika zde nastíněná mě zajímá a baví. Bylo to zajímavě napsané a ač kniha vyšla za totality , tak se fakt povedla.

kuruteku
15.06.2022 3 z 5

Od poloviny, možná třetiny bylo vše jasné, jen jsem čekal na rozuzlení. Bohužel. Nicméně námět neotřelý, zpracování zajímavé i momenty z historie. Čtivé, ale ten závěr je ošizeny, jakoby sám autor nevěděl, jak to skončit.

INCOGNITOREADER
12.05.2022 3 z 5

Zajímavý námět. Musím říct, že mě až šokovalo, že něco takového prošlo tehdejší cenzurou a bylo vydáno. Každopádně závěr se mi moc nelíbil a nesedl mi.

MadlenkaM
01.05.2022 5 z 5

Skvělý a napínavý příběh. Moc se mi kniha líbila.

nycol
10.02.2022 4 z 5

Skvělá kniha. Předčila očekávání

ijcro
23.11.2021 5 z 5

Kniha je zvláštně pojatá – dva protagonisté dumají nad výpověďmi rozličných svědků z okolí zmizelého doktora a z těchto jejich střípků vyprávění skládají mozaiku, ze které se nakonec vyloupne překvapivé jádro – osobnost člověka, který utíká sám před sebou, skrývá svou pravou tvář (identitu), prchá před svým Osudem a který nemá nikde na Zemi stání.

Příběh také nepřímo vypovídá o době svého vzniku, o dobových socialistických reáliích, ve skoro pozapomenutých zkratkách a s tendenčnímu poznámkami, které současné generaci skoro nic neřeknou.

Ale je to rozhodně silný příběh, který nutí k zamyšlení, co by nastalo, kdyby to byla pravda... Podle mého jsou všechny možné scénáře víceméně tragické a doktor Karpeta by dozajista v dnešním světě neobstál, neměl by klid, ani šanci na vlastní rozhodnutí. A kdoví, jestli by přežil, neboť nějak výjimeční lidé poutají i výjimečnou pozornost (a když už ne médií, tak rozhodně jiných komunit nebo agentur soudobého fragmentovaného světa).

Dávám plus +++ a rozhodně doporučuji!
-------
A dodatek - skvělá rozhlasová dramatizace:
https://www.youtube.com/watch?v=KOkSKxzImf8

Olous1
10.11.2021 4 z 5

To bylo zajímavé, trochu z jiného soudku než jsem zvyklá, ale dobrý. Zajímavě napsané, formou výpovědí lidí. Za mě 80%.

Kami33
03.08.2021 5 z 5

Zajímavý příběh, kam zmizel doktor Karpeta? Hezké čtení. Prostřednictvím osob z doktorova okolí se dozvídáme také něco i nich samotných a o době a poměrech, které tu byly. Jen by mě zajímalo, jak se doktorovi povedlo zmizet přes hranice socialistického Československa.

knihomolka1197
13.06.2021 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu a byla jsem nadšená. Rozhodně doporučuji. Je napínavá až do konce.

mcabr
23.05.2021 4 z 5

Krásná čtiva kniha. Zajímavy příběh. Občas starší kniha lepší než nová.

VeruMalfoy
18.05.2021 4 z 5

Kniha je velice zajímavá a způsob života, který nám předkládá pomocí hlavního hrdiny, je opravdu těžký. Sama si ho neumím představit. Tak často měnit své životy a osobnosti (osoby, kterými se stanu) a hlavně i lidi kolem sebe musí být hodně psychicky náročné.

aralka
17.05.2021 5 z 5

Výborný!!! To je něco tak osvěžujícího, tajemného a napínavého, skvělá kniha.. kam se hrabe nějaký severský thriller!! Nechápu, i vzhledem k dost provokativním protirežimním narážkám a nevybíravé kritice tehdejších praktik, jak takováto kniha mohla vyjít v roce 1982, asi nějak proklouzla cenzurou, jinak to není možné!! Přeneslo mě to atmosférou, způsoby vyjadřování a dalšími atributy do doby mého dětství, to bylo velmi příjemné, dále mě zaujaly filosofické úvahy na téma dějin celého lidstva, úžeji i lidského života, stárnutí a obecně času a jeho využití, také jsem ocenila perfektní vykreslení různých charakterů jednotlivých postav prostřednictvím jejich monologů a výpovědí a hlavně mě nadchl nápad, jak byla celá kniha koncipována... určitě patří k nezapomenutelným knihám a dávám plný počet hvězdiček 100%!

eva-lupen
10.03.2021 5 z 5

Překvapivě dobrá a čtivá kniha. Mám smysl pro nesmysl, takže mi na tom nepřišlo nic divného. Teda ano, divím se, že to v té době vůbec vydali.