Princezna Pampeliška

Princezna Pampeliška https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85810/princezna-pampeliska-85810.JPG 3 36 5

Jak už napovídá název, jedná se o pohádku, ale úplně "čistá" pohádka to není. Autor ji vypráví ze svého pohledu jako něco, co zažil a ke konci nám sděluje, že takové princezny Pampelišky, hloupé Honzy, lidi z Kocourkova, pyšného prince, smutného otce a starostlivou matku přece najde ve svém okolí. V pohádce nepoužil ani jednu nadpřirozenou postavu. Mluví sice k dětem, ale vypráví "skutečný" příběh. Je o Pampelišce a Honzovi, kteří se společně vydají do světa poté, co Pampeliška uteče z domu, protože ji její otec - pan král chce provdat. Do světa se vypraví zjara a domů se vrací až na podzim, kdy pampelišky odkvétají a takový je nakonec i Pampeliščin osud - vítr ji odnese někam do nebe. I když je Honza silák, zjistí, že všechna jeho síla je teď Pampelišce málo platná.... celý text

Přidat komentář

Knišíl
22.02.2023 4 z 5

Tak s touto "pohádkou" mi vyvstalo dilema. Číst nebo nečíst dětem? Je to vůbec pohádka? Není to shakespearovská tragédie, čtivo pro dospělé? Tahle knížka je crossover dávno předtím, než někdo s tímto literárně-vědným termínem přišel do teorie dětské literatury. Rozhodně se jedná o kvalitní literaturu, a to, jak stylem, tak obsahem, proto hodnocení typu "odpad" nebo jednu/dvě hvězdičky jsem úplně nepochopil. To, že dílo může vyvolávat kontroverzi, zda dětem číst či nečíst, když jako pohádka to evidentně myšleno je, ale zase na druhé straně není, to už je věc k debatě, ale není třeba odsuzovat celé dílo literární jen proto, že jsme se zklamali v tom, že to neodpovídá naší škatulce toho, co za pohádku ještě považujeme, a co již nikoliv. Smrt a dětská literatura, to není zase takové tabu, vzpomeňme na původní mořskou pannu od Andersena, vyříznutý jazyk a smrt je běžnou součástí původní pohádky, a i ten cínový vojáček s jednou nohou to neměl zrovna lehké. Ano, i já tuto knížku koupil pro synovce nevěda, co vlastně kupuji, holt výběr v antikvariátu – tam chodím taky občas naslepo, totiž v těch antikvariátech je naštěstí ještě pořád co nalézat, a proto není tolik třeba chodit na "jistotu", no ale ve výsledku dost váhám, zda ji darovat, pravděpodobně to nechám na mámě (mé sestře), která své dítě zná stejně nejlépe a sama dokáže posoudit, co je vhodné a co není, kdy a v jakém věku odtajňovat kruté pravdy životní. Protože, co jiného nám pampeliška symbolizuje, než že život náš vezdejší je pomíjivý, ale pak je tu také naděje, že tím to nekončí. Přece i to chmýří z pampelišky letí k nebi.

Atanone
14.07.2018 5 z 5

Taky jsem se jako malá nechala nachytat na "princeznu" v názvu a pak příběh probrečela. Přesto jsem ho tehdy vnímala jako krásný.
I dítě má své vnímání smrti a mě to vede k přemýšlení nad tím,do jaké míry máme a můžeme děti chránit před životem,jehož součástí je i smrt. Ale to jen tak k pohádkám-nepohádkám.


ivanaga
12.01.2016 2 z 5

Je to kniha, kterou si pamatuji z dětství. Je jiná, než ostatní pohádky. Knihu dostala moje máma ke svým 5.narozeninám od své maminky. Ta pak za 4 roky zemřela. Tak nevím, jestli to už tušila a kniha byla jakousi plánovanou předzvěstí. Jisté však je, že dříve byl život drsnější a ač se kniha jmenuje Princezna Pampeliška, není to pohádka, ale spíše smutná alegorie reality.
Jazyk mi připomíná výrazy naší babičky, děj je velice přímočarý a prostoduchý. Je to nepřenosný doklad doby. Dříve to byl pojem, každý tuto knihu znal a myslím, že byla i zfilmována. Vlastní kniha má příjemný vizuální styl, krásné ilustrace a velká písmena pro malé čtenáře. Je však neskonale smutná. Je to knížka o smrti a zlém světě pro děti. A ještě jedno mi zpětně došlo. Je ryze česká, napsaná z pozice utlačovaného prostého člověka. Skvěle vykreslené charakteristické rysy toho národa.

Cat.ka
09.01.2016 odpad!

Tahle knížka se mi vůbec nelíbila hlavně ten konec.Nemám z toho dobrej pocit

reader.007
26.06.2015 2 z 5

Když pominu pitomou anotaci u vydání z roku 1957 která vyžvaní dopodrobna všechno, co je obsahem knihy, nezbývá mi než dodat, že jako pohádka to absolutně selhává. Navzdory postavám, které si lze oblíbit, nedojdou tyto zaslouženého štěstí ale hořkého konce. To by pro dětského čtenáře bylo poněkud zklamání a pochybuji, že by se pak dokázal povznést natolik, aby ocenil i několik nikoliv hloupých pasáží, byť drobet morbidních. Třeba:
"Mladí a šťastní lidé rádi zapomínají, co bylo předtím, a nemyslí na to, co bude potom. Jim stačí okamžení, ale potom bývá probuzení z vší té radosti tím žalostnější..."
A nebo:
"A věřte zkušenému: po mámě se člověku stýskat nepřestane, i kdyby byl už sebestarší a ta drahá zlatá máma byla léta a léta tam venku na hřbitově pod drnem zeleným... Važte si, děti, své mámy, dokud ji máte na živu!"
Dodatek: Moje dcera se knížky chopila zaujata půvabnými ilustracemi M. Fischerové - Kvěchové, proto si ji také nejprve prolistovala, aby si je prohlédla a protože tak zjistila, jak knížka dopadne, odložila ji nakonec nečtenou.

Autorovy další knížky

Jaroslav Kvapil
česká, 1868 - 1950
1957  68%Princezna Pampeliška
1999  84%Pohádkové drama
1990  89%Rusalka
1948  100%Osiřelo dítě
1937  60%O čem vím

Kniha Princezna Pampeliška je v

Přečtených70x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce20x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x