Princ Philip, jak ho neznáte

Princ Philip, jak ho neznáte https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467718/bmid_princ-philip-jak-ho-neznate-TFi-467718.png 4 34 14

Jeho královská Výsost vévoda z Edinburghu se narodil na Korfu 10. června 1921 jako řecký a dánský princ, ale už roku 1922 musela rodina Řecko opustit. Dětství prožil Philip v exilu a střídavě pobýval u příbuzných v Německu a v Anglii. Navštěvoval královskou námořní akademii v Dartmouthu a v řadách námořnictva bojoval i ve druhé světové válce. Od roku 1947 je jeho jméno spjaté s britskou monarchií. Biografie z pera zkušené autorky, která se dlouhodobě věnuje britské královské rodiny, shrnuje základní milníky Philipova života a plasticky vykresluje tuto výraznou osobnost britské i světové politické scény.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Prince Philip Revealed , 2020


více info...

Přidat komentář

Anie94
03.07.2023 4 z 5

Musim se priznat, ze jsem postavu prince Philipa nijak vyrazneji nestudovala a donutila me k tomu az jeho smrt. Hodne me jeho osobnost zaujala a to hlavne proto, ze i presto, ze byl po cely zivot nucen prebyvat ve stinu sve zeny a to jiste pro chlapa nebylo jednoduche, tak i tak byl pro svou zenu neutuchajici celozivotni podporou.

Co mi u knizky vadilo bylo, ze autorka vse nekolikrat opakovala a shrnovala, coz je dozajista nesvarem novinaru. Ale ocenuji jeji komplexni zpracovani vevodova zivota a vytvoreni jeho realne osoby tak, jak to novinove clanky a televizni vysilani nedokazou zachytit.

S nekterymi jeho zasadami ci nazory nebo pohledem na vychovu deti jsem nesouhlasila, ale kdo z nas vi, jak by vychovaval cleny kralovske rodiny a budouciho krale. Vlivem sveho osudu nedaval najevo sve emoce, ale verim, ze v jadru to byl velmi laskavy clovek. Super byla i fotograficka priloha knihy.

LaCucaracha
07.03.2023 2 z 5

Kdo hledá informace, tady je najde. Kdo hledá čtivý příběh, tak smůla, protože tohle je napsáno dost špatně. Je to taková snůška jmen (zvlášť v začátku je jich požehnaně, často i nepodstatných), událostí, citátů a historek, často bez pointy, prostě jen aby tam byly, když už o nich autorka ví. Věci se opakují, chronologie je cizí pojem. Projdete vývojem Philipa během školních let, a když jste někde u hranice dospělosti, najednou začnete číst, že když mu bylo 6 let, nastoupil na školu... a jede se znova. Kapitoly o sportu, životním prostředí a filozofii jsem v podstatě jen prolistovala, protože to bylo vážně jak výpisky snaživého studenta, bez větší provázanosti. Další slabou stránkou je špatný překlad. Shrnuto: až na výjimky nečtivé a nudné.
Z autorčina podání je zjevné, ke komu chová sympatie, koho se snaží omlouvat. V první řadě samozřejmě prince Philipa. Možná byl opravdu jen nad věcí a tím, jak svými výroky lidi urážel, se vlastně jen bavil a chtěl jen vidět, jak budou ostatní reagovat. Nešlo by to říct třeba i o Zemanovi? A dělá to z něj menšího blbce? Výsledkem čtení je pocit, že Philip, o kterém jsem toho moc nevěděla, ale který mi byl dosud sympatický, byl vlastně arogantní a necitlivý egoista, naopak sympatie se prohloubily k princi/králi Charlesovi. S Alžbětou ale asi měli hezký vztah.


alcahanca
09.08.2022 4 z 5

Princ Philip patří mezi mé nejoblíbenější členy britské královské rodiny. Jeho život, práce, podpora královny, toť vše velmi zajímavé a inspirující. V knize se mi nejvíce líbila kapitola věnovaná humoru prince. Zpracování knihy mi moc nevyhovovalo, autorka má tendenci vše opakovat, jakoby shrnout, několik věcí se opakovalo stále dokola. I přesto stojí za přečtení. 4*

GYROTOURBILLON
30.07.2022 5 z 5

Zde budu souhlasit se všemi 4 -5*.
Samozřejmě doporučuji čtenářům zajímající se o Královskou
rodinu.

Kozel
11.05.2022 4 z 5

Tento počin skvěle doplňuje autorčinu knihu "Můj manžel a já". I přesto, že mám menší výhradu ke stylu vyprávění a struktuře textu, z čehož je zřejmé, že Ingrid je primárně přispěvatelkou časopisu. Celkem často opakuje již řečené nebo vysvětluje okolnosti, shrnuje předchozí odstavce. Podobné zestručňování nebo shrnutí obvykle dobře fungují v článcích, kde je normování poněkud omezující, avšak v klasických knihách to není zcela účelné. Není to vyloženě špatně, jen to trochu škodí plynulosti četby, pokud je kniha čtena na jeden zátah. Jednou větou - nejedná se o standardní biografii, spíš vydařený medailon. Toť jediná mínus.

Před čtenářem autorka vykresluje nikoli Philipa, který se zapsal svými průpovídkami nebo stáním dva kroky za svou ženou, nýbrž osobnost skutečně hodnou respektu a pozornosti. Velmi mě zaujal autorčin popis: "Jeho světlé vlasy a modré oči svědčí o severských, vikinských kořenech, zatímco jeho sebekázeň, železnou vůli a pracovní morálku lze považovat za odkaz německých předků. Vévodův smysl pro humor má anglosaské kořeny, typicky ruským znakem je odhodlání neprojevovat emoce na veřejnosti." A to vše na následujících stranách podrobně rozvede do četného výčtu příhod, vzpomínek, citací i odkazů. Vévoda z Edinburghu by z výsledku, věřím, měl radost. Před čtenáři vyvstává v čistě lidské podobě, aniž by ztratil na úctě, která je u jeho pozice v podstatě automatická.

Ze všech kapitol, mě při první četbě nejvíce zaujaly dvě. Jedna je věnována vývoji jeho humoru a veřejného vystupování během úctyhodně dlouhého a činností naplněného života. Ta druhá pojednává o Philipově přístupu k ochraně přírody, přičemž největším překvapením bylo, že byl spoluzakladatelem World Wildlife Fund.

Správný okamžik přistoupit ke shrnutí, jež jsem autorce vytknul na začátku=o) "Philip jak ho neznáte" není regulérním životopisem. Ingrid Sewardová se pokusila zobrazit osobnost, kterou je velmi těžké pochopit, ale jejíž práce pro "rodinnou firmu", monarchii, Velkou Británii i celý svět zasluhuje hlubokou poklonu a může sloužit jako zdroj inspirace. Ačkoliv by to vévoda sám nikdy nepřiznal.

Slůník
12.03.2022 3 z 5

Zdroj řady faktografických údajů, ačkoli se kniha nevyvaruje nepřesností a opakování.

Evina.Cetba
07.01.2022 5 z 5

Čtivě napsaná biografie o princi Philipu (1921-2021), který stál skoro celý život po boku své nevšední ženy, královny Alžběty, s níž se oženil v roce 1947. Dobře jí podporoval. Je spřízněn s královnou Viktorií, s ruskými cary, s dánskou královskou rodinou i německou aristokracií. Je to někdejší princ řecký a dánský.
Vévoda z Edinburghu měl přísná osobní pravidla: Buď nejlepší. Nevzdávej se. Přijímej výzvy a vyrovnej se s nimi, užívej úspěch díky svým schopnostem a ne díky štěstí.
Byl na sebe (i na následníka trůnu Charlese) až tvrdý (houževnatost a tvrdost byla podmínkou přežití, což se naučil už v Královské námořní akademii). Definuje ho síla charakteru, smysl pro povinnost, měl v sobě i v mládí dobrodružného ducha, po celý život smysl pro humor, v dospělém věku byl sarkastický. Kdyby projevoval emoce, selhal by, proto své emoce nedával najevo, měl silnou vnitřní obranu a uměl se přizpůsobit okolnostem.
V dětství neměl domov, žil v exilu u šlechtických příbuzných, střídavě v Německu a v Anglii, kromě paláců též po internátech. Matka Alice, pravnučka královny Viktorie, byla nemocná a nemohla se o něho řádně starat a tak se naučil být co nejvíce samostatný a nefňukat. Chlapci v internátě museli být stále zaměstnáni, aby se vyhnuli nebezpečí úpadku zdatnosti, podnikavosti a elánu, péče a dovednosti, kázně. Později se stal poručíkem královského námořnictva. Většina knihy se pochopitelně věnuje jeho dospělému věku...
Mezi jeho četné zájmy patřilo množství sportů.
Kniha je korektní, jak to u životopisů aristokratů obvykle bývá, takže se zaměřuje hlavně na klady tohoto nevšedního, pohledného muže, jen občas má autorka narážku na něco. I tak je to dobře napsáno a poskytlo mi to mnoho informací o členu královské anglické rodiny.
Kniha má fotografickou přílohu.

martunka
01.11.2021 5 z 5

Myslím, že je to citlivě a čtivě napsaná kniha. Jsem ráda za zajímavé informace o tomto pozoruhodném muži.

MikulášV
24.08.2021 4 z 5

Princ Philip byl vyjímečný muž s širokým rozsahem schopností a zájmů. Byl to dozajista inspirující postava se zajímavou historií osobního i pracovního života. Určitě za sebou nechal velkou stopu. Je mi dost líto, že jeho filozofické texty nejsou prakticky k sehnání.
Nevím jestli to bylo autorkou a nebo překladatelem, každopádně se mi tato biografie zdála psána poněkud chaoticky. Informace se tam opakovaly a často jsem se zamotával. Nebylo to ovšem tak zásadně rozptylující a zážitek z knihy mi to nezkazilo.
Doporučuji komukoli koho pozadí královské rodiny zajímá

tom8157
29.06.2021 5 z 5

Ingrid Seward se jako autorka královských životopisů skutečně osvědčila. Z jejích knih je naprosto zřejmé, že královskou rodinu dlouhodobě a důkladně sleduje a své znalosti nečerpá jen z wikipedie a bulvárních plátků, jak je dnes časté. Autorka poutavě mapuje život i osobnost Vévody z Edinburghu a naprosto objektivně popisuje nejen jeho přednosti, ale také záporné stránky a skandály spojené s jeho osobou. Ke všem tvrzením předkládá důkazy "pro" i "proti", takže je zcela na čtenáři, čemu bude věřit a jaký názor si na Jeho královskou výsost udělá. Přestože kniha vyšla ještě za princova života, autorka ji zakončila plánovanou podobou jeho pohřbu, což knihu dělá stále aktuální.

LadyCotton
22.06.2021 4 z 5

Autorka mne opět nezklamala.
Opět pečlivě badatelsky připravená kniha, která je napsána čtivým stylem, který bohužel sem tam naruší nepřesný překlad.
V knize autorka uvádí treba na pravou míru mnohé fámy a předsudky které o princi Philipovi kolují (např. to, že ho vychovával lord Mountbatten) či co je v seriálu Koruna ohledně prince špatně.
Kniha mapuje život prince od jeho narození az do roku 2020. Bez příkras, se všemi jeho plusy ale i mínusy.

4444913
17.06.2021 5 z 5

Tak dostižena a přečtena i česká verze,překlad je občas trošku kostrbatý ale nijak dramaticky.Jak jsem psala dole,knížka je fajn jen bych asi měla poznamenat že je to k Philipovi takový "doplněk",v dobrém i ve zlém skrytě i veřejně se dotýká některých známých událostí -vlastně potvrzuje že (podle mě)chybná mediální strategie královské rodiny je Philipovou zásluhou(protože rozhodl nic neřešit a nechat to plavat),jako druhý bod bych vypíchla událost kolem Charlesovy a Dianiny svatby že Philip na Charlese jako že netlačil jen ho upozornil že jejich známost je dlouhá a ohrožuje Dianinu pověst-tedy zaprvé při Charlesově povaze bylo jasné že ji okamžitě o packu požádá vedený snahou dělat všechno "správně" a za druhé-dlouhá známost??Vídali se " ve vší slušnosti"v divadlech nebo v přítomnosti dalších lidí a měli před svatbou 13!!!!schůzek-to má být dlouhá známost?Jenže Philip prostě nebyl zvyklý o svých názorech diskutovat,prostě to vyštěkal a hotovo.Což skončilo samozřejmě maléry které někdy nemusely být.

maryzka
16.06.2021 5 z 5

Tak jsem chtěla poznat vévodu z Edinburghu, neboť jsem ho měla zafixovaného jako buřiče s trochu příměsi drsného, neomaleného jazyka. Vždy jsem si myslela, že se snad rozpadne monarchie. Přitom po čtení této knihy si myslím, že královna monarchii zjemňovala a princ ji držel pohromadě svým přístupem pro zodpovědnost, pro serioznost s jakou se obětavě vrhl do svých povinností. Některé jeho výroky jsou pravdivé a možná byli potřeba v jiné době, vždyť skoro zažil dvě dekády britské monarchie, vždy stál pevné za královnou se svým smyslem pracovat pro svoji zem. Ale určitě v soukromý měl své mouchy, ale se svým smyslem pro zodpovědnost nevynášel svoji kůži na veřejnost

4444913
25.05.2021 5 z 5

Netušila jsem že bude přeložena(možná by nebyla kdyby nebylo letošního 9.dubna)tak zatím k původní verzi-moc moc dobrá.Nepřimněl.a mě k tomu abych posunula autorku na 1.místo mezi novodobějšími životopisci královské rodiny ale považuji tuto knížku za špičku nejen mezi královskými životopisy(to by nebyl zřejmě takový problém)ale i ostatními díly autorky.Seženu překlad a přidám názor jen co si ho udělám.