Princ Jůtůber

Princ Jůtůber https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309474/mid_princ-jutuber-7tz-309474.jpg 2 12 6

Princezny i princové jsou v moderních umělých pohádkách ze současného světa již něco jako atavismus. V knížce Oty Linharta, známého svérázným humorem jeho románů pro dospělé, jsou to ale hrdinové zcela dnešní – jsou vybavení internetem, mobily a tablety – zároveň však jsou věční ve svých prastarých touhách po lásce, dobru a lidském pochopení. Jejich příběhy se neohlížejí na přísnou logiku světa dospělých – je jen na nás, zda ještě umíme přivřít oči, očistit se od shonu a pěny dní, popustit uzdu fantazii a vstoupit do nich. Princezny přece mají být krásné a pokud možno i zakleté – do doby, než si je v bitvách se sedmihlavými draky vybojují jejich vysnění princové. S tímto prastarým snem ani naše moderní doba nepohnula. Pohádky velmi vtipně ilustrovala Jitka Petrová, oceněná za svou tvorbu již několika cenami (Zlatá stuha IBBY, NČKR aj.).... celý text

AngeliS
AngeliS
10.11.2021 3 z 5

Mně to přislo příšerně stupidní. Ani u malého pána to nemělo valný ohlas.

lucakuca
lucakuca
30.04.2021 4 z 5

Nebyla bych tak přísná. Hooodně jiné! KLASIKŮM hrozí při čtení zástava srdce, protože to prostě není žádná slavná vypalovačka od Erbena, Němcové či Wericha. Nová doba nese nové pohledy. Pohádky splnily svůj účel a to je hlavní.


Verousek
Verousek
02.07.2019 1 z 5

Nejsem cílová skupina pro tuto knihu, takže mé hodnocení musí být bráno trochu s rezervou, ale zase na druhou stranu jsem člověk, který by mohl takovouto knihu koupit svému dítěti a to bych neudělala hned z několika důvodů. Kniha je relativně krátká, pohádek v ní zase tolik není a na to, že je pro děti v ní není ani moc ilustrací. Nejsem si jistá, jak starému dítěti bych ji přesně měla dát, protože se v ní mísí věci pro menší i větší děti a celkově mísení věcí je hlavním problémem této knihy - v rámci slovní zásoby spojuje starší výrazy s novými (kdo z dnešních dětí ví, co je to otoman?), snaží se být "strašně cool", ale taky zároveň poukázat na klasický základ pohádek. Myšlenky, které by se teoreticky v textu daly najít nejsou dokončeny. Za mě tam i vidím různé narážky (třeba na klasická díla), které nejsou vhodné - to ale asi bude už jen má myšlenková nadstavba. Chápu záměr autorů dát dětem to, co si žádají, vytvořit něco nového, ale zrovna tady se to moc nepovedlo. Jednu hvězdičku dávám za ilustrace.

dagmar7365
dagmar7365
24.03.2018 3 z 5

U této knihy bych potřeboovala dvojí hodnocení, dětem se líbila, já mám rozporuplné pocity. Kniha je tenoučká, obsahuje pár kratších pohádek, které nejsou úplně typické. Kromě prince jůtůbera je v nich princezna s tabletem, používají Facebook, náznak kybešikany apod. To by až tak nevadilo, proč ne, je to součást života dnešních dětí, navíc je z pohádek cítit snaha ukázat dětem, že online svět může být jen falešné pozlátko. Ale mně osobně přišly pohádky takové nevyrovnané, některé měly v sobě krásnou myšlenku, některé byly takové jakoby nedotažené....Dávám hvězdy 3, ale za mě by to byly spíš jen dvě.

bibi.r
bibi.r
08.01.2017 2 z 5

Vždycky se zdálo, že má pohádka celkem slibný začátek, ale příběh vůbec negradoval a pointa se ztratila kdesi v neznámu.

DK197
DK197
28.12.2016 1 z 5

Opravdu hloupočké pohádky pro velmi malé děti. Brzy zapomenu obsah.

Štítky knihy

pro děti moderní pohádky

Autoři knihy

Oto Linhart
česká, 1958

Kniha Princ Jůtůber je v

Přečtených13x
Knihotéce2x
Chystám se číst2x