Primal Blueprint

Primal Blueprint https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217384/bmid_primal-blueprint-217384.jpeg 4 36 9

Hlad, hodiny ve fitness, život plný omezení. Zhubnu. Zbavím se vysokého tlaku. Získám fyzičku. Jenže - stane se něco jiného. Hladu se tělo brání ještě usilovnějším ukládáním tukových polštářů, nadměrná zátěž poškozuje klouby. Čím více jste unaveni, tím rychleji se ztrácí motivace. Uvolněte se, přehoďte výhybku v hlavě a zkuste to tentokrát úplně jinak. Kniha Marka Sissona není návodem na hubnutí, ani na čtenáře neklade nesplnitelné nároky. Pomáhá znovuobjevit zdraví zakódované do genů člověka dvěma miliony let evoluce. Primal Blueprint je "měkké paleo" Mark Sisson přitom není dogmatik. Jeho verze paleo je přístupná i těm, kdo mají obavy, zda přechod na stravu, která vyřazuje z jídelníčku většinu sacharidů, zvládnou. Tam, kde klasické paleo přikazuje „nesmíte“, Sisson říká – můžete, ale nemusíte. Když to nejde tak, zkuste to jinak. A když napoprvé selžete, zkuste to znovu. Stravovací návyky a paleo jsou ale pro Marka Sissona jen jedním z deseti principů, které vedou k trvalému zdraví. Pomalý pohyb několik hodin týdně, občasný trénink výbušnosti, posilování s těžkými břemeny, odpočinek na slunci a hra – Primal Blueprint přenáší do dnešních dnů nejen stravu paleolitických lovců a sběračů, ale celý jejich životní styl. Srozumitelně a pro každého. Strava je jen začátek V komunitě příznivců paleo patří Mark Sisson k nejrespektovanějším osobnostem. Když jsme v záplavě cizojazyčných publikací o paleo hledali tu nejvhodnější k překladu, byla Primal Blueprint jasnou volbou. Nezakazuje, neříká pravdy, přes které nejede vlak. Naopak, je vzrušujícím průvodcem na cestě k nenásilné a trvalé proměně životních postojů. Pomůže i vám. Začnete ještě dnes?... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Zdraví

Vydáno: ekniha , Blue vision
Originální název:

The Primal Blueprint , 2009


více info...

Přidat komentář

Sarfias
08.07.2017 5 z 5

Jedna z knih, která stojí za přečtení. I když je kniha primárně zaměřená na masožravce, tudíž vegetariáni a vegani z ní budou zřejmě rozpačití a i když milovník ovesných kaší z počátku bude asi také plakat, i tak rozhodně doporučuji, aby si knihu přečetl každý, kdo se kdy začne zajímat o stravu a zdravé bytí ve svém těle.
Nečekejte zázraky, protože slovy cynika - "nejlepší dieta je nežrat" - bych asi poukázala na to, že člověk by měl hlavně přemýšlet, zda má skutečně hlad a co si do té pusy vlastně dává (a nejíst jen proto, že má zrovna na něco chuť, že to zrovna vyžaduje společenská událost, nebo prostě proto, že mu to někdo naložil na talíř..).
Ale pokud hledáte vysvětlení jak to, že někdo "sežere na co přijde" a nic moc se mu nestane a jiný se "podívá na rohlík" a přibere 2 kg.. kniha vás určitě zaujme!

maygirl
26.04.2017 4 z 5

Kniha pěkně shrnuje principy výživy, pohybu a význam kvalitního odpočinku. Nejedná se vlastně o nic převratného, ale v dnešní době plné prefabrikovaných potravin a celé řady jak výživových, tak pohybových směrů, je podle mě fajn shrnout v ucelené publikaci naprosté základy "přirozené" výživy a pohybu a apelovat na čtenáře, aby při stravování, ale i při pohybu a odpočinku především zapojoval vlastní mozek a přemýšlel nad tím, co jí, jak se hýbe, jestli svému tělu dopřává dostatek regenerace. Primal blueprint se říká umírněné paleo, ale já bych to jednoduše nazvala stravováním za použití intuice a zdravého rozumu. Jediné, co bych knize vytkla je odkazování na naše předky, kteří žili v pravěku. Autor jistě s dobrou myšlenkou srovnává život dnešního člověka a našich předků, ale domnívám se, že jde spíš o "romantickou" fikci, která má v knize ilustrovat kontrast a škodlivost moderního života, než že by šlo o informace podložené fakty. Čili tobych brala s velikou rezervou. Jinak knihu doporučuji, určitě se k ní ještě vrátím.


petaSk
04.03.2017 4 z 5

Poslední dobou se dostávám hodně ke zdrojů podporujících striktní omezení sacharidů ve prospěch tuků, a to jak medicínských, tak i z řad výživářů. Postupně nějak samovolně k tomuto stravování sklouzávám a cítím se dobře. Zatím neříkám, že je to ta nejlepší věc na světě, ale v omezení cukru a průmyslových výrobků nemůže nikdo udělat špatnou věc.
V Blueprint primal jde autor ještě dál, a to ohledně tréninku a životního stylu. Tady se trochu bojím, že se pouští na tenký led. Souhlasím, že vyčerpávající tréninky a uspěchaný životní styl nejsou nic dobrého. Problém jsem měla s tím, že ordinuje jeden "tréninkový plán" nebo jak to nazvat na všechny, ale možná jsem to špatně pochopila. Inspiruje se paleolitickým člověkem. A ačkoliv existuje spousta výzkumů ohledně člověka v paleolitu, mám dojem, že autor si ho dost idealizoval, tak aby to znělo pro knihu líbivě. Sama nemůžu jeho hypotézy vyvrátit ani podpořit. Nicméně kniha je to výborná, určitě ohledně stravování, ale i zde bych doporučila si přečíst i jiné zdroje. Každý člověk je jiný a určitá dogmatičnost může být této knize na škodu. I když autor ji v knize popírá, alternativy moc neuvádí.

kleozpatra
06.01.2017 3 z 5

Primal Blueprint se staví do role konečného spasení blafy otrávené a vyžrané části lidstva, ale nepřipustí, že stejně tak existují vědecky podložené studie a výzkumy, které za průšvih považují maso. A to řikám jako tu a tam abstinující masožrout. Ano, Mark Sisson, pravda, nabádá, že to má být kvalitní maso a ryby z volné neposkvrněné přírody, vajíčka od slepic, co nezobaly jiné zrní než bio, a podobně ... chvílemi je to skoro pro zasmání. Na druhou stranu, kdo někdy zkusil zvýšit podíl bílkovin a snížit sacharidy, poznal, že na hubnutí to funguje, o tom žádná, ale Mark tvrdí, že nestvořil dietu, nýbrž životní styl. Za tvrzení, že i luštěniny jsou zlo, má ode mne naopak další mínus. Celý Primal program má být uvolněný, cvičení hrou, jídlo není třeba brát tak vážně, ale na každé druhé stránce s hrůzou čteme o inzulínovém katapultu a co v těle udělá. Ve výsledku je to zbytečně natažený další názor, na který bude existovat spoustu protinázorů. Závěr si udělej každý dle svého rozměru v pase, v peněžence a ochotě s tím něco dělat. Nakonec zeleninou a výšlapem do přírody se rozhodně nic nezkazí, v tom jsem s Markem za 3*.

Maser
26.10.2016 4 z 5

Spíše než recenzi uvedu vlastní zkušenost.

"Dietu" podle Primal Blueprint (PB) jsem začal dodržovat asi tak rok před tím než jsem se dozvěděl o existenci knihy. Během 10ti měsíců se mi podařilo shodit 30kg. Nyní vážím 90kg a cítím se mnohem zdravější a fit jak za posledních 10 let. V tuto chvíli plánuji dietu zkombinovat se cvičením které doporučuje PB. Dalším cílem je váha 85kg pokud porostou svaly :)

Jestli chcete program trvale udržitelné hmotnosti a zdravého životního stylu, tak PB rozhodně stojí za váš čas. První výsledky se dostaví velice rychle.

Držím Vám pěsti

Klamm
08.02.2016

Obsahově je kniha plná užitečných informací pro lidi zabývajících se obecně zdravým životním stylem. Ujasnil jsem si díky ní pár nejasností, které jsem měl po přečtení knihy Jídlo na prvním místě. Skvělý je nástin cvičebního plánu, který neklade nároky na výdrž. Stačí do svého týdenního harmonogramu zahrnout pár základních cviků a několikrát v týdnu je aplikovat. Byl mi sympatický Markovo uvolněný přístup, kterým netlačí na pilu oproti Whole 30. Zařazování překládaných doporučení jsou pozvolné a z nějakého toho uklouznutí se svět nehroutí.

Souhlasím z níže uvedeným komentářem, že se v knize neustále informace opakují. I když osobně podobný styl mnohdy vítám, tady bylo té osvěžování paměti zbytečně moc. Dále mě po celou dobu četby vadily neustálé vsuvky pomocí závorek. Snad na každé stránce byla minimálně jedna závorka a to někdy klidně na dva řádky. Díky tomu pak bylo snadné ztratit kontext.

Mimo rámec knihy:
S výživovými styly se roztrhl pytel a každý z nich má své příznivce i odpůrce. Osobně se od této diskuze distancuji a sleduji spíše jaké mám po předkládaném stravovacím stylu fyzické a psychické pocity.
Vždy když dochází k bouřlivé názorové reakci mezi dvěma tábory (a to nejen v oblasti stravování), parafrázuji si v duchu slova s písně Jana Wericha: ,,Ten říká to a ten zas tohle a všichni dohromady nakecají moc.“

No a na tebe pak človíčku zase jako vždy zbývá jít cestou vlastní zkušenosti a neustále se zdokonalovat v dovednosti oddělování kvalitního zrna od plev.

xxiixxi
19.12.2015 5 z 5

Pěkné čtení nejen o "další dietě", ale o celém životním stylu, takže obsahuje i rady, jak cvičit, či jak se chovat. Určitě skvělé a k zamyšlení.

pavel.trka
03.02.2015 4 z 5

Skvělá knížka, ideální doplněk po přečtení knihy Jídlo na prvním místě (i když se v některých bodech rozcházejí), který se nevěnuje jen výživě, ale dotýká se i sportu a životního stylu celkově. V některých věcech pro mě osobně velice rezonující čtení.

Jediné co bych Markovi vytknul (a proto 4 hvězdičky) je, že se často velice opakuje (díky tomu sem měl problém knuhou se prokousat do konce, už to bylo utrpení), spoustu tvrzení (popis života člověka v paleolitu apod.) by měl podložit nějakými zdroji (člověk neví, jestli si to jen myslí, nebo to je zjištěný fakt) a kapitoly s popisem hormonálních mechanismů jsou velice zmatečné (tady bych doporučil zmíněné Jídlo na prvním místě - http://www.databazeknih.cz/knihy/jidlo-na-prvnim-miste-183236).

Iverson
22.10.2014 5 z 5

Čtení, které vám může změnit život.